Jacco

Theater zit in mijn genen. Als iemand me vraagt wat mijn favoriete plek op aarde is, hoor je me niet over een Thais palmenstrand (al ben ik daar vaak geweest). Ik zal onmiddellijk de Stadsschouwburg in Amsterdam noemen. Lekker zitten in het donker en me mee laten nemen door acteurs die live op het podium een verhaal willen vertellen.

Musical is voor mij de ultieme theatervorm. Daar komt mijn liefde voor podiumkunsten ook vandaan. Als klein mannetje werd ik door mijn ouders altijd meegenomen naar het Amstel Toneel in het Nieuwe de la Mar theater met kerst. “Pas op voor Krokodillen” over Krokewit maakte een verpletterende indruk op deze 7 jarige.

Mijn eerste kennismaking met de “grote mensen musical” was CHESS op de zwarte dubbele langspeelplaat. Een verhaal vertellen met muziek was een openbaring voor me. Ik kon uren met mijn koptelefoon opzitten en meelezen hoe mensen in muziek verliefd werden, ruzie maakten en soms stierven. Mijn eerste grote live musical was Les Miserables in Londen in 1987. Mijn mond viel destijds open van een draaiend toneel. Een passie was geboren.

Sinds dat magische moment in Londen ben ik altijd op zoek gebleven naar voorstellingen die dezelfde impact op me hebben. En bijna elk jaar vind ik er wel één, meestal op Broadway of West End. Maar ook in Nederland gebeuren op musicalgebied mooie dingen.

Ik speel, schrijf en regisseer ik zelf ook voorstellingen bij Toneelgroep Rhetorica in Zaandam. Verder sta ik voor de klas als leraar Engels op een middelbare school. Musicalworld is al een aantal jaren mijn plek om met (meestal) onbekenden te discussiëren over mijn grote passie. Ik verheug me op mijn nieuwe rol op de site en sta open voor jullie op- en aanmerkingen!