Willem van Oranje
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

    Nieuwe spektakelmusical               Willem van Oranje in Delft
Rick Engelkes brengt voorstelling in speciaal gebouwd theater op historische grond
Theater- en filmproducent Rick Engelkes gaat samen met creatief ondernemer Pierre Karsten een nieuwe spektakelmusical produceren over Willem van Oranje. Daartoe hebben zij overeenstemming bereikt met de gemeente Delft om een speciaal, tijdelijk theater te bouwen op Delft Campus Zuid. De voorstelling gaat daar op 7 maart 2021 in première. Theatermakers Geert Lageveen en Leopold Witte schrijven het script.

Bas Vollebregt, wethouder Economie, Cultuur, Grondzaken en vastgoed Delft: “Een musical over Willem van Oranje in Delft is een geweldig goed idee. Het is uniek dat zijn verhaal, het verhaal van een Delfts icoon, hier wordt verteld. Ik verwacht dat de musical veel mensen naar onze Prinsenstad zal brengen. Delftse ondernemers sluiten aan met origineel aanbod in horeca en handel. Op deze manier kunnen veel Delftenaren profiteren van dit mooie initiatief.”

Rick Engelkes: “Al in 2014 ontstond het idee om een musical over het leven van Willem van Oranje te maken, een van de belangrijkste figuren uit onze geschiedenis. We willen zijn verhaal op zo’n eigentijdse, spectaculaire manier verbeelden dat het je inspireert en energie geeft. Een voorstelling die je meeneemt naar de tijd waarin iets heel belangrijks in beweging werd gezet; een strijd voor vrijheid van geloof, onafhankelijkheid en tolerantie. Thema’s die vandaag de dag nog steeds actueel zijn.”

Willem van Oranje - spectaculaire verbeelding van ‘s lands grootste verbinder
De muzikale theatervoorstelling vertelt het verhaal van Willem van Oranje en neemt ons mee naar zijn tijd, zijn strijd en zijn overwegingen. Van een klein protestants jochie tot een vermogende katholieke prins van Oranje tot een vrijheidsstrijder die après la lettre bepalend is geweest voor wat uiteindelijk ons Koninkrijk der Nederlanden werd. Willem ontwikkelde zich tot een staatsman die wilde verbinden, die streed voor geloofsvrijheid en die de kiem legde voor een volk dat niet bestond uit onderdanen maar uit medeburgers. Avant la lettre was hij de uitvinder van het vermaarde Hollandse poldermodel en onze gastvrijheid voor vreemdelingen. Een groot denker wiens gedachtengoed invloed heeft gehad in heel Europa en zelfs op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 1776. Een charismatische en charmante man, die áls hij sprak iedereen om zijn vinger wond. Een vader met vijftien kinderen bij vier vrouwen, én minnaressen. Een militair, worstelend met zijn eigen idealen en die zijn strijd uiteindelijk met de dood moest bekopen.

De kaartverkoop opent in maart 2020. Wie de rollen gaan vertolken zal in een later stadium bekend worden gemaakt. Mei volgend jaar mei start de bouw van het theater in Delft.
Op https://www.willemvanoranjemusical.nl/ kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

  [ # 1 ] 08 October 2019 02:52 PM
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1109
Geregistreerd  2005-08-14

Hopelijk wordt dit geen nieuwe Grace!

  [ # 2 ] 08 October 2019 03:37 PM
Avatar
West End Ster
RankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  2217
Geregistreerd  2003-05-23

Judaz - 08 October 2019 02:52 PM

Hopelijk wordt dit geen nieuwe Grace!

Rick Engelkes is toch geen Bert Maas?

  [ # 3 ] 01 May 2022 05:57 PM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1024
Geregistreerd  2013-05-26

Deze productie was al verplaatst naar komende november. Maar het is nu verder uitgesteld naar november 2023.

  [ # 4 ] 08 July 2022 09:16 PM
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  941
Geregistreerd  2011-03-21

“Hoe Rick Engelkes coronamiljoenen incasseerde voor een spookmusical” - Leidsch Dagblad

https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20220707_82455857

Edit: was ook al gepost in Te zien op tv/ internet / in tijdschriften zie ik nu.

