14 - de musical
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13391
Geregistreerd  2002-11-15

  6 oktober 2020
Tom de Ket maakt met AFAS Software musical over Johan Cruijff
14 de musical volgend jaar september in gloednieuw AFAS Theater in Leusden
Regisseur en scriptschrijver Tom de Ket en theaterproducent Wolter Lommerde gaan in samenwerking met AFAS software en Cruyff Management een musical maken over Johan Cruijff; 14 de musical. De voorstelling gaat volgend jaar, zaterdag 25 september 2021, in première in het nieuwe AFAS Theater in Leusden, en zal daar – ervan uitgaande dat er geen drastische maatregelen tegen corona meer nodig zijn - wekelijks van woensdag tot en met zaterdag te zien zijn. Wie de hoofdrollen gaan spelen zal later bekend worden gemaakt.

AFAS CEO Bas van der Veldt: “Een voorstelling over Cruijff is een langgekoesterde wens van ons. ‘Samen doen’ is een boodschap die Cruijff vaak heeft gepropageerd. Dat zit ook in ons DNA. Dus zijn we zelf actief op zoek gegaan naar partners om tot deze mooie productie te komen.”

Het management van de in 2016 overleden Johan Cruijff is betrokken bij de ontwikkeling van de voorstelling. Carole Thate: “14 de musical is voor ons een inspirerend, nieuw avontuur. We worden meegenomen in het hele ontwikkelingsproces. Zo is aan het verzoek om Johan in de voorstelling vooral veel te laten praten en voetballen, maar niet te laten zingen, direct gehoor gegeven. We hebben er het volste vertrouwen in dat het een kwalitatief zeer sterke voorstelling wordt.”

14 de musical, Cruijff praat en voetbalt, maar zingt niet
Tom de Ket maakte van het levensverhaal van de legendarische voetballer met een paradoxale persoonlijkheid, een script dat gaat over ambitie, liefde, vriendschap maar ook over jaloezie, eenzaamheid en verraad. De Ket koos voor het genre musical, maar wel in een vorm die past bij de eigenzinnigheid van de sporter. Zo zien we Cruijff wel voetballen, maar zingt hij zelf niet, bevat de voorstelling rock, opera en hiphop en is de vormgeving een uitdagende combinatie van digitale projecties en fysieke decorstukken. Cruijffs vrouw Danny, een van de eerste vrouwen die in de media bekend werd als spelersvrouw én een heel belangrijke rol speelde in het leven van Cruijff, krijgt een grote rol in de voorstelling. Haar sterke persoonlijkheid en uitgesproken meningen zorgde er mede voor dat het magere jongetje uit Betondorp, werd wie hij was.

Zie ook: http://www.14demusical.nl

ik vermoed dat mijn voorkeur bij 13 blijkt liggen als het om cijfermusicals gaat

  [ # 1 ] 11 June 2021 06:48 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1415
Geregistreerd  2004-09-12

Musicalworld sprak met de makers van 14 de musical en maakte een videoreportage. Aan het woord komen o.a. Tobias Nierop (Johan Cruijff), Myrthe Burger (Danny Cruijff) en Tom de Ket (regie, script).

De video is te zien op deze URL.

  [ # 2 ] 19 August 2021 06:26 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13391
Geregistreerd  2002-11-15

18 augustus 2021
Wolter Weulink uit 14 de musical breekt enkel en is voorlopig uitgeschakeld

Chiem Vreeken neemt rol over
Dikke pech voor acteur Wolter Weulink die verschillende rollen vertolkt in het ensemble van de musical over Johan Cruijff. Hij brak dit weekend zijn enkel en moet de rol die hij vanaf 1 september zou spelen, overdragen aan Chiem Vreeken. Alle castleden hadden twee weken vrijaf gekregen voordat ze afgelopen maandag weer verder gingen met de intensieve repetities in het AFAS Theater in Leusden. Het laatste vakantieweekend belandde Wolter in het gips na een ongelukkige val. Scriptschrijver en regisseur Tom de Ket: “Het is een enorme tegenslag dat dit gebeurt. Wij gaan ervan uit dat hij na zijn herstelperiode weer terugkomt en inmiddels hebben wij een zeer goede vervanger kunnen regelen: Chiem Vreeken.

