Hänsel und Gretel - Nederlandse Reisopera
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Regisseur Paul Carr wil het publiek met een opgewekt gemoed naar huis sturen
Optimisme voert de boventoon in Hänsel und Gretel

Van 30 september – 5 november toert de Nederlandse Reisopera met de sprookjesopera Hänsel und Gretel (Engelbert Humperdink)  langs de theaters.  In deze nieuwe enscenering van regisseur Paul Carr geen peperkoekhuisjes! Hans en Grietje gaan de strijd met de Knusperhexe aan op een verlaten en vervallen kermisterrein. Paul Carr wil het publiek na afloop met een opgewekt gemoed naar huis sturen: “Dit is puur escapisme”. De muzikale leiding van Hänsel und Gretel is in handen van Karel Deseure en de begeleiding van de opera wordt gedaan door het Noord Nederlands Orkest.

Voor iedereen vanaf 10 jaar
Paul Carr maakt van zijn Hänsel und Gretel een hartverwarmende en humoristische familievoorstelling, voor iedereen vanaf 10 jaar. De kostuums zijn fantasierijk en het grootse decor bevat adembenemende 3D-projecties. De weelderige, romantische muziek van componist Engelbert Humperdinck zit vol dansritmes en is daardoor heel toegankelijk voor publiek van alle leeftijden. De opera wordt gezongen in het Duits en is met de Nederlandse boventiteling goed te volgen door kinderen vanaf 10 jaar.

SPEELDATA :
Enschede (première 30 sept, matinee 2 okt, Wilminktheater), Amsterdam (matinee 9 okt, Theater Carré), Apeldoorn (14 okt, Orpheus), Maastricht (22 okt, Theater aan het Vrijthof), Utrecht (25 okt, Stadsschouwburg), Zwolle (27 okt, De Spiegel), Emmen (29 okt, Atlastheater), Groningen (1 nov, Stadsschouwburg) en Den Haag (3 nov, Amare) en Leeuwarden (5 nov, De Harmonie).
Tickets: https://reisopera.nl/programma/haensel-und-gretel

Bekijk vast de clip van ‘Abendsegen’: https://youtu.be/ArGYmO3Ks8k

Magisch reisavontuur
We volgen de pubers Hänsel en Gretel op hun magische reisavontuur, met hoopvolle energie als brandstof. Zoals alle sprookjes stelt deze opera een ‘volwassen’ vraag: wat doe je als je door het leven op de proef wordt gesteld? Hou elkaar vast, dan overwint het goede altijd! Hans en Grietje verdwalen op hun zoektocht naar eten nu in een verlaten attractiepark. Regisseur Paul Carr: “Ze vallen in slaap in een zwanenboot. En worden ook gewekt door zwanen in plaats van engelen.” Hij verheugt zich op het kussengevecht dat hij voor de kinderen in petto heeft: “Dat wordt echt magisch.” Ook de heks houdt geen domicilie in een uit koek en snoep opgetrokken huis, zoals in het sprookje. Ze lokt Hans en Grietje naar binnen in een van de in onbruik geraakte attracties.

Belangrijker nog dan tijd en plaats is voor Paul Carr de sfeer die hij neerzet in deze sprookjesopera voor iedereen vanaf tien jaar. Ja, erkent hij, onder de ontelbare versies van dit sprookje zijn ook de donkere verhalen talrijk. En de gebroeders Grimm hadden bij het schrijven van het oorspronkelijke verhaal ook al geen boodschap aan tere (kinder)zieltjes. Maar luister naar de muziek die Engelbert Humperdinck voor zijn operaversie schreef, bekend en geliefd vanwege de volksmuziek die erin doorklinkt, en je weet volgens Carr dat er in die partituur geen greintje kwaad schuilt. “De muziek stijgt ver uit boven dit op zichzelf nogal simpele verhaal. Je wordt zelf ook opgetild. Het is louter levensversterkend.”

 

 

 

 

 

 


Ontwerpschetsen decor en kostuum door Gary McCann

Hoopvolle energie
Zo’n ontsnappingsroute kunnen we wel gebruiken, vindt de regisseur, in barre tijden als deze. “Als ik alleen al naar Engeland kijk, mijn eigen vaderland, dat zo’n vreselijk oord is geworden. Polarisatie en
conflict vieren hoogtij. Dus ja, dit is puur escapisme. Ik wil een avontuur laten zien, een reis met hoopvolle energie als brandstof.” Zelfs de heks werkt met haar groteske verschijning en optreden eerder op de lachspieren dan dat ze angst aanjaagt. “Natuurlijk hoort ze een beetje eng te zijn, maar dat is hier eerder tongue-in-cheek. Deze heks heeft veel weg van een burleske artiest; ze zou in het circus kunnen werken. In wezen heeft ze geen slecht karakter.”

Hänsel und Gretel
Sprookjesopera in drie akten (1893)

Muziek: Engelbert Humperdinck
Tekst: Adelheid Wette-Humperdinck naar het gelijknamige sprookje uit Kinder und Hausmärchen van Jakob en Wilhelm Grimm

TEAM & CAST
Muzikale leiding                       Karel Deseure
Regie                                 Paul Carr
Choreografie                         Alicia Frost
Decor- & kostuumontwerp           Gary McCann
Lichtontwerp                         Mike Evers
Video-ontwerp                       Tiny Giants
Koordirigent                           Andrew Wise
Dirigent Kinderkoor                   Mirjam Spoelman

Cast
Peter, de vader                       Eddie Wade
Gertrud, de moeder                   Anna-Maria Dur                              
Hänsel                                 Dorottya Láng/Maya Gour
Gretel                                 Sarah Brady
Die Knusperhexe                     Michael Smallwood
Sandmännchen/Taumännchen       Kelly Poukens

Met het Reisopera Kinderkoor en koor Consensus Vocalis
Met het Noord Nederlands Orkest
De productie wordt gezongen in het Duits met Nederlandse en Engelse boventiteling.
De voorstelling duurt 2 uur en 15 minuten, inclusief één pauze.