  [ # 5 ] 09 July 2022 05:08 AM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1024
Geregistreerd  2013-05-26

Uit het artikel:

Theatermakers konden aanspraak maken op een landelijk steunfonds vanwege geschrapte voorstellingen tussen november vorig jaar en februari dit jaar. „Met de gehonoreerde bedragen worden aanvragers in staat gesteld om uitvoerenden en zzp’ers door te betalen”, meldt het Fonds Podiumkunsten dat fungeert als ’doorgeefluik’ voor de subsidies. Anders gezegd: het overheidsgeld is bedoeld als compensatie voor geleden inkomstenverlies door coronamaatregelen. Producenten krijgen het geld om artiesten, decorbouwers, technici en anderen te betalen die inkomsten mis liepen tijdens de laatste lockdown.

Ik begrijp heel goed dat bijvoorbeeld One op basis hiervan een subsidie heeft ontvangen. Prima, er waren daadwerkelijk voorstellingen gepland in die periode. Maar waarom er ook een subsidie is gegeven aan (de producent van) Willem van Oranje is mij een raadsel. De voorstelling zou namelijk helemaal niet spelen in die periode. Het stond zelfs niet op het punt van spelen. Uit een artikel van Omroep West blijkt dat op 30 juni 2021 al bekend was dat de voorstelling was verplaatst naar november 2022. En ook eerder gedurende de coronacrisis is er nooit concreet sprake geweest van het gaan spelen van de voorstelling.

Dat Rick Engelkes een subsidie bedoeld voor inkomstenderving door geschrapte voorstellingen aanvraagt voor een voorstelling die niet eens gespeeld heeft is natuurlijk uiterst dubieus. Maar dat het Fonds Podiumkunsten die subsidie vervolgens heeft toegekend is natuurlijk ook heel vreemd. Even simpel een speellijst checken moet toch niet al te moeilijk zijn.

  [ # 6 ] 09 July 2022 05:14 AM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1024
Geregistreerd  2013-05-26

Nog een opvallende quote uit het artikel van Omroep West:

De musical gaat minimaal vijf jaar gespeeld worden in het spiksplinternieuwe theater met 1350 stoelen.

Volgens mij bepaalt uiteindelijk het publiek toch hoelang een voorstelling speelt.

  [ # 7 ] 10 July 2022 05:34 AM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1024
Geregistreerd  2013-05-26

Van de website van RTL Boulevard:

Rick Engelkes gaat 4,3 miljoen euro coronasteun tóch gebruiken

De musical Willem van Oranje zal binnenkort alsnog in productie worden genomen. Dat laat een woordvoerder van producent Rick Engelkes (62) vrijdag weten nadat bekend werd gemaakt dat de acteur 4,3 miljoen euro aan coronasteun ontving voor een voorstelling die nooit gespeeld is. Rick gaat over ongeveer twee weken meer duidelijkheid geven over zijn plannen.
...
“Rick wil nu niet ingaan op de speculaties in de media”, zo laat zijn woordvoerder weten. “We maken zeer binnenkort - binnen twee weken - meer bekend over de plannen.”

Dus als poging tot damage control zal de voorstelling nu dus waarschijnlijk weer naar voren worden gehaald. Maar eigenlijk is dat gewoon een enorm zwaktebod. Voor het meervoudige uitstel van de productie moet hij zich wel kunnen verdedigen. We hebben dat ook bij andere producties gezien, om verschillende redenen. Denk aan voorstellingen als Matilda, De Tocht en De Koning van Amsterdam. Het is ook niet voor niets dat de musicalprogrammering voor komend seizoen nog wat magertjes is. De sector kampt in meerdere opzichten nog met de naweeën van de coronacrisis. En als je er ook nog eens een nieuw theater bij gaat bouwen kunnen ook op dat vlak nog extra problemen ontstaan. Hij zal dus best wel voldoende argumenten hebben om het uitstel te kunnen verdedigen.

Blijft over de coronasteun. Ik heb het idee dat hij zich daar niet goed voor kan verdedigen. En daarom nu als paniekreactie maar besluit de productie ineens versneld op te starten. In de hoop de kritiek te pareren. Want als hij er wel een goed verhaal voor zou hebben zou hij gewoon vasthouden aan de geplande start van de productie in november 2023.

Er is natuurlijk niemand die serieus gelooft dat het besluit om de voorstelling binnenkort alsnog in productie te nemen losstaat van de ontstane rel. En bovendien, hij kan dan wel besluiten om de voorstelling in productie te nemen. Maar als zou blijken dat de coronasteun ten onrechte is aangevraagd of toegekend, of onjuist is gebruikt, zal dat bedrag toch worden teruggevorderd. En slaat dat misschien wel een onoverkomelijk gat in de begroting.

