musical Staal!
change_status
Understudy
RankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  186
Geregistreerd  2008-12-12

Hoogovens als rode draad door het leven in Noord-Holland


Dit seizoen brengt de Stichting Amateur Musical Producties, kortweg STAMP, de musical STAAL op de planken. STAAL gaat over de grote betekenis van Hoogovens voor de sociaaleconomische ontwikkeling van Noord-Holland.

Met het vestigen van Hoogovens in IJmuiden werd in de jaren ’20 een vliegwiel op gang gebracht dat uiteindelijk het totale sociaaleconomische landschap in onze provincie zou veranderen. Immers,wie heeft er geen familie, buren, vrienden en/of kennissen die ‘op de Hoogovens’ hebben gewerkt? Wonderlijk eigenlijk dat er in cultuuruitingen als theater en toneel zo weinig aandacht aan dit fenomeen wordt besteed. Daarom leek het STAMP een goed idee om daar eens een musical aan te besteden. Niet zozeer over Hoogovens op zichzelf, maar vooral over de positieve invloed van Hoogovens op de mensen en hun leefomgeving. Dat wordt gedaan aan de hand van het (gefingeerde) tuindersgezin Dekker, waarvan de leden, als gevolg van de economische malaise in ons land, noodgedwongen bij Hoogovens gaan werken.

Het verhaal begint in 1929 (Nederland wordt getroffen door een crisis in Amerika) en loopt door tot in 2008 (Nederland wordt wederom getroffen door een crisis in Amerika). Hoewel ’crisis’ doet vermoeden dat het een ernstig stuk betreft, is dit in het geheel niet het geval. Het is een blijmoedige musical die de positieve invloed van Hoogovens op het dagelijks leven en de daarmee gepaard gaande cultuuromslag weergeeft. STAAL is uit het leven gegrepen en maakt de herinnering tastbaar!

Geschreven door Ruud van Ling in opdracht van STAMP
Regie: Irene Oonk. Muzikale leiding: Piet de Groot

Scagon Theater, Schagen Zaterdag 13 en 20 nov, 11 en 18 dec. 20.15uur
Zondag 14 nov. en 12 dec. 20.15uur. Zondag 21 nov. en 19 dec. 15.00uur
Kaarten € 15,00 CJP/65 € 12,50 via Techador,
Makado Centrum 78, Schagen. 0224 297 119