Steefs O. Show
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Luxor en O. Festival forOpera. Music. Theatrebrengen nieuw genre op de planken

O. en Luxor Theater slaan weer de handen ineen en brengen een nieuw genre
naar het theater: opera-cabaret. Onder leiding van theatermaker Steef de Jong
worden bekende operazangers gekoppeld aan grote cabaretiers, waaronder
Alex Klaasen. In Steefs O. Show worden bezoekers meegenomen naar een
wereld vol meeslepende aria’s, tranentrekkende duetten, spectaculaire decors
en… humor.

Feest der herkenning
Op het eerste gezicht lijken de genres opera en cabaret een wereld van verschil.
Door deze twee kunstvormen samen te brengen zal blijken dat opera voor velen
veel dichterbij én minder serieus is dan misschien gedacht wordt. Van
voetbalstadion-hymne tot kroeg-smartlap, bekende opera-stukken nemen
bezoekers mee in een feest der herkenning. De artistieke leiding is in handen van
theatermaker Steef de Jong, onder andere bekend van De Modern Art Revue en
winnaar van de Mary Dresselhuys prijs (2017). De muziek in Steefs O. Show wordt
live uitgevoerd door het 70-koppige Codarts Symphony Orchestra o.l.v. Hans
Leenders.

Toekomstmuziek
Op deze manier geven O. en Luxor een nieuwe invalshoek aan hun jarenlange
samenwerking. Ook in de toekomst zijn beide partijen van plan soortgelijke
projecten op te zetten, waardoor samenwerkingen met nieuwe makers en
overlappende genres tot stand gebracht kunnen worden. “O. laat al jaren zien hoe
divers en toegankelijk opera kan zijn. Daarnaast biedt Luxor al jaren hoogstaand
cabaret. Deze samensmelting bewijst hoe twee grootse culturele genres heel veel
mensen kan bereiken en de toegankelijkheid vergroot”, aldus Carlijn Sonneveldt,
hoofd programmeur van Luxor. Directeur van O., Hans Blik, vult aan: “Met Steefs O.
Show willen we een breed en divers publiek meenemen in het bekende opera- en
operetterepertoire op een manier die helemaal O. én Luxor is: avontuurlijk en
hoogstaand, vernieuwend en toegankelijk.”

Steefs O. Show gaat in première tijdens O. (mei 2022), en is exclusief te zien in
het nieuwe Luxor Theater. Als voorproefje treedt Steef de Jong samen met Alex
Klaasen op tijdens O. op 29 augustus 2021 met BLOEMENDUEL.

[ Gewijzigd: 05 December 2022 11:23 AM by Jeroen ]
  [ # 1 ] 05 December 2022 11:22 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Steef de Jong met gastartiesten Alex Klaasen en Brigitte Kaandorp
Steefs O. Show terug in oude Luxor Theater Rotterdam

Volgend jaar van 25 t/m 27 mei is Steefs O. Show opnieuw te zien in het oude Luxor Theater in Rotterdam. Tijdens het internationale festival O. keert Steefs O. Show terug op de plek waar het eerder dit jaar voor bijna uitverkochte zalen stond. Alex Klaasen en Brigitte Kaandorp zullen hierin opnieuw met gastoptreden te zien zijn. De muziek in Steefs O. Show wordt live uitgevoerd door het 70-koppige Codarts Symphony Orchestra onder leiding van Sander Teepen.

Steef de Jong, de initiator van de show, is theatermaker, beeldend kunstenaar en liedjesschrijver. Hij heeft een grote voorliefde voor operette. Met een minimalistische opzet en kartonnen decors weet hij bijzondere theaterervaringen te creëren. In 2017 heeft hij de prestigieuze Mary Dresselhuys Prijs in ontvangst nemen. In deze voorstelling staat hij op het podium met Dook van Dijck, Valentina Tóth en Job Greuter op het podium en brengen ze op hun zeer eigen wijze een bonte mix van opera en cabaret.  Onder begeleiding van het 70-kopig Codarts Symphony Orchestra onder leiding van Sander Teepen laten ze zien dat opera en operette vaak minder serieus dan men verwacht. Ook dit jaar verzorgden de succesvolle cabaretiers Alex Klaasen en Brigitte Kaandorp de gastoptredens deze avond.

