Promitheus cancelt voorstellingen Next to Normal en Gutenberg.
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  235
Geregistreerd  2014-09-28

Kleinschalige musicalproducties in Vlaanderen…
Geprobeerd… gevochten… verloren….

Muziektheater proMITHEus brengt sinds 2014 kleinschalige, theatraal interessante musicalproducties naar Vlaanderen. Tweemaal, voor ‘Thrill me’ en ‘Murder Ballad’, konden zij genieten van financiële steun van de overheid. Vorig seizoen, voor ‘Songs for the Fallen’, moesten ze het echter zonder steun van de overheid stellen. De productie kreeg een zakelijk‘zeer goede’ beoordeling en artistiek werd ze ‘goed’ bevonden. Dit was jammer genoeg niet voldoende, oordeelde de minister. En toch werden er toen projecten met zowel artistiek als zakelijk mindere adviezen terug opgevist en wel ondersteunt…
Muziektheater proMITHEus kon voor Songs for the Fallen echter rekenen op financiële steun van heel wat particulieren die cultuur investeerders werden omdat het geloof in dit soort musicalvoorstellingen en het ongeloof in de subsidiebeslissing zo groot was. Daarnaast kon gerekend worden op enkele (éénmalige) sponsors.
Zo kon door heel veel ‘goodwill’, ook van cast en crew deze voorstelling afgelopen seizoen
toch nog aan Vlaanderen getoond worden.

Voor het komende seizoen stonden er twee nieuwe voorstellingen ingepland. In november zouden ze starten met het Pulitzer-prijswinnende ‘Next to Normal’ en in maart planden ze ‘Gutenberg! De musical!’.
Helaas kreeg proMITHEus afgelopen week het bericht dat ze voor ‘Next to Normal’, ondanks wederom een ‘goed’ artistiek en zakelijk ‘zeer goed’ advies geen ondersteuning mogen ontvangen.
Door deze beslissing is proMITHEus dan ook genoodzaakt om al de geplande voorstellingen van ‘Next to Normal’ en ‘Gutenberg! De musical! voor dit jaar te cancellen. Jammer, want de verkoop liep goed, zeer goed zelfs. Er werd zelfs al een extra voorstelling voor ‘Next to Normal’ in Leuven gepland, omwille van twee uitverkochte avonden.
‘Na een korte preview op de seizoenspresentatie bleef de ticketverkoop stijgen en dit bij een over het algemeen jong publiek’, meldde Annick Dumalin, programmator van 30CC, die uiteraard ook bijzonder aangedaan is dat deze productie voor dit seizoen zal wegvallen.

2
SPREIDING
In het dossier wordt muziektheater proMITHEus afgerekend met maar een artistiek ‘goed’ advies omwille van een te minimale ‘spreiding’ die ze momenteel kunnen voorleggen. En net daar knelt het schoentje voor proMITHEus en vele andere organisaties. Met een voorstelling als ‘Next to Normal’, met 6 acteurs, een live band van 6 muzikanten en technische crew van 3 is het zo goed als onmogelijk om in eigen beheer te reizen. De
loonkost loopt veel te hoog op, het risico is te groot. Hiervoor zijn er culturele centra, die wel voor deze spreiding kunnen zorgen en deze voorstelling in hun programmatie zouden dienen in te boeken.
En daar ontstaat dan weer de volgende moeilijk te nemen hindernis: culturele centra nemen -zo stellen wij vast- ook weinig tot geen risico en/of staren zich blind op de vooroordelen die er nog steeds over het genre ‘musical’ de ronde doen. De aangeboden producties van proMITHEus werden na vele schriftelijke en telefonische contacten met programmatoren niet ingeboekt, zelfs niet na verschillende aanbevelingen van ondermeer 30CC, van publiek en sympathisanten. Idem voor de weinige theaterbureau’s in Vlaanderen. Muziektheater
proMITHEus krijgt met zijn producties niet de kans om nog maar binnen te geraken om op die manier de kans te krijgen om het Vlaamse publiek met hun nieuwe producties te laten kennismaken. Om dus een verdere spreiding te kunnen voorleggen die momenteel onontbeerlijk is om van ‘goed’ artistiek ‘zeer goed’ te maken en wel over de nodige projectsubsidie te kunnen beschikken.
Vicieuze cirkel dus. Je wordt geacht om meer te spelen, maar programmatoren komen weinig prospecteren en blijven geloven dat musical, dat dit soort voorstellingen niets voor hun publiek is. Terwijl muziektheater proMITHEus de afgelopen jaren in Leuven, Antwerpen en Gent duidelijk heeft bewezen dat er wel een breed, zelfs jong publiek voor dit soort (nietcommerciële) voorstellingen bestaat.

NEXT TO NORMAL
De cast was al vrij ver gevorderd in het repetitieproces. Een eerste doorloop stond al ingepland. Eerste opstart voor bouw decor zou beginnen. De verdere promotie van de voorstelling zou van start gaan. Er werden al vele stappen gezet om Next to Normal professioneel aan Vlaanderen te tonen.
Muziektheater proMITHEus gelooft samen met cast en crew nog steeds dat het een gemis is mocht deze voorstelling niet binnen het professionele circuit in Vlaanderen kunnen gezien worden en wil graag programmatoren overtuigen dat deze voorstelling een aanvulling is binnen het huidige aanbod. Momenteel moet vastgesteld worden dat als dit soort producties in de toekomst zou wegvallen er binnen het kunstenveld een grote leemte ontstaat. Was het ook niet de bedoeling van het kunstendecreet om dit te voorkomen? Een breed en divers aanbod voorzien en de genres die dreigen te verdwijnen via ondersteuning een verder
voortbestaan te garanderen?
Daarom plant proMITHEus om in de nabije toekomst een korte compilatie van ‘Next to Normal’ te tonen en hopen ze hiermee alsnog de voorstelling volgend seizoen te kunnen brengen. Als programmatoren eindelijk mee durven te springen. Er is echt wel een publiek voor dit soort voorstellingen!

3
Voor de voorstellingen op 3, 4 en 5 november in het Wagehuys in Leuven zal muziektheater proMITHEus samen met de ploeg van ‘Next to Normal’ en sympathiserende collega’s uit de sector een benefietprogramma samenstellen met hierin ondermeer verschillende fragmenten uit hun voorgaande producties ‘Thrill Me’, ‘Murder Ballad’ en ‘Songs for the Fallen’. Op die manier heeft het talrijke publiek toch de kans om weer met proMITHEus kennis te maken en zijn er financiële middelen om dit seizoen achter de schermen verder hard te werken om deze voorstelling volgend seizoen wel te kunnen presenteren. Geprobeerd… gevochten… verloren… maar proMITHEus wilt nog niet opgeven, maar kan alle steun momenteel gebruiken. Publiek dat in Leuven of Antwerpen reeds tickets kocht wordt spoedig door 30CC of het Fakkeltheater op de hoogte gebracht over verdere afhandeling.
Meer info: http://www.promitheus.be

[ Gewijzigd: 18 September 2017 09:38 PM by Jeroen ]
   Handtekening   

No day but today

***

http://www.zingenz.nl

  [ # 1 ] 19 September 2017 04:55 PM
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  273
Geregistreerd  2011-03-12

Heel erg jammer, ik heb enorm genoten van hun vorige producties: kleinschalig, gedurfd en ontzettend goed gebracht ... ik hoop dat ze ergens nog een kans krijgen om terug te komen ...