Zeeland Nazomerfestival
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13734
Geregistreerd  2002-11-15

Toch een alternatief programma voor het Zeeland Nazomerfestival

Een sober klein programma, dus nog steeds geen Zeeland Nazomerfestival, maar wel iets unieks en hoogstwaarschijnlijk iets eenmaligs Van alle creativiteit op slot en complete lockdown tot kansen en unieke mogelijkheden. Theaterproductiehuis Zeelandia presenteert boven verwachting alsnog een alternatief en coronaproof programma. Van 25 augustus tot en met 10 september in de binnenstad van Middelburg. Een sober klein programma, dus nog steeds geen Zeeland Nazomerfestival, maar wel iets unieks en hoogstwaarschijnlijk iets eenmaligs. Met onder meer theaterstukken (met onder andere Maike Boerdam en Peter Slager), muziek (onder andere Danny Vera, Dotan en Lavinia Meijer) dans, een proloog en theaterwandeling, een hoor- en beeldinstallatie, een monoloog, een korte film en een expositie 20 jaar Zeeland Nazomerfestival. Kaartverkoop start 1 augustus via onze website en aan de kassa van de muziekbalie in De Drvkkery in Middelburg. Henk Schoute, directeur/bestuurder Theaterproductiehuis Zeelandia: ‘Aan alle theatermakers die in de producties van Zeeland Nazomerfestival 2020 zouden meedoen hebben wij gevraagd om mee te denken. Nieuwe samenwerkingen ontstonden, en ideeën die anders nooit ter tafel zouden komen, werden uitgewerkt tot prachtige plannen. Alsof iets dat verborgen lag, tevoorschijn kwam. Uit zowel onze eigen ideeën als die van de theatermakers hebben wij nu een uniek en alternatief programma kunnen samenstellen.’

Programma Alternatief Programma ZNF 2020

d’n Overkant
Een theaterwandeling over de geheimen van drie botsende karakters
In d’n Overkant krijgt het publiek vooraf een kijkje in de levens van de drie hoofdpersonen uit Grenspaal 369, de ZNF-productie die wegens corona naar volgend jaar verplaatst is. We leren Imani kennen (een rol van de jonge mezzosopraan Nienke Nasserian), een bootvluchtelinge die de levens van het koppel Robert (gespeeld door de bariton Stephan Moojman) en Petra (een rol van de sopraan Maike Boerdam) zal gaan bepalen. Het geeft de zielenroerselen prijs van deze drie uiteenlopende en botsende karakters. Het is een verhaal van drie windrichtingen die mensen samenbrengt tot het moment dat ze elkaar ontmoeten, opgetekend door schrijver Don Duyns. Componist Douwe Eisenga geeft de hartstocht, twijfel en drive muzikaal vorm.
De prequel d’n Overkant is een unieke kunstbeleving in de vorm van een theaterwandeling door het centrum van Middelburg langs bijzonder ingerichte etalages waar het verhaal in de regie van Vincent van den Elshout wordt verteld. Liefhebbers kunnen 24 uur, zeven dagen in de week de wandeling maken en via de smartphone deze etalagevoorstelling beleven.
Data & tijden dinsdag 1 t/m donderdag 10 september 24 uur te bezoeken
Locatie etalages binnenstad Middelburg
Toegang € 5.00 (QR-code)

Credits
Regisseur Vincent van den Elshout
Componist Douwe Eisenga
Schrijver Don Duyns Dramaturgie Alex Mallems
Spel en zang Maike Boerdam, Nienke Nillesen en Stephan Mooijman
Vormgeving Kris van Oudenhove & Veronique Hendriks

Sober
Een kortfilm over liefde, spijt, sterven of juist durven leven
Op haar sterfbed verschijnt aan Adriana een jong meisje. In de laatste ogenblikken van haar leven dwaalt ze met dit meisje door het landschap van haar verleden waarmee Adriana in het reine probeert te komen. Maar wie is het meisje?
In 2012 initieerde Julia van de Graaff King, sweet King of De Zoete Inval bij Theaterproductiehuis Zeelandia. Paul Pourveur schreef de tekst op basis van Julia’s interviews met familieleden over het Zeeuws-Vlaamse snoepimperium Van Melle. In de
jaren daarna bleef de monoloog uit de eerste acte van Zij geïnspireerd op het leven van haar overgrootmoeder door Julia’s hoofd spoken.
We zullen nooit weten hoe Adriana werkelijk dacht, maar het portret in taal dat Paul Pourveur van haar schetste, was voor Julia aanleiding om in gesprek te gaan met filmmaker Joël Duinkerke om het verhaal buiten het theater opnieuw te vertellen aan de hand van een filmisch portret. Julia schreef het scenario voor deze korte film en speelt opnieuw Adriana.
LYNX, het productiebedrijf van Julia, coproduceert Sober, dat speciaal voor deze editie van ZNF gemaakt werd.

