De Klokkenluider van de Notre Dame (Opus One)
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

OpusOne brengt De Klokkenluider van de Notre Dame naar de Nederlandse theaters

Theaterproducent OpusOne produceert dit theaterseizoen de familiemusical De Klokkenluider van de Notre Dame. Vandaag kwam de cast bij een tijdens de eerste scriptlezing waarmee de repetitieperiode officieel is gestart. De Klokkenluider van de Notre Dame beleeft op 4 december 2015 haar première in theater Het Zonnehuis in Amsterdam en is vervolgens nog t/m mei 2016 te zien in heel Nederland.

OpusOne brengt ruim 25 jaar met veel succes originele familiemusicals naar de Nederlandse theaters, waaronder Jungle Book en Belle en het Beest. In 1999 bracht OpusOne De Klokkenluider van de Notre Dame voor het eerst naar het theater. Frans Schraven, artistiek leider van OpusOne, werd destijds genomineerd voor een Musical Award voor de rol van Quasimodo en neemt in de nieuwe versie de regie voor zijn rekening. Fred Butter is Frollo. Hij wordt bijgestaan door een ensemble van getalenteerde studenten van Lucia Marthas Institute for Performing Arts waarvan Rowan Smit in de huid van Quasimodo kruipt en Astrid Boerema en Lianne Artz afwisselend de rol van Esmeralda spelen.

De Klokkenluider van de Notre Dame is een wervelende familiemusical, gebaseerd op het bekende verhaal van Victor Hugo. Precies twintig jaar na de Disney-film is dit bekende verhaal nu live te beleven als musical voor jong en oud. In De Klokkenluider van de Notre Dame volgen we de verlegen klokkenluider Quasimodo die hoog boven de stad Parijs in de spectaculaire klokkentoren van de Notre Dame woont. Een toevallige ontmoeting met de beeldschone zigeunerin Esmeralda zet zijn hele wereld op z’n kop. Hij belandt in een spannend avontuur en leert dat mensen lang niet zo slecht zijn als hij denkt. Een voorstelling over onverwachte vriendschappen maar ook over je alleen voelen.

Met de buitengesloten Quasimodo als hoofdpersonage leent de voorstelling zich uitstekend voor een verdiepend educatie traject voor basisscholen. Basisscholen kunnen zich aanmelden om met hun leerlingen de voorstelling bezoeken. Naast een bezoek aan de voorstelling krijgen zij een educatiepakket aangeboden waarin met name het omgaan met pesten en buitensluiten van anderen centraal staat.

http://www.opusone.nl

  [ # 1 ] 02 May 2016 06:23 PM
Avatar
Broadway Ster
RankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  2666
Geregistreerd  2005-01-21

Mijn post-frequentie is over de jaren heen een stuk omlaag gegaan, dat weet ik, maar dit moet ik even kwijt…

Vanmiddag in Den Haag heb ik de musical De Klokkenluider van de Notre Dame gezien van Opus One. Ik zag de voorstelling in de oorspronkelijke versie drie keer en was drie keer geraakt door deze musical. Maar wat is er gebeurt bij deze groep? Die groep waarvan ik jaar na jaar uitkeek naar wat ze nu zouden gaan brengen…

De voorstelling ingekort tot eenakter zonder pauze van 80 minuten. Op zich prima, een goeie bewerking is immers altijd prima. Maar als je een eenakter speelt, speel dan niet je pauzefinale uit als pauzefinale, ook als die pauzefinale je enige hoogtepunt is. Alle rollen die echt door volwassenen moeten worden gespeeld zijn er uit en vervangen door één volwassenen rol, die van Frollo. Dat maakt dat er rare keuzes voorbij komen waarbij Frollo door de rechter word gevolmachtigd om het recht uit te spreken. Ook werd er een nummer uit de musical Midzomernachtsdroom bijgesleept, wat muzikaal nergens op sloeg. De score die Ton Scherpenzeel destijds zo prachtig heeft geschreven komt niet tot z’n recht. gezongen partijen die nu als underscore worden gebruikt en muziek waarbij in de climax het volume word wergedraaid. De nieuwe/aanvullende liedteksten zijn zelden een verbetering. Dan zitten er nog wat rare kronkels in de lokaties, waar we zijn en waarom.

Het licht is werkelijk prachtig, maar jammer van die my-first-gobo-kit die werd gebruikt.

De voorstelling voelt aan als een schoolproductie van eerstejaars studenten, maar eerlijk gezegd… uit die categorie heb ik wel betere producties gezien. De regie is om te huilen, alsof de regisseur bij alles heeft gezegd: “Dat is goed, doe maar”. De cast doet ongetwijfeld z’n best, maar houvast hebben ze niet gekregen, zelden heb ik rollen zo plat voorbij zien komen. De aankleding ziet er uit alsof er in de lunchpauze bij de kringloopwinkel is geshopt. Het klokkenballet was in de oorspronkelijke choreografie om van te smullen, de huidige versie lijkt geinspireerd te zijn op de cooper test waar zo ongeveer iedereen een hekel aan had op de basisschool.

Het spijt me om het te zeggen, maar ik moest het even aan iemand kwijt ... Ik ga maar weer gauw mijn herinneren ophalen aan alweer 17 jaar geleden. (Man wat word je oud voor je het door hebt.)