‘Cabaret en opera is een bijzondere mix,’ laat Steef de Jong weten. ‘Maar juist dat maakt deze avond uniek om te bezoeken. Ik verzeker dat zowel de liefhebbers van opera als cabaret een fantastische voorstelling te zien krijgen. Het is een nieuwe kunstvorm en we zijn er trots op dat we deze show nog een keer mogen laten zien tijdens het festival O. in Rotterdam.’ Ook diverse media zijn enthousiast. Van het NRC heeft Steefs O. Show afgelopen jaar vijf sterren gekregen.

De introductie van het nieuwe genre ‘opera cabaret’ vormt de start van een jarenlange samenwerking tussen O. en Luxor Theater. Waar O. als festival de diversiteit en toegankelijkheid van opera brengt, geeft Luxor podium aan hoogstaand cabaret. Deze samensmelting laat zien hoe twee grootse culturele genres heel veel mensen kan bereiken en toegankelijk is voor velen.

O. is sinds 2021 de nieuwe naam voor Operadagen Rotterdam. O. is een festival voor nieuwsgierige bezoekers. O. staat voor opera en het openbreken van het genre. O. focust op avontuur, talentvolle makers en crosslinks met genres: van performance tot pop en van smartlap tot streetculture. O. denkt niet in hokjes. O. is open minded. O. ontroert, vernieuwt en verbindt. O. is zo divers als Rotterdam.
De tickets voor Steefs O. Show op donderdag 25 t/m zaterdag 27 mei 2023 zijn nu te koop via http://www.luxortheater.nl/steef

Voor een sfeerimpressie klik hier

Het volledige festivalprogramma van O. wordt begin april bekend gemaakt, dan start ook de verkoop van losse tickets. Dagtickets (do 18 t/m zo 21 & za 27 mei) en passe-partouts (wo 17 t/m za 27 mei) zijn nu al te koop via http://www.o-festival.nl/tickets

  [ # 2 ] 03 May 2023 04:29 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Steef de Jong wint de Johan Kaart Prijs
De Johan Kaart Prijs gaat dit jaar naar theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar Steef de Jong. De Jong, die bekendstaat om zijn grote liefde voor operette, krijgt deze prestigieuze theaterprijs mede dankzij zijn veelgeprezen voorstellingen De Dappere Soldaat, Operetta Land en Steefs O. Show. De Johan Kaart Prijs wordt op maandag 10 juli uitgereikt in het Amsterdamse theater DeLaMar en zal worden omlijst door optredens van artiesten die een belangrijke rol in het leven van De Jong hebben gespeeld.

Steef de Jong richtte in 2014 samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op, waar hij op basis van zijn liefde voor de 19e eeuw, keizerin Sisi en het genre operette de solovoorstellingen Groots en meeslepend wil ik leven, Ludwig en Straussvogel maakte. Dit drieluik werd opgevolgd door onder andere De Modern Art Revue met Alex Klaasen, Orfeo en Sisy boy. Recentelijk maakte De Jong de overstap naar de grote zaal met de voorstellingen Operetta Land en Steefs O. Show, die beide konden rekenen op lovende recensies en uitverkochte zalen. Naast schrijven, acteren en zingen, is De Jong mede dankzij zijn opleiding tot beeldend kunstenaar ook een begenadigd decormaker. Zijn voorstellingen worden omlijst door zelfgemaakte kartonnen decors, die op ingenieuze wijze telkens het publiek weten te verrassen.

Nadat hij eerder prijzen als de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth en de Mary Dresselhuys Prijs in de wacht sleepte, wordt De Jong nu de Johan Kaart Prijs toegekend. De jury van deze toneelprijs is van mening dat De Jong de afgelopen jaren met een enorme gedrevenheid, muzikaliteit en een ongeëvenaarde creativiteit een volstrekt eigen theatervorm heeft ontwikkeld en op originele wijze de operette weer aantrekkelijk en voor een breed publiek toegankelijk heeft gemaakt.

“Hij is als maker authentiek, maar verliest in zijn eigenzinnigheid nooit de kwaliteit uit het oog. Met voorstellingen als Operetta Land en Steefs O. Show zette hij een eerste stap naar de grote zalen, waardoor hij de mogelijkheid krijgt om een nog groter publiek aan zich te binden. Een belangrijke nieuwe ontwikkeling in zijn carrière die juist nu de Johan Kaart Prijs verdient”, zo luidt het juryrapport.

Over de Johan Kaart Prijs
De Johan Kaart Prijs wordt sinds 1975 jaarlijks toegereikt aan een theaterpersoonlijkheid of groep theatermakers die met hun werk een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlands theateramusement. Eerdere winnaars zijn onder andere Alex Klaasen, Simone Kleinsma en André van Duin.