Over Chiem Vreeken
Chiem speelde na zijn opleiding (ArtEZ Toneelschool Arnhem) in verschillende voorstellingen van Toneelmakerij, Toneneelgroep Oostpool en Orkater. In 2018/2019 speelde hij in De Revolutionairen van Toneelschuurproducties. Op tv was hij te zien in onder andere Van God Los, Johan, logisch is anders en had hij de hoofdrol in Voetbalmaffia. In 2018 werd hij genomineerd voor Beste Acteur Televisiedrama voor zijn rol als Aleksej Ovisannikov in de televisiefilm Free Fight.

Over 14 de musical:
Tom de Ket maakte van het levensverhaal van de legendarische voetballer met een paradoxale persoonlijkheid, een script dat gaat over ambitie, liefde, vriendschap maar ook over jaloezie, eenzaamheid en verraad. De Ket koos voor het genre musical, maar wel in een vorm die past bij de eigenzinnigheid van de sporter. Zo zien we Cruijff, gespeeld door Tobias Nierop, wel voetballen, maar zingt hij zelf niet, bevat de voorstelling een veelheid aan soorten muziek en is de vormgeving een uitdagende combinatie van digitale projecties en fysieke decorstukken. De voorstelling is vanaf 1 september te zien in het nieuwe AFAS Theater in Leusden en gaat daar op 25 september in première.

  [ # 3 ] 26 September 2021 01:18 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1415
Geregistreerd  2004-09-12

Musicalworld was op de première van 14 de musical in Leusden en gaf de voorstelling ⭐⭐⭐ sterren.
Lees de recensie en bekijk het videoverslag hier.

  [ # 4 ] 02 May 2022 08:29 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13391
Geregistreerd  2002-11-15

22 april 2022
75e geboortedag Johan Cruijff wordt gevierd met nieuwe castleden in ‘14 de musical’

Aanstaande maandag 25 april zou voetballegende Johan Cruijff 75 jaar zijn geworden. Over het veelbewogen leven van Cruijff is momenteel 14 de musical te zien, een brutale ode aan de iconische voetballer met rugnummer 14. De rol van Johan Cruijff wordt vertolkt door de veelgeprezen Tobias Nierop, terwijl Myrte Burger de rol van zijn vrouw Danny speelt. Het met maar liefst 10 Musical Awards genomineerde 14 de musical is te beleven in het AFAS Theater Leusden en is recent verlengd tot en met half juli 2022. Bekijk hier de trailer.
Nieuwe castleden
Vanaf 11 mei maken ook Anne-Marie Jung (Annie, Petticoat!) en Kees Boot (Judas, All Stars de musical) hun opwachting in de voorstelling. Anne-Marie neemt de rol van Nel Cruijff op zich en Kees gaat zowel Manus Cruijff als Rinus Michels spelen. Recent zijn ook Theo Martijn Wever (All Stars de musical, Soldaat van Oranje), Justus van Dillen (Oogappels, Dertigers) en Kim van Zeben (Minoes de musical, All Together Now) toegevoegd aan de cast.

Anne-Marie Jung: “Ik kijk ontzettend uit naar de rol van Nel Cruijff. Johan Cruijff is natuurlijk een legende en om zijn levensverhaal nu op het toneel te kunnen vertellen is waanzinnig. Ik had in het vak al heel veel goeie verhalen gehoord over 14, omdat het echt een vernieuwende musical is. En toen ik de voorstelling als voorbereiding op de audities zelf ging zien, wist ik zeker: hier wil ik in spelen! Het is echt een heel dynamisch spektakel met heerlijke spelscenes en fantastische muziek om te zingen.

