Familieconcert Hans en Grietje
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Familieconcert Hans en Grietje: muzikaal sprookje met een twist


Onze grote operaproductie Hänsel und Gretel is verplaatst naar 2022, maar bezoekers van alle leeftijden kunnen deze herfst toch genieten van dit spannende sprookje. Vanaf 17 oktober is het familieconcert Hans en Grietje (4+) tien maal te zien in Oost-Nederland. 

In deze vrolijke en eigentijdse bewerking van het bekende verhaal staat de muziek centraal. Vijf houtblazers van Phion, orkest van Gelderland & Overijssel, begeleiden actrices Hans (Whitney Sawyer) en Grietje (Brechtje Kat) bij hun avonturen met een wel hele bijzondere - macrobiotische - heks! 
                            Hocus Pocus Krakke Mik
                            jullie zijn mij veels te dik!
                            Vol met suikers en met vet
                            jullie zijn net een kroket!
                            Voor ik jullie op kan slokken
                            moeten jullie mager worden!
De voorstelling bevat (vertaalde) muziek uit de originele opera van Engelbert Humperdinck, met o.a. het Slaapliedje en het bekende Knibbel-knabbel-knuisje. En heel bijzonder is dat bij dit concert de kinderen in het publiek mogen meezingen en meedansen!

Speeldata:  Nijmegen (17/10, premières om 13.00 en 15.00 uur),  Arnhem (23/10), Oldenzaal (25/10), Almelo (8/11), Enschede (22/11), Zwolle (20/12) en Deventer (10/1/21)


Zing vrolijk, zing droevig!
Ons Reisopera-Kinderkoor heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. In de zomer hebben ze hun eerste echte videoclip opgenomen, in onze ateliers op de Performance Factory in Enschede. Het nummer Zing vrolijk, zing droevig gaat over meespelen in een opera: soms moet je dan blij en opgewekt kunnen zingen en soms juist heel droevig. De kinderen laten zien hoe je dit moet doen!

Ons Kinderkoor heeft weer plek voor nieuwe kinderen: aanmelden kan via .(JavaScript must be enabled to view this email address). Voor meer info klik hier. 

 

  [ # 1 ] 07 October 2020 10:09 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

deze is iets uitgebreider geloof ik.

Nederlandse Reisopera, Phion en het Wilminktheater & Muziekcentrum maken familievoorstelling
Familieconcert Hans en Grietje: bekend sprookje in een eigentijdse jas

Op zaterdag 17 oktober gaat het familieconcert Hans & Grietje (4+) van de Nederlandse Reisopera,  Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en het Wilminktheater & Muziekcentrum, in première in De Vereeniging in Nijmegen.
In deze vrolijke en eigentijdse bewerking van het bekende sprookje van Hans en Grietje staat de muziek centraal. Vijf houtblazers van Phion begeleiden acteurs Hans (Whitney Sawyer) en Grietje (Brechtje Kat) bij hun avonturen met een wel hele bijzondere heks!  De voorstelling wordt gespeeld in een flexibel ‘blokkendecor’, ontworpen door kunstenaar Cynthia Borst.

De familievoorstelling is geschikt voor jong en oud vanaf 4 jaar en is van 17 oktober – 10 januari te zien in de theaters. 

Speeldata familievoorstellingen: Nijmegen (17/10, premières om 13.00 en 15.00 uur),  Arnhem (23/10), Oldenzaal (25/10), Almelo (8/11), Enschede (22/11), Zwolle (20/12) en Deventer (10/1/21).
Tickets: https://reisopera.nl/tickets/?pr=5952
In de periode 17 oktober 2020 – 13 januari 2021 wordt de voorstelling ook tien maal gespeeld als besloten schoolvoorstelling in Overijssel en Gelderland.