Data & tijden dinsdag 1 september 16:30 uur (première) woensdag 2 september 16:30 uur donderdag 3 september 19:30 uur vrijdag 4 september 17:00 uur zaterdag 5 september 17:00 uur zondag 6 september 11:30 uur dinsdag 8 september 16:30 uur woensdag 9 september 16:30 uur donderdag 10 september 19.30 uur
Locatie Cinema Middelburg
Toegang € 5.00

Credits
Regie: Joël Duinkerke
Scenario: Julia van de Graaff, gebaseerd op een tekst van Paul Pourveur
Cast: Julia van de Graaff en Liv van Kollenburg
Director of Photography: Rieks Soepenberg
Art Direction: Laura Windt
Kostuums: Gerda Knuivers
Montage: Max Vonk

Int/Ext Een intense beeld- en geluidsbeleving over Het geheugen van een huis
Int/Ext is een voorstelling in de vorm van een beeld- en geluidsinstallatie gelinkt aan foto’s en verhalen van schrijver Eva Jansen Manenschijn en regisseur Eva Tijken. Dit jaar zou hun voorstelling De vrouw bij het raam in première gaan, over een vrouw die decennialang wacht op de terugkomst haar man. Het huis speelt de belangrijke rol van zwijgende getuige. Met Int/Ext maken ze het huis tot hoofdpersoon. In vijf fases gaan ze, middels beeld en geluid, terug in de tijd. Iedere foto vindt zijn oorsprong in dezelfde locatie; het verlaten huis aan water, dat door de tijd heen steeds drastisch blijkt veranderd. Wat heeft het huis door de eeuwen heen meegemaakt en wat kan het ons vertellen over onszelf nu?
Data & tijden donderdag 3 tot en met donderdag 10 september 15.00 en 19.30 uur
Locatie poppodium De Spot
Toegang € 5.00

Credits
Concept en regie Eva Teijken
Concept en tekst Eva Jansen Manenschijn
Fotografie Tibor Joris Dingelstad
Geluid Gijs Domen

Dansvoorstelling van Arno Schuitemaker If You Could See Me Now Van extase naar vervreemding, van opbouw naar ontmanteling
Ogenschijnlijk terloops maar met indrukwekkende precisie vraagt If You Could See Me Now om opnieuw te kijken, om een tweede blik. Drie performers vormen een ongedwongen clubdans geleidelijk om tot een duizelingwekkende golfbeweging. Ze halen het uiterste uit hun lichamen tot alles voelt als één brok samengebalde energie.
Van extase naar vervreemding, van opbouw naar ontmanteling, speelt If You Could See Me Now met verwachtingen en schudt ze op. Er ontstaat een keerpunt, een ontwapenende beweging van performers en publiek naar iets nieuws en onbevangen: een bevrijding.

Data & tijden dinsdag 1 tot en met 3 september 20:00 uur
Locatie Schouwburg Middelburg
Toegang € 22.50

Credits
Concept en creatie: Arno Schuitemaker
Performers: Stein Fluijt, Johannes Lind / Ivan Ugrin, Kim Amankwaa
Dramaturgie: Guy Cools
Muziekcompositie: Wim Selles
Lichtontwerp: Vinny Jones
Kostuums: Inge de Lange
Techniek: Natasja Giebels, Vincent Beune

