Harmonie (Enschede)
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Grote zomerproductie van 30 juni tot en met 22 juli elf keer in Wilminktheater – Met onder andere topacteurs Remko Vrijdag en John Buijsman

Harmonie meeslepend muziektheaterspektakel

Harmonie is een meeslepend muziektheaterspektakel over afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van 30 juni tot en met 22 juli worden minimaal elf voorstellingen gespeeld in het Wilminktheater waar bezoekers zich onderdompelen in een verhaal over het wel en wee van de harmonie.

Harmonie is een nieuwe productie van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. De cast bestaat uit topacteurs als Remko Vrijdag, John Buijsman en Julia van der Vlugt. De regie is in handen van Jasper Verheugd die samen met Gerard Cornelisse en Jan Tekstra ook Harmonie bedacht.

Bijzonder is dat de muziek wordt verzorgd door het Wilmink Project Orkest onder leiding van dirigent Jos Pijnappel. De basis van dat orkest bestaat uit gemotiveerde amateur-muzikanten die aan de slag gaan in een professionele omgeving.

Verhaal
Het verhaal van dit grootste spektakel begint als dirigent Herbert na dertig jaar afscheid neemt van het orkest dat nog steeds in de onderste regionen van de amateurs speelt. In al die jaren is het Herbert niet gelukt het niveau omhoog te krijgen. Vanwege Parkinson moet hij stoppen met dirigeren.
De nieuwe dirigent Kim-Myung Lee is een ambitieuze en nogal koppige jongen. Hij wil dat het orkest meedoet aan een pretentieus concours en introduceert de Japanse Jinzo-methode. Hier moet je eerst je partij zingen, voordat je deze op je instrument kunt spelen. Dit valt niet in goede aarde bij de leden van de harmonie.
De dochter van Herbert speelt klarinet in het orkest en probeert het orkest na haar vaders vertrek bijeen te houden. Dat blijkt een moeilijke opgave. Er valt wel meer niet goed bij de harmonie. Toch: ook hier blijkt dat hoe ingrijpend veranderingen ook kunnen zijn, een groep tot onverwachte maar inspirerende daden wordt bewogen.

Herkenbare dynamiek
De voorstelling is volgens regisseur Jasper Verheugd een metafoor over de mens als groepsdier. ‘’Het gaat over de herkenbare dynamiek tussen verschillende karakters in willekeurig welke groep, vereniging of zelfs gehele samenleving’’, aldus Verheugd. ‘’Hoe kunnen ingrijpende veranderingen zo’n groep tot onverwachte maar inspirerende daden bewegen? Hoe leidt disharmonie soms juist naar harmonie? Harmonie laat zien hoe snel je een mening vormt als je iemands gedrag ziet, maar hoe deze radicaal verandert zodra je het ware verhaal erachter kent.’’

Muziek door Wilmink Project Orkest
De muziek tijdens Harmonie wordt verzorgd door het Wilmink Project Orkest onder leiding van dirigent Jos Pijnappel. Een poule met ruim tachtig gemotiveerde amateur-muzikanten afkomstig uit zeker tien orkesten in Oost-Nederland vormt de basis voor het Wilmink Project Orkest. In wisselende samenstelling treden ze op in grote producties van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. ‘’We geven ze de kans om het beste in zichzelf naar boven te halen. Dat is een kans die zich niet altijd bij hun eigen vereniging voordoet”, zegt Pijnappel.

Regie door Jasper Verheugd
De regie van Harmonie is handen van Jasper Verheugd. Hij is een bekende in het Twentse land. Zo heeft hij de megakerstmusical SCROOGE geregisseerd in Muziekcentrum Enschede. De succesvolle buitenproducties STORK! en Het Verzet Kraakt komen ook van zijn hand, net als de uiterst succesvolle musical Charlie and the Chocolate Factory.

Muziek door Fons Merkies
De muziek voor Harmonie is gescheven door Fons Merkies. Hij heeft al muziek gecomponeerd voor vele films, televisieseries, theaterproducties en commercials. Merkies won een Gouden Kalf, de belangrijkste Nederlandse filmprijs, voor zijn muziek bij de film Black Butterflies. Hij heeft ook meerdere keren de Buma Award gewonnen voor beste filmmuziek.

Minimaal elf voorstellingen
Harmonie wordt minimaal elf keer opgevoerd in de grote Pay. Zaal van het Wilminktheater en wel op vrijdag 30 juni, zaterdag 1 juli, donderdag 6 juli, vrijdag 7 juli, zaterdag 8 juli, donderdag 13 juli, vrijdag 14 juli, zaterdag 15 juli, donderdag 20 juli, vrijdag 21 juli en zaterdag 22 juli. Elke voorstelling begint om 20.00 uur.

