Vanities the Musical in Trafalgarstudio 2 in Londen
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  519
Geregistreerd  2013-12-14

Afgelopen woensdag de voorstelling Vanities the Musical gezien, in de sfeervolle kleine studio 2 van de Trafalgarstudios, om de hoek van Trafalgar Square.

Vanities is een uiterst grappige en tegelijkertijd ontroerende musical over de 3 hartsvriendinnen Mary, Kathy en Joanne, die opgroeien in Dallas (USA) in de jaren ‘60. Terwijl ‘buiten’ president Kennedy wordt vermoord en er een oorlog in Vietnam woedt, maken de dames zich in hun kleine wereldje alleen maar druk om hun uiterlijk, stijl en imago. Geestelijke ontwikkeling en ambitie komen niet in de wereld van de dames voor.  Ze houden zich liever dagelijks bezig met hun cheerleadingactiviteiten (suffe dansjes en yells), het dromen over en plannen van hun huwelijk en het uitkiezen van hun toekomstige studentenvereniging, De dames zijn heel close en de gedachte elkaar na High School uit het oog te verliezen doet ze gruwelen.

Toch gebeurt dat; Na High School verliezen de hartsvriendinnen elkaar inderdaad uit het oog. Ieder gaat zijn eigen weg en ze ontwikkelen zich in diverse richtingen. Dat komt pijnlijk aan de orde als Kathy een reunie organiseert. Ooit hartsvriendinnen, maar hoe zit dat nu? Hebben ze nog wel raakvlakken? Voelen ze elkaar nog wel aan? Is er nog wel wederzijds respect?
In Vanities krijg je als toeschouwer een kijkje in de diverse levensfasen van de vrouwen, waarbij het de vraag is of ze uiteindelijk in staat zullen zijn hun vriendschap te hervinden…

Vanities is een heel mooie ‘kleine’ voorstelling.  Klein zaaltje, beperkt decor, geen special effects. Maar wat een briljante zang- en spelprestatie van de 3 actrices. En dat zijn niet de minste. Joanne wordt gespeeld door Lizzy Connoly, recent nog te zien in Dirty Rotten Scoundrels, Mrs Henderson presents en Xanadu. Joanne is de minst slimme van de 3 meiden. Haar naiviteit is stuitend en die rol wordt briljant neergezet door Connoly. Met een heerlijk accentje speelt ze de onnozele hals met verve. Het publiek ligt regelmatig dubbel maar krijgt net zo gemakkelijk een brok in de keel, als Connoly de breekbare Joanne speelt.
Mary wordt gespeeld door Lauren Samuels, alleskunner. Bekend van oa We will Rock you, Love Story, Bend it like Beckham en Waterbabies. Samuels acteert als altijd sterk en ze speelt de diverse lagen van haar personage heerlijk weg, met name de bitchy fase is indrukwekkend goed. Iedere rol - of dat nu serieus, stoer of vol humor is - lijkt haar gemakkelijk lijkt af te gaan. Altijd fijn te zien hoe goed zij zich blijkbaar in haar personage ingeleefd heeft.
Tenslotte Kathy. Gespeeld door Ashleigh Gray. Oa bekend uit Wicked waar ze in de tour Elphaba speelde en op West End understudy Elphaba was. Kathy lijkt in Vanities de meest verstandige en (later) meest volwassen vrouw van het stel. Gray zet dat heel goed neer. Met name haar kwetsbare gemoedstoestand en uitingen van pijn komen overtuigend ‘binnen’.

Ondanks het ontbreken van hulpmiddelen (decor/ensemble/effects) weten de drie de aandacht van het publiek volledig te winnen en te behouden. En te ontroeren want de zorgeloze jeugd van de meiden staat in schril contrast met de latere jaren.  Maar het is niet alleen het spel en de uitstraling van de dames. Last but not least zijn er nog de uitstekende zangpartijen. Vaak samen in catchy songs, en een aantal maal solo in prachtige songs zoals ‘Fly into the Future’, weergaloos gezongen door Samuels. Vocale toppertjes!

Ben je de komende twee weken in Londen, haast je dan naar Trafalgar voor een prachtig avondje theater. Voor de prijs hoef je het niet te halen, bij TKTS gingen de laatste plaatsen weg voor slechts 15 pond…

[ Gewijzigd: 18 September 2016 02:59 PM by MarkZ ]