Het Toneel Speelt opent 2012 en 2013 met de Gijsbrecht van Aemstel
Datum: 06 december 2010 06:50 PM
Administrator
Avatar
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal posts  11762
Geregistreerd  2002-11-15

Het Toneel Speelt opent 2012 en 2013 met de Gijsbrecht van Aemstel

Het Toneel Speelt herstelt een eeuwenoude traditie. De komende twee jaar, in 2012 en 2013, opent het theatergezelschap op 1 januari het nieuwe jaar met Vondels Gijsbrecht van Aemstel in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Jaap Spijkers regisseert, de cast bestaat onder anderen uit Mark Rietman, Carine Crutzen, Daan Schuurmans, Marisa van Eyle, Paul Hoes en Bart Klever.

Ruim drie eeuwen lang was Joost van den Vondels Gijsbrecht van Aemstel Nederlands populairste toneelstuk. Citaten zoals ‘Waar werd oprechter trouw dan tussen man en vrouw ter wereld ooit gevonden?’, ‘De wetten zwijgen stil voor wapens en trompetten’ en ‘O kerstnacht, schoner dan de dagen’ waren gevleugelde uitdrukkingen. Van 1641 tot 1968 werd de tragedie over de ondergang van de middeleeuwse stad Amsterdam dan ook bijna jaarlijks opgevoerd in de Amsterdamse schouwburg. Sinds 1841 altijd op Nieuwjaarsdag. Op 1 januari 2012 en 1 januari 2013 herstelt Het Toneel Speelt die traditie in ere. Mede-initiatiefnemer is Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam.

Ronald Klamer, directeur Het Toneel Speelt: “Vondels meesterwerk zal opnieuw klinken. Met Lucifer en Jozef in Egypte hebben we bewezen dat zijn stukken ook nu nog aanspreken. Voor onze taal is hij een oervader. De Italianen hebben Dante, de Engelsen Shakespeare, wij hebben Joost van den Vondel. Regisseur Jaap Spijkers heeft met Op hoop van zegen, Ghetto en De wijze kater al laten zien dat hij, met respect voor de tekst, klassiekers tot leven kan wekken.”

Melle Daamen: “Gijsbrecht van Aemstel is natuurlijk hét stuk van de Stadsschouwburg. Vondel schreef het in 1638 voor de opening van de Amsterdamse Schouwburg aan de Keizersgracht, een van de voorlopers van de huidige Stadsschouwburg aan het Leidseplein.”

Naar boven