Vierde Flamenco Biënnale haalt wereldflamencotop naar Nederland
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Vierde Flamenco Biënnale haalt wereldflamencotop naar Nederland

19 januari t/m 3 februari 2013 - Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag

De top en voorhoede van de flamenco strijkt voor de vierde maal neer in Nederland tijdens de IV Flamenco Biënnale Nederland. De vierde editie van dit tweejaarlijks festival vindt plaats in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en reikt dit keer tot in Eindhoven en Groningen.Twee weken lang een feest van ritmes, bezielde zang en dans door eigenzinnige makers, grote sterren en jong talent die met veel plezier de grenzen van de flamencotraditie verkennen. Met flamenco in alle toonaarden viert de Flamenco Biënnale de flamencokunst tijdens haar vierde editie groots en luidt ze het nieuwe jaar warm en wervelend in!

Carmen Linares, Israel Galván en Olga Pericet

De Flamenco Biënnale Nederland toont sinds haar oprichting in 2006 de flamenco in spannende allianties met jazz, hedendaagse dans en muziek en andere muzikale werelden.

Het internationale festival biedt een kleurrijk palet aan eigentijdse flamenco-uitingen geeft deze editie een speciaal podium aan twee gerenommeerde artiesten.

Carmen Linares, de oermoeder van de flamencozang maakt na ruim tien jaar afwezigheid haar grandioze rentree in Nederland. Zij is de Artist-in-Residence van deze biënnale en opent het festival grandioos met Remembranzas| Memories, waar ze met een aantal grootheden uit de flamencojazz en danser Tomasito een poëtische flamencoreis maakt. Daarna trekt ze verder op avontuur met het Nederlandse Blazersensemble in Historias de Viento, een samenwerking tussen het NBE en de Flamenco Biënnale.

 

Danser, choreograaf én flamencopionier Israel Galván is Dancer in Focus van deze editie. Hij laat zien waarom hij de [UTF-8?]à¢â‚¬ËœNijinskià¢â‚¬â„¢ van de flamenco genoemd wordt met twee voorstellingen: La Curva en de Nederlandse première van zijn langverwachte nieuwste creatie Lo Real|Le Réel|The Real, een co-productie met Stadsschouwburg Amsterdam. In La Curva exploreert hij de flamencotraditie met de hedendaagse jazzpianiste Sylvie Courvoisier, zijn trouwe ritmekompaan Bobote en zangeres Inés Bacan. In Lo Real danst hij met Isabel Bayà³n, Belén Maya het ondansbare, het onmogelijke: de vervolging van de zigeuners door de nazi’s. Galván schrijft flamencogeschiedenis en wij schrijven graag met hem mee.

 

Olga Pericet geeft haar hedendaagse vertolking van het flamenco-erfgoed met twee voorstellingen tijdens het festival. De fràªle danseres uit Cà³rdoba toont zich in Rosa Metal Ceniza en De Una Pieza groots op het podium en maakt de bata de cola - de traditionele lange sleep die lang uit was in de moderne flamenco - met een enorme flair van deze tijd.

 

Idas y Vueltas

De Flamenco Biënnale houdt van muzikale pendelbewegingen en dialogen. Deze vierde editie staat in het teken van de Idas y Vueltas. Dit zijn de ritmes, gezangen en dansen die ‘heen (ida) en weer (vuelta)’ gingen tussen Spanje en haar vroegere koloniën in Zuid-Amerika.

 

In Flamenco Goes Baroque laat de Accademia del Piacere olv Fahmi Alqhai met zanger Arcángel een dialoog klinken tussen de Oude en Nieuwe wereld, tussen de vroegbarok en flamenco. Het jonge danstalent Patricia Guerrero toont hoe ‘Cuba’  in de dans wordt vertaald.

Diego ‘el Cigala’ de zigeunerzanger die in Spanje en Latijnsamerika een ware cultstatus bereikte na zijn samenwerking met de Cubaanse pianist Bebo Valdés op het album [UTF-8?]à¢â‚¬ËœLàƒÂ¡grimas [UTF-8?]Negrasà¢â‚¬â„¢, geeft met gitarist Diego del Morao zijn bijzondere interpretatie van de Argentijnse Tango in Cigala & Tango. Voor een Cuban touch zorgt de Cubaans-Nederlandse jazzpianist Ramà³n Valle.

