Das Wunder von Bern
change_status
Avatar
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  339
Geregistreerd  2010-02-07

Filmpje over Das Wunder von Bern, de nieuwe Duitse musical van Stage Entertainment die eind deze maand begint te spelen in het nieuwe Stage Theater an der Elbe.

http://youtu.be/V7UzUakOPXA?list=UUBqZRl-5rSyXdgfiCCk5nMQ

  [ # 1 ] 13 November 2014 01:26 PM
Avatar
Toneelhulp
Rank
Totaal aantal Reacties:  19
Geregistreerd  2014-07-19

Optreden van das Wunder von Bern bij ZDF

https://www.youtube.com/watch?v=NaZhk1DvXR0

   Handtekening   

11/10 Rent (Amsterdam)
08/11 Phantom der Oper (Oberhausen)
15/11 & 17/11 Mozart (Wenen)
16/01 Musical Allstars (Duisburg)
23/07 Sommernacht des Musicals (Dinslaken)

  [ # 2 ] 05 March 2015 11:35 PM
Avatar
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  339
Geregistreerd  2010-02-07

Gisteren een prachtige ‘Das Wunder von Bern’ gezien in het nieuwe Stage Theater an der Elbe in Hamburg. De avond begint al bijzonder als je vanaf de stadszijde met een speciale pendelboot de Elbe oversteekt en in de richting van het theater vaart, met het theater waar Der König der Löwen wordt gespeeld daar vlak naast. ‘Das Wunder von Bern’ is de eerste bespeler van het nieuwe theater, dat dus nog maar een paar maanden in bedrijf is. Binnen voelt het vertrouwd voor Nederlanders. Veel kunst aan de muur, onder auspiciën van Jeanine van den Ende, met een aantal prachtige foto’s (schilderijen bijna) van Erwin Olaf, waaronder ‘Das Wunder von Bern trifft die Blechtrommel’ (zwischen 99 Luftballons).

De musical speelt in het Duitsland van 1954. Een tijd waarin Duitsland weer opgebouwd moet worden, niet alleen in materiële zin maar ook in psychische zin. Voor dat laatste zorgt de onverwachte winst van het West-Duits voetbalelftal tijdens de wereldkampioenschappen voetbal in Zwitserland. In de finale in Bern winnen de Duitsers van de onverslaanbaar geachte Hongaren, van wie ze in de poulewedstrijden nog verloren met 8-3.

Dat hele verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de 12-jarige Matthias Lubanski (gespeeld door Pelle deze avond; er worden in het geheel geen achternamen genoemd bij de kindercast). Hij groeit op met zijn moeder en oudere broer Bruno en zus Ingrid. Zijn vader kent hij niet. Voor zijn geboorte vertrok zijn vader naar het front, na de oorlog werd hij jarenlang als krijgsgevangene vastgehouden in Rusland. 1954 is ook het jaar dat vader Lubanski terugkomt, en wat eerst zo mooi leek, met het hele gezin weer bij elkaar, lijkt uit te lopen op een drama. Vader kan niet wennen aan het gewone leven en aan zijn vrouw en kinderen, en moeder en de kinderen kennen hun vader niet meer terug. Dit leidt tot het vertrek van zoon Bruno en een gehele splitsing van het gezin dreigt.  Maar met de Duitsers in de finale van het WK en het groeiende zelfbewustzijn van de Duitsers weet vader Lubanski zich ook te herpakken.  Beide verhaallijnen lopen mooi door en naast elkaar. Matthias is namelijk goede vrienden met voetballer Helmut Rahn, één van de spelers van het Duitse elftal.

