Koning van Katoren
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

‘Koning van Katoren’ haalt de kaap van 1000 reservaties
Voor de musical ‘Koning van Katoren’, die het Melsbroekse amateurgezelschap TeWeKa vanaf vrijdag 27 november opvoert, werden deze week al meer dan 1000 zitjes gereserveerd. De voorstelling van zaterdag 28 november, officiëel de première, is al helemaal uitverkocht. Voor de andere voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar.

‘Koning van Katoren’ is een eigen bewerking van het gelijknamige boek van Jan Terlouw. Tekstschrijver en regisseur Niels de Valk en componist Nicolas Lefèvre maakten een moderne versie van de klassieke jeugdroman. De musical is bijna doorgecomponeerd; symfonische pop vormt de basis voor de muziek, die ook ruimte geeft aan andere stijlen zoals gospel en traditionele bigbandmuziek.
Het is een ambitieus project. Na ‘GrandiOZo!’ (in 2005, van tekstschrijver Niels de Valk en componist Alain Matthyssens), dat door de jury van het Vlaams-Brabants tornooi voor Amateurkunsten met de categorie ‘Uitmuntendheid’ werd bekroond, wil TeWeKa opnieuw de lat wat hoger leggen. Multimedia, in de vorm van projecties en video’s op beeldschermen, moet voor het nodige visueel spektakel zorgen. Op het podium staan 30 acteurs en actrices, waaronder 10 kinderen.
Voor het eerst wordt ook beroep gedaan op een professional. TeWeKa kon de rol van Stach niet in eigen rangen vinden: een jonge acteur, zowel in zang als spel ervaren genoeg om de musical te dragen, bleek niet voorhanden. Peter Vanacker, afgestudeerd aan het Brussels Conservatorium, neemt daarom de hoofdrol voor zijn rekening en doet dat met verve. Hij wordt omringd door een getalenteerde groep liefhebbers. Maja Marcucci (Dee in GrandiOZo!) als Kim, Peter Lavaert (onlangs nog te zien als Kapitein von Trapp bij Theater Evolution) als Eerste Minister en Dirk Cauwelier (recent nog de hoofdrol in ‘De Czardasfürstin’ bij het Belcantogezelschap in St. Niklaas) als Gervaas spelen de belangrijkste hoofdrollen. 
‘Koning van Katoren’ speelt op 27,28,29 november en 3,4,5 en 6 december in CC De Corren in Steenokkerzeel. Meer info op http://www.teweka.be
Meer over ‘Koning van Katoren’:
Koning Van Katoren
De musical naar het beroemde boek van Jan Terlouw
Het verhaal
Als in Katoren de koning sterft zonder troonopvolger, neemt de ministerraad de macht over. Het ongeïnspireerde bewind duurt 18 jaar, tot Stach, geboren op de sterfdag van de laatste koning, opstaat en een gooi wil doen naar het koningschap. Hij krijgt zeven aartsmoeilijke opdrachten te vervullen. De weg naar de troon ligt bezaaid met hindernissen, die om moed en inzicht vragen. De vraag is of de jonge Stach die in zijn mars heeft…

Het boek
Jan Terlouw schreef het beroemde boek in 1971, dat sindsdien door honderdduizenden kinderen werd verslonden. Het boek blijft brandend actueel ondanks zijn leeftijd. De wereldproblemen die subtiel in de opdrachten zijn verweven zijn vandaag de dag nog steeds aan de orde.
Terlouw heeft een aantal boeken geschreven, voornamelijk jeugdliteratuur. Zijn politieke achtergrond schijnt door omdat zijn boeken vaak eigentijdse problemen aan de orde stellen, zoals het milieu of de politiek. Ook dringt in de boeken vaak de boodschap van de democratie, het vrije woord, het liberalisme en anti-extremisme door. Hij laat zien dat aan deze onderwerpen meer facetten zijn, dat je problemen van alle kanten moet bekijken voor je een beslissing neemt. Zijn hoofdpersonen zijn inventieve jongeren, die op een originele manier met de problemen omgaan.
De boeken van Jan Terlouw zijn talloze malen herdrukt, bekroond en vertaald in vele talen. Vorig jaar ging de film ‘Oorlogswinter’ in première naar zijn gelijknamige boek. De plannen bestaan om ‘Koning van Katoren’ ook te verfilmen.

De musical
Tekstschrijver Niels de Valk liep al jaren met het idee rond om van het boek een spannende musical te maken. ‘Het verhaal heeft verschillende lagen: ogenschijnlijk een sprookje, maar de dubbele bodem van de opdrachten maakt het ook erg modern. De structuur van het verhaal werd behouden. Een aantal personages, waaronder de ministers, werd vereenvoudigd en het subtiele liefdesverhaal tussen Stach en Kim meer in de verf gezet.’
Het schrijfproces nam een aantal jaren in beslag. ‘Ik kreeg niet onmiddellijk toestemming van uitgeverij Lemniscaat. Het was de bedoeling om deze musical na ‘Scrooge’(1999) op te voeren. Maar net in die periode toerde een andere musicalbewerking van ‘Koning van Katoren’ door Nederland. De uitgeverij wou ‘wildgroei’ vermijden en het project werd in de koelkast gezet. Na ‘GrandiOZo!’(2005) begon het toch weer te kriebelen. Een nieuwe aanvraag werd goedgekeurd en betekende eindelijk de start van het musicalproject.’
Componist Nicolas Lefèvre werd aangesproken om de muziek te schrijven. Wellicht niet de meest evidente keuze want Nicolas had als jazzmuzikant weinig ervaring met het musicalgenre. ‘Ik sta voor veel open en mijn ambitie was om ooit iets met muziektheater te doen. Die kans krijg ik nu met ‘Koning van Katoren’. Het mooie aan het verhaal is dat het zich leent tot het uitwerken van verschillende muziekstijlen. De basis is soms vrij klassiek, maar met een duidelijke moderne toets. Leuk is ook de verwerking van een aantal bijzondere muziekgenres zoals gospel en jazz.’

‘Koning van Katoren’ kan rekenen op een cast getalenteerde mensen, waarvan de meesten ook in ‘Scrooge’ en ‘GrandiOZo’ schitterden.