EIGENTIJDSE DRAAI AAN EEN BEKEND SPROOKJE
Vanaf 17 oktober presenteren de Nederlandse Reisopera, Phion en het Wilminktheater/Muziekcentrum Enschede gezamenlijk het familieconcert Hans & Grietje, gebaseerd op de opera Hänsel und Gretel (1893) van Engelbert Humperdinck.  Met deze productie brengen we de jongste generatie in contact met operamuziek en muziektheater en kunnen we ook de kleinere theaters in de regio van producties voorzien. 
Het sprookje van Hans en Grietje is bij iedereen bekend. Hans en zijn zusje Grietje worden er door hun ouders opuit gestuurd om eten te zoeken in het bos. Tekstschrijver Jibbe Willems herschreef de tekst van het sprookje en gaf er een eigentijds draai aan:

GRIETJE           En nu zeggen ze [hun ouders]: “jullie moeten ook werken”
HANS             “Jullie moeten zelf je broek ophouden”
GRIETJE           “Jullie hangen aan de subsidieslurf”
HANS             “Wat is dat?”
GRIETJE         “Geen idee maar het klinkt heel vies”

Eenmaal aangekomen bij het huisje van de boze heks blijkt deze ook met haar tijd meegegaan te zijn.
Probeerde de heks uit het oorspronkelijke sprookje de kleine Hans flink vet te mesten, om hem vervolgens op te kunnen eten, in deze voorstelling moeten de kinderen op dieet! 
                                Hocus Pocus Krakke Mik
Jullie zijn mij veels te dik!
Vol met suikers en met vet
jullie zijn net een kroket!
Voor ik jullie op kan slokken
moeten jullie mager worden!

BLAASKWINTET MET VIJF MUSICI
Uit de oorspronkelijke muziek van Engelbert Humperdincks opera heeft de Britse fluitiste Helen Mils zestien bekende fragmenten gekozen en bewerkt voor een traditioneel blaaskwintet bestaande uit fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot. Uiteraard ontbreken de bekendste stukken als het ‘Slaapliedje’ en het ‘Knibbel-knabbel-knuisje’ niet.
De begeleiding van de familieconcerten en schoolvoorstellingen wordt verzorgd door steeds vijf musici van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel.  Aan het begin van de voorstellingen vertellen de musici wat meer over hun instrumenten en nodigen ze de kinderen uit actief mee te doen.

FLEXIBEL DECOR
De regie van deze productie wordt gedaan door Anne Slothouwer. Ze werkte jarenlang als regieassistent en avondregisseur bij de o.a. de Nederlandse Reisopera en de Nationale Opera.
Het decor bestaat uit een flexibele set blokkendozen, ontworpen door kunstenares Cynthia Borst. Zowel de familievoorstellingen als de schoolvoorstellingen worden met decor uitgevoerd. 

HANS EN GRIETJE
Regie             Anne Slothouwer
Tekst               Jibbe Willems
Decorontwerp Cynthia Borst
Educatie         Ben Coelman, Laura Slakhorst, Monique Wijnker

CAST
Hans               Whitney Sawyer
Grietje           Brechtje Kat
Ensemble houtblazers van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel

De productie wordt gezongen in het Nederlands
De voorstelling duurt ongeveer 45 minuten zonder pauze

HÄNSEL UND GRETEL VERPLAATST NAAR 2022
Het idee voor een gezamenlijk familieconcert ontstond vanuit het Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede. Samen met de educatieafdelingen van beide huisgezelschappen Nederlandse Reisopera en Phion is deze productie ontwikkeld rond de Reisoperaproductie Hänsel und Gretel. Oorspronkelijk stond deze nieuwe sprookjesopera bij de Nederlandse Reisopera gepland voor de periode januari/februari 2021. Vanwege de Covid-19 crisis heeft de Reisopera besloten deze productie te verplaatsen naar het najaar van 2022. De reeds geplande familievoorstellingen en schoolvoorstellingen Hans en Grietje kunnen dit najaar gewoon doorgaan, met inachtneming van de voorgeschreven corona-maatregelen. 

         
Hans en Grietje wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.