Wonderful town (De Nederlandse Reisopera)
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Uitbundig begin nieuwe samenwerking orkesten met musicalklassieker Wonderful Town


Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten verlaten voor hun eerste gezamenlijke programma de gebaande paden met de muzikale comedy Wonderful Town. De Nederlandse Reisopera is er trots op een vaste samenwerkingspartner te zijn van beide orkesten — nu één orkest. Daarom werken wij graag mee aan de zes feestelijke concertante uitvoeringen van Wonderful Town die van 4 - 11 oktober te zien zijn in Oost-Nederland.


Esther Maas en Laetitia Gerards zingen de rollen van respectievelijk Ruth en Eileen Sherwood en acteur Guido Spek vervult de rol van verteller.

Dirigent en Bernstein-specialist Wayne Marshall staat garant voor een wervelende avond: “Ik weet zeker dat het publiek ongekend gaat genieten. De muziek is zo vol energie. Zelf kijk ik er ook enorm naar uit!”

Enschede (4 oktober, première), Zwolle (5 oktober), Nijmegen (6 oktober), Doetinchem (10 oktober), Apeldoorn (11 oktober), Arnhem (12 oktober).

Samen verder

Zoals de zussen Ruth en Eileen Sherwood in Wonderful Town samen op reis gaan om hun geluk te beproeven in New York, zo hebben het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest op 1 september zusterlijk een nieuwe weg ingeslagen als één organisatie. Op naar een nieuw avontuur! Dit bijzondere moment markeren zij in samenwerking met vaste ‘reisgenoot’ de Nederlandse Reisopera met de concertante uitvoering van de uitbundige musicalklassieker Wonderful Town. De charismatische dirigent Wayne Marshall, gepokt en gemazeld in het repertoire van Gershwin en Bernstein en groot fan van deze musical, is bij uitstek de persoon om dit concert te leiden.

Geweldige mix van jazz en klassiek

Leonard Bernsteins Broadwayhit is een heerlijke mengeling van klassieke muziek doorspekt met jazzinvloeden, fantastische liedjes en aanstekelijke melodieën.

Wonderful Town is een musical, geschreven in de jazz-traditie door een klassiek componist. Wat moet men hiervan verwachten? “Bernstein was een eclectische componist die vrijelijk switchte tussen verschillende stijlen”, legt dirigent Marshall uit. “Hij beheerste het klassieke idioom én begreep waar jazz over ging. Als geen ander wist hij zijn muzikale jazzy ideeën vertalen naar noten op papier. Wonderful Town is een geweldige mix van energieke jazz en prachtige langzame nummers in een duidelijk klassieke stijl.” 

“Ik kijk er enorm naar uit om met Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten te werken”, gaat Marshall verder. “Ze hebben mij gevraagd als dirigent omdat ik mij thuis voel in zowel het klassieke repertoire als de jazz. Bij jazz is ritme en gevoel belangrijk. Een noot wordt niet alleen gespeeld, maar ook gevoeld. Daaraan ga ik werken met het orkest. Ach, zoveel verschil tussen jazz en klassieke muziek is er natuurlijk ook weer niet. Het is dezelfde taal in een andere interpretatie.”

Dromen waar maken

Wonderful Town speelt zich af in 1935 en vertelt het verhaal van twee ambitieuze jonge vrouwen van het Amerikaanse platteland. Zij verlaten hun geboortegrond om in The Big Apple als schrijfster en actrice een nieuw bestaan op te bouwen. Interessante ontmoetingen komen op hun pad, avontuurlijke belevenissen markeren hun reis. Lukt het de zussen hun dromen waar te maken? Bekende nummers uit Wonderful Town zijn de komische Wrong Note Rag, het melodieuze Ohio en de swingende Conga.

‘Oh wow!’

Marshall: “Mijn favoriete stuk uit Wonderful Town is nummer vier, Conquering New York. Het is een orkestraal tussenspel, ritmisch zeer complex en zeer energiek. De zussen komen net aan in New York en zijn vol verwachting. De stad is overweldigend, de mogelijkheden liggen aan hun voeten. Zo’n ‘Oh wow’-gevoel dat iedereen die voor het eerst in een grote stad komt wel herkent.”   

Na de première in Enschede op vrijdag 4 oktober toert het orkest met Wonderful Town door Overijssel en Gelderland en is het concert te bezoeken in Zwolle (5 oktober, Theater de Spiegel), Nijmegen (6 oktober, De Vereeniging), Doetinchem (10 oktober, Amphion), Apeldoorn (11 oktober, Orpheus) en Arnhem (12 oktober, Musis).

WONDERFUL TOWN

Het Gelders Orkest/Orkest van het Oosten

i.s.m. Nederlandse Reisopera

Dirigent - Wayne Marshall

Koorleider - Alistair Digges

Ruth Sherwood - Esther Maas

Eileen Sherwood - Laetitia Gerards

Robert Baker - Allen Boxer

Wreck/ Chick Clark/ Editor - Alexander de Jong

Tour guide/ Frank Lippencott - Lucas van Lierop

Officer Lonigan - Zachery Vandermeulen

Narrator - Guido Spek

Koor - Consensus Vocalis

De songs worden in het Engels gezongen met Nederlandse boventiteling. De gesproken tekst is in het Nederlands.

SPEELDATA

4 oktober, 20.00 uur — Muziekcentrum Enschede première

5 oktober, 20.00 uur — Theater de Spiegel, Zwolle

6 oktober, 14.15 uur — De Vereeniging, Nijmegen

10 oktober, 20.00 uur — Schouwburg Amphion, Doetinchem

11 oktober, 20.00 uur — Orpheus, Apeldoorn

12 oktober, 20.00 uur — Musis, Arnhem

http://www.reisopera.nl

http://www.ovho.nl

http://www.hetgeldersorkest.nl