(N)Iemandsland - Essen - WO1 spektakel
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

PERSTEKST (N)IEMANDSLAND
Essen herdenkt 100 jaar Wereldoorlog I met groots musicalspektakel achter het college van Rouwmoer


Volgend jaar herdenkt de wereld het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ook Essen bleef 100 jaar geleden niet gespaard. De beruchte ‘Doodendraad’ waarmee de Duitse bezetter onze gemeente afsneed, maakte diepe littekens in het landschap en in het alledaagse leven. Met een groots opgezette musical wil vzw Kobie deze opmerkelijke periode in onze dorpsgeschiedenis in herinnering brengen. Het belooft in 2018 een uniek massaspektakel te worden. Voor alle Essenaren, door alle Essenaren én met alle Essenaren!

Kennismaking met Essens verleden
Iedereen die in 2009 de historische stoet in het kader van 850 jaar Essen bijwoonde, herinnert zich het succes: meer dan duizend figuranten beeldden toen in 42 taferelen de geschiedenis van Essen uit. Ruim 12.000 toeschouwers dromden samen tussen het station en het Heuvelplein om deze unieke stoet te aanschouwen. Het project zorgde voor een kennismaking met het Essense verleden en bracht een hele leefgemeenschap samen.

Luc Stevens Producties
‘Naar aanleiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog willen we deze krachttoer nog eens overdoen’, zo dachten ze bij vzw Kobie (KOm Bijeen In Essen). De gemeentelijke evenementen-vzw kwam met het idee om van 20 tot 29 september 2018 een verbluffende openluchtmusical op touw te zetten. Kobie doet hiervoor een beroep op Luc Stevens Producties, gekend van de musicals Albert 1 in Westerlo, ZOO of Life, ter ere van 175 jaar Antwerpse Dierentuin, en Rubens.

Meeslepende oorlogsmusical
Luc Stevens Producties werkte voor Essen een uniek scenario uit. De kloostertuin van het college (Rouwmoer) vormt het historische decor voor een meeslepend oorlogsmusical. (N)iemandsland, in een regie van Hannes Vandersteene, vertelt de kroniek van een door de vijand bezette bevolking die, ondanks de dagelijkse strijd om te overleven, haar universele waarden en fundamentele normen nooit zal verloochenen.

200 figuranten,  150 helpers en duizenden toeschouwers
Vzw Kobie en Luc Stevens Producties gaan samen de uitdaging aan om liefst 200 figuranten, 150 helpers en duizenden toeschouwers, verdeeld over twee weekends en zes voorstellingen, vanop een overdekte tribune te laten genieten van dit massaspektakel. Het staat buiten kijf dat (N)iemandsland in september 2018 dé happening van Essen zal worden.


VERHAAL OPGEBOUWD ROND EMOTIES

(N)iemandsland is niet zo maar een ‘toneelstuk’ maar een groots opgezet dans-en muziektheaterspektakel dat zal plaatsvinden in de oude kloostertuinen. De massamusical zal de toeschouwer gedurende twee uren onderdompelen in de wereld van het Essense notarisgezin Pelgrims en het landbouwersgezin Van Loon tijdens ‘De Groote Oorlog’. Het verhaal is opgebouwd rond emoties, liefde, pijn, verdriet, geluk, tegenslag en samenhorigheid. (N)iemandsland zal iedereen, van groot tot klein, recht in het hart raken, beroeren en betoveren, een gebeuren dat in Essen en omgeving nog lang zal blijven nazinderen.

OP ZOEK NAAR HONDERDEN VRIJWILLIGERS

Voor het project (N)iemandsland zullen we samenwerken met honderden vrijwilligers die zowel voor als achter de schermen hun handen uit de mouwen kunnen steken. We gaan in onze lokale gemeenschap op zoek naar acteurs, dansers, decorbouwers, technici, naaiclubs, opruimers, cateraars, parkeerwachters, toezichters, begeleiders …

Infoavond op 9 januari
We nodigen iedereen met interesse uit op een infoavond op dinsdag 9 januari 2018 om 19.30 uur in zaal Rex (Spoorwegstraat 11). Tijdens dit ‘startmoment’ wordt het project volledig toegelicht, worden er al enkele details van het verhaal ‘verklapt’ en krijgt iedereen een duidelijk beeld van de functies die ze als vrijwilliger kunnen opnemen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Kan je niet wachten? Surf naar http://www.essen.be/niemandsland en schrijf je in voor de (N)iemandsland-nieuwsbrief.

  [ # 1 ] 24 August 2018 07:15 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Extra voorstelling (N)iemandsland op zondag 23 september

Afgelopen week werd de kaap van 5.000 tickets overschreden en waren alle zes voorstellingen uitverkocht. Heel wat teleurgestelde mensen die te laat waren om een ticket voor het musicalspektakel (N)iemandsland te bemachtigen, krijgen nog één kans. Vanaf vandaag gaat er één extra voorstelling in de verkoop, namelijk op zondag 23 september. Het succes van de ticketverkoop viert vzw Kobie dit weekend op de Cultuurmarkt van Antwerpen.

Honderden vrijwilligers hard aan het werk
Het startschot voor dit project werd gegeven in januari 2018. Honderden vrijwilligers gaven zich op om voor en achter de schermen mee te werken aan (N)iemandsland, een musical over de doodendraad die Essen tijdens WOI afscheidde van de rest van de wereld. De voorbereidingen zijn al enkele maanden aan de gang. De decor-, attributen- en kledijploeg hebben het grootste werk achter de rug. De zang werd luidkeels geoefend en de dansjes zijn aangeleerd. Nu is regisseur Hannes Vandersteene volop bezig om alles te doen samensmelten op het podium. De repetities lopen vlot en iedereen zet alles op alles om een waar spektakel neer te zetten naar de aanloop van de première op 20 september.

(N)iemandsland op de Cultuurmarkt van Antwerpen
Op zondag 26 augustus is (N)iemandsland aanwezig op de Cultuurmarkt van Antwerpen. Je kan ons bezoeken bij onze kraam op de Groenplaats. Om 13.00 uur brengt een deel van de cast een voorproefje van het spektakel op het musicalpodium, ook op de Groenplaats. Het publiek krijgt vier liedjes te horen. Het is een perfecte manier om in de stemming van 100 jaar geleden te komen!