Klokkenluider -  Een ode aan ‘lastige mensen’
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Klokkenluider
Een ode aan ‘lastige mensen’

Na afloop van de voorstelling op 21 mei is er een nabespreking met Ad Bos
waaraan ook het publiek kan deelnemen.

“Ergens, in een kelder, bij het ministerie van Justitie, of bij het Openbaar Ministerie, staat een berg met dozen.” Die dozen zitten vol met bewijsmateriaal over een fraudezaak. Het gaat om miljarden. En u en ik hebben die miljarden allemaal betaald. Het is de allergrootste fraudezaak ooit. Maar op de één of andere manier is er al meer dan 20 jaar niemand die erin durft te kijken. Dat is gek… Vindt u niet?”

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat bouwondernemer Ad Bos met drie mappen bij het Openbaar Ministerie stond. Een schaduwboekhouding waardoor de grootste fraudezaak ooit aan het licht kwam. Hoe verging het Bos in die jaren? Wat is het lot van de klokkenluider in het algemeen? En is de manier waarop de overheid Bos behandelde een incident of een symptoom van een veel groter probleem?
Theatergroep Toetssteen maakt er een voorstelling over. Ad Bos zelf werkt inhoudelijk aan de voorstelling mee. Op zondagmiddag 21 mei zal hij vragen uit het publiek beantwoorden. Want, alhoewel Bos wel een vergoeding kreeg om ‘op de rails te komen’ duurt zijn strijd nog altijd voort en krijgt hij nog altijd weinig gehoor bij rechtspraak, politiek en ambtenarij. Dreigt voor hem en zijn vrouw de voedselbank?

Regie en script zijn van Erris van Ginkel. Hij schreef en regisseerde bij Toetssteen eerder onder andere de succes voorstellingen ‘De Regels van Rutte (4**** in de Volkskrant), Afstandsmoeders, Aysel (opkomst en ondergang van een zorg koningin), de Toetsenfabriek (over het onderwijssysteem) en Het Wonder van de Noord-Zuidlijn. ‘Klokkenluider’ is Van Ginkels vijfde voorstelling in een reeks tragikomische of satirische voorstellingen over individuen die worden vermalen door ‘het systeem’.
114 tekens: Klokkenluider van Toetssteen is een ode aan lastige mensen die nodig zijn om echt iets te veranderen aan het systeem.


19, 20, 21, 25, 26, 27 en 28 mei
Aanvang: 20.15 uur, op zondag 21 en 28 mei om 14.30 uur.
Het Amsterdams Theaterhuis, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 54, Amsterdam