Topacteurs in cast Harmonie
De cast van Harmonie bestaat uit de topacteurs Remko Vrijdag, Julia van der Vlugt, John Buijsman, Marnel de Rooij, Finn Poncin, Stijn Westenend, Juul Vrijdag en Paul Rigter.

Wie is Remko Vrijdag?
Remko Vrijdag is geen onbekende in het Wilminktheater. Hij speelde onder meer de hoofdrol in de succesvolle familiemusical Charlie and the Chocolate Factory. Naast zijn werk in het theater heeft hij in verschillende televisieseries en -programma’s gespeeld, waaronder Koefnoen en Welkom in de 80-jarige Oorlog. Zijn grote landelijke bekendheid begon als lid van De Vliegende Panters.

Wie is Julia van der Vlugt?
Julia van der Vlugt heeft in veel verschillende voorstellingen gespeeld zoals Harde Handen, Julius Caesar, Jumpin’ Jack en Het meisje met de zwavelstokjes. Een paar geleden richtte zij samen met acteur Jurriën Remkes Het Tuintheater op. Hiermee spelen ze voorstellingen in achtertuinen door heel Nederland.

Wie is John Buijsman?
John Buijsman is een echte Rotterdammer. Hij heeft in verschillende films, televisieseries en theatershows gespeeld en is vooral bekend om zijn komische rollen zoals in de serie Loenatik. Bekendheid verwierf hij ook in de ‘Freek-Willem’-reclamespotjes van de Gamma. Het publiek kent hem ook uit de televisieseries Toen was geluk heel gewoon en Baantjer.

  [ # 1 ] 25 May 2023 07:06 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Harmonie kwam voor het eerst écht tot leven

“Hier is niet veel van, zo’n muziektheaterstuk als dit kom je niet vaak tegen”

De kop is eraf. Dinsdag 23 mei werd in het Polanentheater in Amsterdam het officiële startschot gegeven voor het doldwaze theaterspektakel Harmonie. Met taart, een heerlijke gezamenlijke lunch en de eerste scriptlezing is Harmonie nu écht begonnen!
Na een weerzien met oude bekenden en het verwelkomen van nieuwe gezichten maakte de cast zich deze dag, naast de landelijke perspresentatie, ook op voor de eerste repetitie. Stuk voor stuk spraken ze vol lof over de originele verhaallijn van Harmonie, bedacht en geschreven door scriptschrijver en regisseur Jasper Verheugd. Ook acteur Remko Vrijdag, die voor de rol van Menno zijn blaasinstrument weer uit het stof moet halen, staat te trappelen om te beginnen. “Het wordt heel erg leuk én ontroerend door de prachtige muziek.”
Puntje van de stoel
Harmonie laat op komische en tragische wijze het wel een wee zien van een harmonieorkest. “Het is een interactief muziektheaterstuk waarbij je eigenlijk niet weet wat je ziet”, legt Jasper Verheugd uit. “Bezoekers zitten de hele voorstelling op het puntje van hun stoel. Zonder dat ze iets hoeven te doen, zijn ze vanaf binnenkomst al onderdeel van het verhaal.” Ook acteur Stijn Westenend, die Lesley speelt, is razend enthousiast over dé productie van deze zomer. “Hier is niet veel van”, vertelt hij. “Zo’n muziektheaterstuk als dit kom je niet vaak tegen.”

Harmonie komt tot leven
Na het aansnijden van de taart, het maken van de foto’s en het officiële persmoment, is het tijd om voor de allereerste keer gezamenlijk het script door te nemen. De eerste noten klinken door de ruimte, er wordt gelachen en de synergie tussen de castleden is vanaf moment een voelbaar. Harmonie bestaat niet meer alleen maar op papier, maar kwam in het Polanentheater voor het eerst écht tot leven.

Het muziektheaterspektakel Harmonie wordt tussen vrijdag 30 juni en zaterdag 22 juli elf keer opgevoerd in Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Kaartjes zijn verkrijgbaar via http://www.wilminktheater.nl/harmonie
Als dirigent Herbert na dertig jaar afscheid neemt, speelt het orkest nog steeds in de onderste regionen van de amateurs. De nieuwe dirigent is een ambitieuze jongen en wil dat het orkest meedoet aan een pretentieus concours. De methode die hij hiervoor introduceert, zorgt voor hilarische taferelen. Tess, de dochter van Herbert, speelt klarinet en probeert het orkest ondanks alle tegenslagen na haar vaders vertrek bijeen te houden. Dat is een moeilijke opgave. Toch blijkt ook hier: hoe ingrijpend veranderingen ook kunnen zijn, een groep kan altijd tot onverwachte maar inspirerende daden worden bewogen.