  [ # 8 ] 04 April 2023 01:55 PM
Understudy
RankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  215
Geregistreerd  2009-05-01

https://www.nu.nl/cultuur-overig/6258030/musicalproducent-rick-engelkes-moet-miljoenen-aan-coronasteun-terugbetalen.html

  [ # 9 ] 30 May 2023 05:19 AM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1024
Geregistreerd  2013-05-26

Nog meer slecht nieuws voor deze productie: Hoofdsponsor Exact heeft zich teruggetrokken.

  [ # 10 ] 28 July 2023 06:30 AM
Avatar
Broadway Ster
RankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  4150
Geregistreerd  2012-03-09

Musicalproducent Rick Engelkes moet miljoenen coronasteun terugbetalen
Musicalproducent Rick Engelkes moet van het Fonds Podiumkunsten 3,7 miljoen euro aan coronasteun definitief terugbetalen. Het fonds blijft erbij dat het overgrote deel van de 4,3 miljoen euro aan steun voor Engelkes’ productiebedrijf onterecht was.

In april had het Fonds Podiumkunsten al gezegd dat het het geld terug wilde van Engelkes. Die maakte daartegen bezwaar, maar dat heeft niets veranderd aan de opvatting van het fonds.

Engelkes kreeg in coronatijd de meer dan 4 miljoen euro steun voor een musical die hij wilde optuigen over het leven van Willem van Oranje. De voorstelling moest op termijn in Delft op de planken komen, in een nog te bouwen theater. Omdat de musical er nog niet is gekomen, wordt de toegekende subsidie met 3,7 miljoen euro verlaagd.

Medewerkers al betaald
Na de eerste eis van het Fonds in april zei Engelkes dat van het geld al medewerkers zijn betaald die voorwerk voor de productie hebben gedaan. Ook zei hij alle kosten te kunnen verantwoorden.

Het productiebedrijf en Engelkes zelf hebben nog niet gereageerd. Tegen Shownieuws zei de producent eind mei dat hij “aan de goede kant” staat, maar dat hij het geld terugstort als het Fonds Podiumkunsten dat blijft eisen. “Dan moet dat”, zei hij toen.

Bron: NOS

   Handtekening   

“Elphaba, je bent de mooiste…”

  [ # 11 ] 23 November 2023 01:21 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Herstart musical Willem van Oranje

Een consortium van Delftse Ondernemers (DBA) zet zich in om samen met Waterfront Entertainment de productie verder te realiseren.
Alle voorbereidingen zijn weer ter hand genomen en het streven is de musical Willem van Oranje in september 2025 zijn premìere te laten beleven in Delft. De musical is negen jaar geleden bedacht en geïnitieerd door Rick Engelkes als creatief producent. Later is Pierre Karsten als investeerder en medebestuurder aangesloten. Vanwege de coronapandemie werd de totstandkoming van de megaproductie enkele keren uitgesteld. Ook leidde een subsidie van het Fonds Podium Kunsten (FPK) tot publicitaire commotie die vertraging en onzekerheid veroorzaakte.

Desalniettemin heeft Rick Engelkes het afgelopen jaar alle zeilen bijgezet en zich voor meer dan honderd procent ingezet om de musical tot stand te brengen en de terugbetaling van de te veel ontvangen subsidie aan het FPK veilig te stellen. Dat is gelukt, met het FPK is een betalingsregeling getroffen en de diverse beslagen zijn opgeheven. Een substantieel deel van de subsidie is inmiddels terugbetaald.

Via Rick Engelkes zijn de contacten met de DBA tot stand gekomen. DBA waardeert zijn inzet en doorzettingsvermogen en wendt zich in een later stadium graag tot hem als kundig creatief adviseur. Vanwege een wezenlijk verschil van inzicht met aandeelhouder en investeerder Pierre Karsten en de drukke werkzaamheden voor lopende en aanstaande producties binnen zijn productiemaatschappij REP Entertainment, besloot Rick niet meer de rol van producent, aandeelhouder en bestuurder binnen Waterfront Entertainment te vervullen. Pierre Karsten blijft betrokken als investeerder en bestuurder en zet zich in om samen met DBA alle noodzakelijke voorbereidingen te treffen om de herstart van de Musical soepel te laten verlopen. Begin januari 2024 zullen hierover nadere mededelingen volgen.

Waterfront Entertainment/Pierre Karsten/DBA