Das Wunder von Bern is gebaseerd op de gelijknamige speelfilm uit 2003 van regisseur Sönke Wortmann. Ik vond deze film al prachtig en kan eigenlijk niet anders zeggen over de musical. Prachtig vormgegeven, mooie liedjes en een uitstekende cast. Waar de film natuurlijk gewoon in de beklemmende sfeer van de jaren ‘50 blijft, kan in de musical af en toe ontsnapt worden en wordt het stuk zo een beetje lichter, vrolijker en humoristischer. Mooie choreografieën met voetballers, met een stukje voetbalacrobatiek bovendien. Aan het eind van het stuk, als de finale in beeld wordt gebracht kom je ogen tekort, als delen van de wedstrijd worden nagespeeld op een rechtopstaand vlak, met de voetballers hangend in de lucht en lopend tegen het vlak.

Een fantastisch verhaal wordt mooi in beeld gebracht en uitstekend gespeeld. En het feit dat je in een zaal zit vol met Duitsers maakt de beleving nog net ietsje meer bijzonder. Absoluut de moeite waard dus, ondanks de gigantisch dure kaartjes. Maar ja, zo vaak zie je Duitsland nou ook weer niet wereldkampioen worden.

[ Gewijzigd: 22 December 2015 10:28 PM by DenP ]
  [ # 3 ] 22 December 2015 10:02 PM
Avatar
Ensemble
RankRankRank
Totaal aantal Reacties:  53
Geregistreerd  2015-12-09

Let op Spoilers!!

Vanavond een prachtige Das Wunder Von Bern gezien! De stage entertainment stempel is in het theater duidelijk aanwezig. De musical speelt in een circustheater-achtig theater aan het water. Ik had van te voren niks over de musical gelezen en ging er dus totaal onbevooroordeelt heen. De musical opent met beelden van een platgebombadeerd Duitsland. En dat is eigenlijk ook het thema van de musical: hoe kan Duitsland door na de oorlog. Het stuk speelt zich af in 1954 in West-Duitsland. Het draait om de familie Lubanski, waarvan de vader (Detlef Leistenscheider) na twaalf jaar terug keert uit Russische gevangenschap. Hij komt aan in een Duitsland dat hij nauwelijks meer herkent en ook zijn kinderen herkent hij niet meer terug. Hij zit vol oorlogtauma’s. Leistenschneider weet deze worstelingen op een hele subtiele manier neer te zetten en je krijgt echt ontzettend met hem te doen.

De rest van de cast doet het goed en het ensemble doet het uitstekend!

De tijdgeest van de jaren vijftig wordt op de achtergrond prachtig neergezet. De rock-n-roll muziek, opkomst van de tv en de strijd om vrouwenrechten, komen ter loops voorbij. Het harde arbeidersleven dat in de mijnen in deze tijd dagelijkse kost was, zorgde bij mij even voor een Billy Elliot flashback. Maar geeft wel mooi de harde realiteit weer. Maar ook wordt zeer mooi verteld wat de oorlog met het moraal van het land heeft gedaan.

Een hoofdrol in deze musical speelt het voetbal. Duitsland gaat meedoen aan het wereldkapioenschap en Duitsland krijg op die wijze ook weer een beetje z’n gevoel van eigenwaarde terug. Zelfs voor de niet-voetbalfans zijn deze elementen niet vervelend. De voetbalwedstijden zijn op een duidelijke dansachtige manier gechoreografeerd en zeker de finale is een technisch hoogte punt. Dat kan eigenlijk van de hele voorstelling worden gezegd: qua voorgeving en techniek is het met liefde gemaakt. Een combinatie van gedetailleerde decors, projecties en led-schermen geven echt een schitterend beeld. 

Toch nog even een critische noot: er zit een journalist en zijn vrouw in voor de comic-relief, dat had van mij niet gehoeven. Gelukkig is hun aandeel niet erg groot.

Als je naar een musical wil in zijn meest traditionele vorm en waarvan je zeker bent dat die nooit naar Nederland zal komen is het zeker de moeite waard (eigenlijk alleen al voor het decor)

  [ # 4 ] 24 December 2015 09:21 AM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1203
Geregistreerd  2009-11-25

Mooi verslag. Ik ga in maart 😊

   Handtekening   

“Stop worrying where you’re going. Move on!”