Paradiso presenteert kindervoorstelling over geschiedenis soulmuziek
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Paradiso presenteert kindervoorstelling over geschiedenis soulmuziek
Iets meer dan een jaar na het overlijden van Queen of Soul Aretha Franklin (16/08/2018) en net na het verschijnen van de documentaire ‘Hitsville: The Making of Motown’ in de VS, duikt poppodium Paradiso op zondag 15 september in de geschiedenis van soulmuziek met de voorstelling ‘De Uitvinders van Soul en R&B’ voor kinderen vanaf 8 jaar. Beyoncé — gespeeld door actrice Joy Wielkens — vertelt over de begindagen van soul. Ook geven zangers van het ZO! Gospel Choir een speciaal optreden.

In eerdere edities van ‘De uitvinders van…’ kwamen al de geschiedenis van hiphop en pop aan bod, een voorstelling over de oorsprong en ontwikkeling van de dance is nog in de maak. Programmamaker Lisa Boersen: “Hiphop, pop, soul, R&B en dance zijn muziekstromingen die regelmatig in Paradiso te horen zijn bij live concerten en clubnachten. We wilden speciaal voor kinderen een voorstelling maken die hen iets meegeeft over de geschiedenis van populaire muziek, maar die vooral echt heel leuk is en aansluit bij hun leefwereld.”

De uitvinders van Soul en R&B
De voorstelling ‘De uitvinders van Soul en R&B’, over de oorsprong en ontwikkeling van soulmuziek, is speciaal voor kinderen vanaf acht jaar. Soul en R&B sterren als Khalid en Ariana Grande brengen soulful muziek die bijna honderd jaar geleden ontstond. Hoe ging dat toen? Wie waren de pioniers? En hoe werd deze muziekstroming zo populair?

Op deze zondagmiddag 15 september interviewt presentator Niek Barendsen, die tevens het script schreef, zangeres/songwriter/actrice Beyoncé - gespeeld door actrice Joy Wielkens. Aan de hand van live muziek door de band Grim Tim en video-archiefmateriaal van vj Supreme Cuisine vertelt zij over de begindagen van de soul, over pioniers als Ray Charles en Sam Cooke en het toen godslasterlijke karakter van hun teksten. Het verhaal van soul is ook het verhaal van slavernij, en de burgerrechtenbeweging van Martin Luther King. Vanwege de onlosmakelijke band met gospelmuziek kent deze editie een speciaal optreden van zangers van het ZO! Gospel Choir. Aansluitend op de voorstelling is er een Soul Power Afterparty in de Kleine Zaal.

Bekijk de trailer (op Facebook)

Niek Barendsen schreef het script van de voorstelling en treedt op als host. Hij is onder meer bekend van zijn sketches voor Het Klokhuis en de series ‘Welkom in de 80-jarige oorlog’ en ‘Welkom in de jaren ‘60’.

Joy Wielkens, actrice en zangeres, volgde haar opleiding op de Amsterdamse Toneelschool en de Kleinkunst Akademie. De afgelopen jaren was ze te zien in verschillende theater- en televisieproducties, zoals ‘A Raisin in The Sun’ en de politieserie ‘Van Speijk’. Bij de voorstelling ‘Billie!’ (2018) kroop zij in de huid van jazz- en soullegendes als Nina Simone, Billie Holiday en Amy Winehouse.

Grim Tim is de band die het verhaal van Beyoncé live illustreert, zoals zij eerder ook deden tijdens de Uitvinders van Pop. Een powertrio dat een dynamisch brouwsel creëert, doordrenkt met vuige rock, teruggaand naar de gloriedagen van rock ‘n roll. Hun goed ontvangen album ‘Why Do It At All’ kwam afgelopen november uit.

Vj Supreme Cuisine, alias Menno Spieker, verzorgt de visuals. Hij is vj, graphic designer, motion graphic designer en party organisator. Voor ‘De Uitvinders van…’ combineert hij beeldredactie met vj skills.

Voertaal van de voorstelling is Nederlands.

Zondag 15 september 2019
Paradiso, grote zaal
Open: 12.30 uur, aanvang: 13.00 uur
Tickets: €17,- / stadspas €5,50 (incl. servicekosten)
Meer informatie en tickets: https://paradi.so/UitvindersSoul

‘De uitvinders van pop’ is een initiatief en productie van Paradiso en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds21, VSBfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland.