Alchemy-the Musical
change_status
Ensemble
RankRankRank
Totaal aantal Reacties:  87
Geregistreerd  2004-12-19

Alchemy: the musical

Van 12 t/m 16 augustus 2014 speelt Alchemy, the musical, in het Jermyn Street Theatre in London.

Alchemy is de nieuwe musical van componist/tekstschrijver Clive Nolan en is de opvolger van “She-the Rockopera”(zie http://www.musicalworld.nl/forum/viewthread/12509/)

Voor zijn nieuwe productie wilde Clive Nolan graag een verhaal dat zich in het Victoriaanse tijdperk afspeelt. Hij begon verhalen uit die tijd te lezen maar kwam tot de conclusie dat de meest interessante verhalen reeds bewerkt waren tot musical (Sweeney Todd, Jekyl & Hyde, Jack the Ripper enz.)

Hij besloot hierop zelf een verhaal te schrijven. Dit kostte hem uiteindelijk 2 jaar, waarna hij kon beginnen met de muziek. Alles bij elkaar vond na 3 jaar voorbereidingstijd de premiƩre plaats in februari 2013 in Katowice in Polen. Dit betrof een concertante uitvoering, die ook op DVD verschenen is. In september 2013 werd de musical in een theatrale uitvoering gespeeld in het Playhouse Theatre in Cheltenham.

Clive Nolan heeft een prachtig verhaal geschreven met bijna Indiana Jones/Lara Croft achtige elementen.
Op de site van Alchemy http://www.alchemythemusical.com/ staat het verhaal tot in detail verteld (en nog een heleboel meer!)

In het kort gaat de musical over professor Samuel King die ontdekt heeft dat de 2 eeuwen eerder levende alchemist Thomas Anzaray de tunnel tussen leven en dood gevonden heeft.  Om de tunnel opnieuw te vinden moeten er 3 elementen gevonden worden. King gaat op zoek met financiĆ«le hulp van Lord Henry Jagman. Jagman verandert echter van medestander in tegenstander en er volgt een race tegen de klok om de elementen te vinden. King wil voorkomen dat de tunnel geopend wordt. Jagman wil met het openen van de tunnel regeren over leven en dood en zo alle macht naar zich toe trekken. De afloop is verrassend!

Nolan vertelde in een interview dat hij veel geleerd heeft van “She”.  Waar She nog veel meer een rockopera was is Alchemy meer musical. Gebleven is de symfonische rock van Nolan maar is ook ruimte voor wat lichtvoetiger werk. Hij heeft een paar sterke ensemblenummers geschreven, die, met een goede choreografie uit kunnen groeien tot showstoppers.

Tot nu toe heeft Nolan zelf al zijn voorstellingen geproduceerd en dit kost hem bakken met geld. Gezien de grootte van het theater zullen deze voorstellingen klein worden gespeeld. Verwacht dus geen grote decors, een groot orkest enz. Vanwege de afmetingen van het toneel zullen er juist minder mensen op het toneel staat.

Het is te hopen dat de voorstellingen in het Jermyn Street Theatre opgemerkt wordt door de juiste mensen en de weg vrij kan maken voor een grote, professionele voorstelling van deze musical. Nolan verdient het. Het getuigt van grote moed om in deze tijd met een hele nieuwe, originele musical te komen, niet gebaseerd op een boek, film enz.
Helaas ben ik zelf op vakantie als de voorstellingen plaats vinden. Ik hoop dat er iemand naar toe gaat en er een verslag van maakt.

Groet, Jan-Willem