Nieuwe castleden 14 de musical
Fotocredit: Rudy Hellewegen
Het verhaal
Bij nummer 14 denkt iedereen natuurlijk meteen aan een van ’s werelds grootste voetballers aller tijden. 14 de musical laat zien hoe Johan Cruijff, een eigenwijze en gevoelige Amsterdamse jongen, uitgroeit tot een absolute wereldster. Hoe zijn sportcarrière, zijn privéleven, zijn goede maar ook verkeerde keuzes in het leven, én het overlijden van zijn vader, hem maakten tot wie hij was. Een verhaal over ambitie, liefde, vriendschap, eenzaamheid en verraad. Een meeslepende voorstelling onder regie van Tom de Ket (De Verleiders, Het Pauperparadijs) met nieuwe poprocksongs, spectaculaire scènes, technische hoogstandjes en een prachtig tijdsbeeld van de jaren zestig en zeventig: de hoogtijdagen van de iconische voetballer.
Musical Awards
14 de musical is genomineerd voor maar liefst tien Musical Awards, die op 28 april uitgereikt worden. Een unieke prestatie voor een Nederlandse oorspronkelijke musical. De nominaties zijn:

– Tobias Nierop: Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Musical
– Myrthe Burger: Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Grote Musical
– Pepijn Schoneveld: Beste Mannelijke Bijrol in een Grote Musical
– Arien de Vries: Beste Kostuumontwerp/Kap en Grime
– Michiel Voet: Beste Decor, Toneelbeeld en projecties
– Erik van der Horst: Beste Muziek/Liedteksten
– Tom de Ket: Beste Regie
– Tom de Ket: Beste Script en Dialogen
– 14 de musical: Beste Nederlandse Oorspronkelijke Musical
– 14 de musical: Beste Grote Musical
Cast: Tobias Nierop, Myrthe Burger, Pepijn Schoneveld, Porgy Franssen, Kees Boot, Anne-Marie Jung, Justus van Dillen, Theo Martijn Wever, Kim van Zeben, Sjoerd Spruijt, Ruth Sahertian, Jeske van de Staak, Mitch Wolterink, Eva van der Post, Wolter Weulink, Midas Treub, Kiki Heus, Chiem Vreeken | Script en regie: Tom de Ket | Producent: Wolter Lommerde, Out of Office Productions

  [ # 5 ] 03 June 2022 06:13 AM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  937
Geregistreerd  2013-05-26

Vanaf 17 juli heeft de voorstelling een zomerstop, op 10 september gaan ze weer spelen. De kaartverkoop loopt nu t/m 7 januari.

  [ # 6 ] 09 June 2022 02:54 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13391
Geregistreerd  2002-11-15

PERSBERICHT
2 juni 2022
50.000e bezoeker voor theaterspektakel 14, het bijzondere verhaal van Johan Cruijff
Over het veelbewogen leven van Johan Cruijff is sinds afgelopen najaar het theaterspektakel 14 het bijzondere verhaal van Johan Cruijff te zien. Ondanks de corona lockdown in de periode december/januari werd gisteren in het AFAS theater in Leusden de 50.000e bezoeker Tij Beumer in het zonnetje gezet door de cast.


v.l.n.r. Myrthe Burger, Saskia Beumer, Finn Beumer, Tij Beumer, Tobias Nierop, Joost Beumer
Tij Beumer: “Dit zag ik niet aankomen! Ik was nog nooit naar zoiets als dit theaterspektakel geweest en vond de hele avond een bijzondere ervaring. Ik ben hartstikke trots op mijn bijzondere shirt met rugnummer 50.000 al sta ik volgens hoofdrolspeler Tobias Nierop met zo’n rugnummer zeker reserve!”
Producent Wolter Lommerde: “Het is waanzinnig om vandaag de 50.000e bezoeker te mogen ontvangen. Iedere voorstelling brengt de gehele cast en crew vol overgave het bijzondere verhaal van ‘onze’ nummer 14. Het feit dat het publiek het waardeert is enorm fijn. Dus mag deze mijlpaal niet worden overgeslagen zonder een feestje.”