 

Focus Catalunya

Dat Catalonië een vruchtbare nieuwe flamencogrond is toont programma Focus Catalunya. Zangeres Mayte Martà­n, door de Spaanse pers uitgeroepen tot de grootste zangeres van deze tijd, maakt op het festival haar Nederlandse debuut met gitarist Juan Ramà³n Caro en Belén Maya. De jonge vrouwenband Las Migas schept met Raàºl Rodrà­guez (Cubaanse tres) een moderne mediterrane flamencosound. Met de jonge zanger Salao en danseres Sonia Sánchez zijn ze een interessante nieuwe oogst uit Catalonië.

 

In de eigen creatie Bratimene| Balkan Flamenco Tales reizen we heen en weer tussen de Balkan en Andalusië met gitaarvirtuozen Vlatko Stefanovski (Servië), Miroslav [UTF-8?]Tadià„‡, (Macedonië) en meesterimprovisator op de Bulgaarse herdersfluit (kaval) Theodosii Spassov. Ze trekken eropuit met zanger Arcángel, die unaniem wordt gezien als de opvolger van zijn grote voorbeeld, Enrique Morente, en young rising star, gitarist Dani de Morà³n. Traditionele flamencoritmes en Balkanmelodiën versmelten zich in een nieuw muzikaal universum dat geen grenzen kent.

In het Spaans geeft Hippy en Gitano (zigeuner), [UTF-8?]à¢â‚¬ËœHippytanoà¢â‚¬â„¢, en dat is Diego Carrasco. De singer-songwriter, flamenco-goeroe en ritmeduivel uit Jerez de la Frontera komt zijn nieuwe album presenteren. Zoals Israel Galván een metamorfose in de flamencodans bewerkstelligt, doet flamencojongleur Carrasco dat in de muziek. Carrasco laat met zijn Familyband horen hoe ¡Flamenco Rocks!

 

De [UTF-8?]à¢â‚¬ËœNederflamencoà¢â‚¬â„¢ is deze editie vertegenwoordigd met Eric Vaarzon Morel die met acteur Gijs Scholten van Aschat en Eric Vloeimans een reprise van zijn show Duende geeft. Gitaartalent Edsart Udo de Haes verzamelt de Nederlandse flamencotop in het Gala van de Nederflamenco en presenteer zijn debuutalbum [UTF-8?]à¢â‚¬ËœAuroraà¢â‚¬â„¢.

 

Nederlandse amateurs tonen hun flamencokunsten in het Flamen>GO! programma. Verder zijn er speciale kindervoorstellingen, waaronder de Opera Carmen van Frank Groothof, [UTF-8?]à¢â‚¬Ëœvoor volwassenen van 7-77 [UTF-8?]jaarà¢â‚¬â„¢. De voorstellingen worden verder omlijst door een randprogramma van lezingen, workshops, openbare masterclasses, films en swingende afterparties.

 

De vierde Flamenco Biënnale van 18 januari [UTF-8?]à¢â‚¬“ 3 februari 2013

Met: Israel Galván, Arcángel & Accademia de Piacere onder leiding van Fami Alqhai, Diego [UTF-8?]à¢â‚¬ËœEl [UTF-8?]Cigalaà¢â‚¬â„¢, Olga Pericet, Mayte Martà­n & Belén Maya, Isabel Bayà³n, Chicuelo, Miguel àngel Cortés, Diego Carrasco Family Band, Vlatko Stefanovsky & Theodosii Spassov,  Diego del Morao, Eric Vaarzon Morel & Eric Vloeimans, Ramà³n Valle, Las Migas & Raàºl Rodrà­guez, Tomasito, Carmen Linares en het Nederlands Blazersensemble. e.v.a.

In Amsterdam: Muziekgebouw aan [UTF-8?]à¢â‚¬â„¢t IJ, Bimhuis, Koninklijk Theater Carre, Stadsschouwburg, Dansmakers, EYE instituut - Rotterdam: Rotterdamse Schouwburg, LantarenVenster, WMDC Grounds - Den Haag: Lucent Danstheater, Dr Anton Philpszaal - Utrecht: Rasa - Eindhoven: Muziekgebouw Frits Philips - Groningen: De Oosterpoort

 

‹‹ Ostade Theater gaat door      Zand erover ››