pocketopera La traviata ( Nederlandse Reisopera )
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Pocketopera La traviata: sterven aan je diepste wens

Van 11 november – 8 december 2022 herneemt de Nederlandse Reisopera de pocketopera La traviata uit 2021. In de bewerking van regisseur Dorike van Genderen is Violetta een transpersoon. Het concept is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Lili Elbe (1882 – 1931), die als een van de eersten geslachtsveranderende operaties onderging en daar uiteindelijk aan stierf. De muzikale leiding is in handen van dirigent Alistair Digges en de hoofdrollen worden gezongen door sopraan Aylin Sezer, tenor Anders Kampmann en bariton Aleš Jenis.

Speeldata: Enschede (vrij 11 nov, Wilminktheater), Bergen op Zoom (zon 13 nov, De Maagd),  Heerlen (di 15 nov. Theater Heerlen), Oss (do 17 nov, De Lievekamp), Alkmaar (di 22 nov, De Vest), Velsen (do 24 nov, Stadsschouwburg), Helmond (zat 26 nov, Het Speelhuis), Haarlem (di 29 nov, Stadsschouwburg), Zoetermeer (do 1 dec, Stadstheater), Sneek (zat 3 dec, Theater Sneek), Leiden (di 6 dec, Leidse Schouwburg), Tilburg (do 8 dec, Schouwburg Tilburg).
Tickets: https://reisopera.nl/programma/la-traviata-pocketopera

HET CONCEPT
Net als in Giuseppe Verdi’s oorspronkelijke opera uit 1853 staat een vrouw centraal die door haar omgeving niet wordt geaccepteerd, die verstoten wordt. In Verdi’s tijd was Violetta een prostituee. In deze versie is Violetta een trans vrouw - een man die van binnen vrouw is. Hoe kun je dan toch jezelf zijn? En hoe word je wie je werkelijk bent?

‘LA TRAVIATA’ BETEKENT LETTERLIJK ‘DE DOLENDE’
We volgen de innerlijke zoektocht en de strijd tegen maatschappelijke vooroordelen van hoofdpersoon Violetta Valéry. Bijzonder is dat dit niet slechts een ingekorte versie van de bekende opera is, maar dat regisseur Dorike van Genderen een nieuw verhaal heeft gecreëerd rond de figuur van Violetta.

LILI ELBE ALS INSPIRATIE
In deze productie is zij een trans vrouw – geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Lili Elbe (geboren als Einar Wegener), een van de eerste mannen die in de jaren ’30 geslachtsveranderende operaties onderging. Waar Violetta in Verdi’s tijd door schaamte en vooroordelen omgeven was omdat zij een ‘courtisane’ was, valt Violetta in deze productie ten prooi aan hetzelfde gevoel van schaamte en maatschappelijke afwijzing omdat ze zich gevangen voelt in een verkeerd lichaam. Beide Violetta’s zoeken bevrijding, de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn en vinden die verlossing uiteindelijk.

       
Einar Wegener                                           Lili Elbe

HET VERHAAL
We maken kennis met Orlando/Violetta (nog in mannengedaante) en zijn vrouw Annina. Op een feest maakt Violetta kennis met de aantrekkelijk Alfredo Germont, die al maanden heimelijk verliefd is op Violetta. Violetta is erg gecharmeerd van Alfredo, maar wijst een relatie in eerste instantie af omdat hij zijn transitie naar vrouw nog niet afgerond heeft. Toch vallen Violetta en Alfredo uiteindelijk voor elkaar.
Alfredo’s vader, Giorgio Germont, keurt de relatie echter wel af.  Hij is bang dat zijn dochter Elba hierdoor geen goed huwelijk kan sluiten en vraagt Violetta om te breken met Alfredo.
Violetta is geraakt door de onschuld van de jonge Elba, stemt toe en beëindigt haar relatie met Alfredo. Deze is hier woedend over en neemt wraak door Violetta te ‘outen’.
Rond het ziekbed van Violetta verzamelen zich alle personages in haar leven. Violetta weet dat ze stervende is, maar ze is niet bedroefd. Ze is nu immers wie ze al die jaren al werkelijk was.

Regisseur Dorike van Genderen en muzikaal leider Alistair Digges vertellen meer over de productie in deze mini-documentaire: https://youtu.be/sjYYs2Eb6jk

‘LA TRAVIATA IS ERVOOR GEMAAKT’
Misschien is het dankzij Verdi’s drang om de boel op scherp te zetten. Feit is, volgens regisseur Dorike van Genderen, dat de opera La traviata gemáákt lijkt voor het transgender drama dat haar voor ogen staat. Het verhaal van Violetta als vrouw met een transitiegeschiedenis is voor iedereen
herkenbaar, gelooft Van Genderen. “Op onze eigen manier zoeken we allemaal naar liefde en acceptatie.”

TEAM
Muzikale leiding                                         Alistair Digges
Regie                                                       Dorike van Genderen
Decor- en
kostuumontwerp                                       Julie Weideli
Lichtontwerp                                             Tim van ‘t Hof
Dramaturgie                                               Karim Ameur

CAST
Orlando/Violetta Valéry                               Aylin Sezer
Alfredo Germont                                         Anders Kampmann
Giorgio Germont                                         Aleš Jenis
Annina Valéry                                             Liza Lozica Vjera
Dottore Grenvil                                           Alexander de Jong
Elba Germont                                             Sarah Konig
Elba Germont                                             Aranka Bonants

ENSEMBLE
Fluit                                                         Imre Rolleman
Klarinet                                                     Moniek Schippers
Fagot                                                       Pedro Méndez
Viool                                                         Cecile Huijnen
Viool                                                         Myrthe Helder            
Altviool                                                     Ekaterina Degtiareva
Cello                                                         Noam Staal
Contrabas                                                 Aristotelis Potamianos


De productie wordt gezongen in het Italiaans en is voorzien van Nederlandse boventitels. De voorstelling duurt ca. 90 minuten zonder pauze.
Pocketversie en bewerking van de opera (1853) van Giuseppe Verdi. Het libretto van Francesco Maria Piave is gebaseerd op de roman La dame aux camélias uit 1848 van Alexandre Dumas. 
                               
REISOPERA CONCEPT CHALLENGE
Deze opera is de tweede productie in de serie Reisopera Concept Challenge. De eerste productie in dit meerjarig talentprogramma was de pocketopera Jevgeni Onjegin (november/december 2019).