Humor, nostalgie en héél veel Cruijff
Bij nummer 14 denkt iedereen natuurlijk meteen aan één van Nederlands grootste iconen aller tijden. 14 laat zien hoe Cruijffie, een eigenwijze, gevoelige Amsterdamse jongen, uitgroeit tot een wereldster. Hoe zijn sportcarrière, zijn privéleven, zijn goede maar ook verkeerde keuzes in het leven, én het overlijden van zijn vader, hem maakten tot wie hij was. Een verhaal over ambitie, liefde, vriendschap, eenzaamheid en verraad. Met zang dans, muziek en bijzondere video- en archiefbeelden zien we Cruijffs’ leven door de ogen van het fenomeen zelf. Vernieuwer, filosoof en wereldster met een uitgesproken mening over alles in het leven. Een man die veel praatte, maar lang niet altijd werd begrepen. ‘Maar da’s logisch. Je gaat het immers pas zien als je het doorhebt!”
Voorstellingen op wo/do/vr/za om 20.00 uur en za matinee om 15.00 uur.
‘14’ speelt nog tot 16 juli. Na een zomerstop begint het nieuwe seizoen weer op 10 september.
Cast: Tobias Nierop, Myrthe Burger, Pepijn Schoneveld, Kees Boot, Anne-Marie Jung/ Kim van Zeben, Justus van Dillen/ Theo Martijn Wever, Sjoerd Spruijt, Ruth Sahertian, Jeske van de Staak, Mitch Wolterink, Eva van der Post, Wolter Weulink, Midas Treub, Kiki Heus, Chiem Vreeken | Script en regie: Tom de Ket | Producent: Wolter Lommerde, Out of Office Productions

  [ # 7 ] 25 September 2022 07:33 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13391
Geregistreerd  2002-11-15

Al meer dan honderdduizend kaarten verkocht
Theaterspektakel 14 viert éénjarig bestaan

Op de dag dat 14 het theaterspektakel over Johan Cruijff haar eenjarig bestaan viert in het AFAS Theater Leusden, is de producent verheugd bekend te maken dat er inmiddels honderdduizend kaarten zijn verkocht. Vol vertrouwen zien zij dan ook de toekomst tegemoet. ‘De belangstelling voor dit theaterspektakel over het leven van Johan Cruijff blijft onverminderd groot.’

Producent Wolter Lommerde is enthousiast dat het theaterspektakel 14 voor een tweede seizoen in Leusden te zien zal zijn. ‘Wanneer je met zo’n grootse productie begint, hoop je daar natuurlijk stiekem op,’ laat Lommerde weten. ‘Het is echter een moeilijke tijd voor veel theaters. Dat wij vandaag alsnog bekend mogen maken dat we inmiddels honderdduizend kaarten hebben verkocht, is voor ons echt een mijlpaal. We hopen dan ook nog wel even in dit prachtige theater in Leusden te mogen staan.’

De voorstelling 14, met Tobias Nierop in een glansrol als Johan Cruijff, werd vorig jaar uitgeroepen tot beste originele Nederlandse productie. Ook recensenten waren unaniem enthousiast. Vrijwel alle kranten gaven de theatervoorstelling vier sterren. Trouw gaf zelfs vijf sterren én maar liefst veertien redenen om deze productie te bezoeken.

Het verhaal
Cruijff, een eigenwijze, gevoelige Amsterdamse jongen, groeit uit tot een wereldster. Zijn sportcarrière, zijn privéleven, zijn goede maar ook verkeerde keuzes in het leven, én het overlijden van zijn vader, maakten hem tot wie hij was. Het is een aangrijpend verhaal over ambitie, liefde, vriendschap, eenzaamheid en verraad.

Met zang, spoken word, dans, muziek en bijzondere video- en archiefbeelden zien we Cruijff’s leven door de ogen van de man zelf. Een geniale voetballer met een uitgesproken mening over alles in het leven. Een man die veel praatte, maar lang niet altijd werd begrepen. ‘Maar da’s logisch. Want je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ Kortom een magistraal en onvergetelijk avondje Cruijff vol humor, nostalgie en ontroering.


Voor meer informatie en kaarten: http://www.14theaterspektakel.nl