Kust
Een muziektheatervoorstelling over landlust en diepgewortelde liefde
Keer op keer verlaat zij Zeeland omdat het haar benauwd en beperkt om na verloop van tijd dan de zee, de lucht, het land en ook de mensen te missen. Zij zwerft over de wereld, probeert elders te settelen maar andere luchten kunnen haar niet bekoren, andere zeeën haar niet verleiden.
Hier wordt haar kop weer op haar lijf gezet en staat zij weer met haar voeten in de klei. Daarom keert zij iedere keer weer terug, om Zeeland vervolgens weer te verlaten. Een haat-liefde verhouding over de geboortegrond die je niet los kan laten.
Maike Boerdam (Sluis) en Peter Slager (Dreischor) brengen een ode aan een diepgewortelde liefde voor Zeeland die voor iedereen die hier woont of ooit is geweest zal herkennen. Een muziektheatervoorstelling over het spanningsveld tussen liefde en afkeer voor het Zeeuwse land, de wind, het water en haar bewoners aan de hand van liederen van Slager, onder andere van zijn album Silk.

Data & tijden zondag 6 tot en met donderdag 10 september 15.00 en 20.00 uur
Locatie studio Theaterproductiehuis Zeelandia
Toegang € 12.50

Credits
Spel: Maike Boerdam en Peter Slager
Concept, tekst en regie: Vincent van den Elshout
Dramaturgie: Alex Mallems

JANIS We are ugly but we have the music Een meeslepend theaterconcert
Terug van weggeweest! Een intieme voorstelling over een verdwaald Zeeuws meisje dat naar het beloofde land -de Randstad- afreist om haar droom na te jagen: zichzelf vinden, muziek maken en acteren. Gebaseerd op het echte levensverhaal van Beaudil Elzenga en geïnspireerd op het leven van haar idool Janis Joplin. Over Zeeland. Over liefde. Over vallen. Over zijn. Over dwalen. Over dromen. Over leven en overleven.
In de pers
‘Geweldig zingende Beaudil Elzenga’ (Hein Jansen in De Volkskrant ****) ‘Een feest van herkenning voor de fans’ (Willem Nijssen in PZC) ‘De voorstelling rockt en swingt, het is een hallucinerende trip door de sixties’ (Kester Freriks in Theaterkrant)

Data & locaties
dinsdag 25 tot en met donderdag 27 augustus: Schouwburg Middelburg
dinsdag 1 tot en met donderdag 3 september: De Mythe in Goes
maandag 7 tot met woensdag 9 september: Scheldetheater Terneuzen
Tijd 20.00 uur
Toegang € 22.50 / €20.00

Credits
Tekst Gerardjan Rijnders
Spel en zang Beaudil Elzenga
Muzikale begeleiding Stijn Hoes en Rutger Martens
Vormgeving Danny Cobbaut
Kostuums Véronique Hendriks
Dramaturgie Alex Mallems

 

[ Gewijzigd: 10 August 2020 12:55 PM by Jeroen ]
  [ # 1 ] 10 August 2020 12:49 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13734
Geregistreerd  2002-11-15

Zee Muur Simon Stephens
Zee Muur is een gevoelige monoloog, over een alles verwoestend en tegelijk krachtig mooi thema. Het verhaal van Alex, dat hij rechtstreeks richt tot het publiek, begint hoopvol en vrolijk. Hij heeft het over zijn vrouw, over het bezoeken van zijn schoonvader die in het Zuiden van Frankrijk woont, over de geboorte van zijn dochter, over zijn passie voor fotografie en over diepzeeduiken, al klinken er ook af en toe beschouwingen door over geloof en religie. Door een ingrijpende gebeurtenis wordt zijn gelukkige leven plots aan diggelen geslagen. Op een aangrijpende manier brengt hij verslag uit van die noodlottige wending in zijn leven. Zee Muur is een troostrijk verhaal over verwerking van een nooit te verwerken trauma.
Nina Spijkers zou dit jaar Driekoningenavond van William Shakespeare regisseren als openingsvoorstelling van Zeeland Nazomerfestival 2020. Na het annuleren van het festival, koos ze Zee Muur uit als alternatieve kleine productie. De rol van Alex wordt gespeeld door Sander Plukaard die eveneens betrokken was bij Driekoningenavond. Zee Muur wordt een intieme voorstelling in de studio van Theaterproductiehuis Zeelandia.

Data & tijden zondag 30 augustus tot en met donderdag 3 september 15.00 en om 20.00 uur
Locatie studio Theaterproductiehuis Zeelandia Toegang € 7.50

Credits
Tekst Simon Stephens
Dramaturgie Alex Mallems