  [ # 2 ] 10 June 2023 10:28 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Vernieuwend theateravontuur komt tot leven in Wilminktheater in Enschede
‘Harmonie moet je gezien hebben!’


De cast van het doldwaze muziektheaterstuk Harmonie is in Enschede neergestreken voor de lokale repetities. In het Wilminktheater werd voor relaties een exclusief voorproefje gegeven van deze unieke theaterervaring die Twente te wachten staat. Harmonie wordt tussen vrijdag 30 juni en zaterdag 22 juli twaalf keer opgevoerd in het Wilminktheater. De hoofdrollen zijn voor onder anderen Remko Vrijdag en John Buijsman.

Wat Harmonie anders maakt dan andere muziektheaterstukken? Volgens regisseur Jasper Verheugd, bekend van succesvolle producties als Scrooge, STORK! en Het Verzet Kraakt, ligt dat met vooral het feit dat het publiek vanaf het moment dat ze een kaartje hebben gekocht al onderdeel zijn van het verhaal. “Ze krijgen via de e-mail een video toegestuurd waarin wordt verteld dat ze aanwezig zijn op het afscheidsconcert van dirigent Herbert, gespeeld door John Buijsman”, zo legt hij uit. “Cadeautip: een kamerplant…”

‘Dat gevoel is zó te gek’
Voordat de gordijnen opengaan voor de daadwerkelijke voorstelling, worden bezoekers in het donker door het theaterpand geleid en krijgen ze zo een uniek kijkje achter de schermen. Onderweg gebeurt er ook nog eens van alles. Jasper: ‘’Ik ben een voorstander van om niet alleen de theaterzaal als locatie te gebruiken, maar grote delen van het gebouw. Je creëert dan veel meer mogelijkheden.’’
Acteur Stijn Westenend is het met de regisseur eens. “Dat interactieve maakt een productie als dit echt uniek. Het publiek zingt ook mee tijdens de voorstelling en daardoor ga je als cast steeds meer met hen samenwerken. Dat gevoel is zó te gek.”

Iedereen stuntelt in het leven
Relatieproblemen, een gestolen kas, ruzies, het kwijtraken van de repetitieruimte; ‘’Harmonie laat op komische en tragische wijze het wel een wee zien van een harmonieorkest. Maar het had net zo goed een voetbalvereniging of een kantoor kunnen zijn”, stelt Jasper. “Uiteindelijk gaat het over mensen die allemaal hun eigen sores hebben. Iedereen stuntelt in het leven, en Harmonie laat dat op een heel humoristische én ontroerende manier zien.”

‘Dit is er nog niet’
Ook Finn Poncin, die al meerdere malen met Jasper Verheugd heeft samengewerkt staat te trappelen om te beginnen. “Ik ben fan van Jasper’’, zegt Poncin die in Enschede een glansrol vertolkte als Scrooge in de gelijknamige kerstproductie in het Muziekcentrum Enschede. ‘’Toen hij mij belde om te vertellen dat hij een muziektheaterstuk aan het maken was, heb ik direct een trombone gekocht en ben als een gek gaan oefenen. Haha.”
Het verhaal moet volgens Poncin het belangrijkste worden. “Je wilt dat mensen straks naar buiten komen met een gevoel van: dit moet je gezien hebben! Dat gaat zeker lukken want volgens mij zijn we iets aan het maken dat er nog niet is.”
 
Het verhaal van Harmonie
Als dirigent Herbert na dertig jaar afscheid neemt, speelt het orkest nog steeds in de onderste regionen van de amateurs. De nieuwe dirigent Kim-Myung Lee is een ambitieuze jongen en wil dat het orkest meedoet aan een pretentieus concours. De methode die hij hiervoor introduceert, zorgt voor hilarische taferelen. Tess, de dochter van Herbert, speelt klarinet en probeert het orkest ondanks alle tegenslagen na haar vaders vertrek bijeen te houden. Dat is een moeilijke opgave. Toch blijkt ook hier: hoe ingrijpend veranderingen ook kunnen zijn, een groep kan altijd tot onverwachte maar inspirerende daden worden bewogen.
Kijk voor kaartverkoop en meer informatie op http://www.wilminktheater.nl/harmonie