Verloren Dingen - Het Filiaal
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15


Het Filiaal theatermakers start nieuw seizoen met poëtisch poppenspel Verloren Dingen

 


Actrice Eileen Graham. Credits: Ramses Graus.


Verloren Dingen is een poëtische voorstelling met drie jonge acteurs, talloze poppen en objecten, geen woorden en veel muziek. Deze nieuwe voorstelling gaat op 4 oktober in première in de Blauwe zaal van Stadsschouwburg Utrecht, volgens de veilige richtlijnen van het RIVM. Daarna volgt een toer door Nederland. Iedereen vanaf 7 jaar is van harte welkom.


CREDITS
concept & regie Ramses Graus | compositie Gábor Tarján | visueel concept, poppen & kostuums Lisa Louwers | uitvoering poppen Pluck Venema | lichtontwerp Richard Bron | Cast Eileen Graham, Barend van Daal en Syoma Ekhart
 


OVER VINDEN EN GEVONDEN WORDEN
In een grote stad woont een man met zijn eigenwijze kat. Op zijn dagelijkse ronde verzamelt hij afgedankte spullen, die nergens meer thuishoren. Hij neemt ze in huis en geeft ze een originele bestemming. Tot de man op een dag niet thuiskomt en de dingen opnieuw verloren lijken. ‘Deze voorstelling gaat over de dingen om je heen’, aldus regisseur Ramses Graus, ‘sommige dingen lijken waardeloos, maar als je er beter naar kijkt zie je opeens de geschiedenis en ga je er respectvoller mee om.’ Onder andere geïnspireerd door Jim Henson (van de Muppets) en Philippe Genty, creëert Ramses Graus een beeldende voorstelling met veel muziek en weinig woorden, waarin humor en poëzie samenkomen.


AANGEPAST AAN NIEUWE WERKELIJKHEID
Verloren Dingen is gerepeteerd en creatief aangepast aan de huidige 1.5 meter regels. In de oorspronkelijke opzet zouden de acteurs altijd samen een pop bespelen, nu doet één acteur dat. Die pop blijkt zich overigens prima te redden met één slappe hand. Verder is de hele mis-en-scène afgestemd op die 1,5 meter en gebruiken de spelers bijvoorbeeld objecten aan lange stokken, om niet te dicht bij elkaar te komen. vlnr: Regisseur: Ramses Graus (credits Joris van Bennekom), Acteurs: Barend van Daal en Syoma Ekhart (credits Ramses Graus)


OVER DE MAKERS
Concept en regie van Verloren Dingen zijn van Filiaal objecttheatermaker Ramses Graus. Hiermee bouwt hij voort op de beeldende tekstloze voorstelling De Nachtwaker 2018). In 2014 won hij een Gouden Krekel voor Podiumprestatie voor zijn rol in De Grote Illusionist. In 2011 werd zijn Mevr. Ophelia bekroond met de Zilveren Krekel. Deze voorstelling toert nog regelmatig internationaal. Actrice Eileen Graham is geen onbekende bij Het Filiaal theatermakers. Eerder speelde ze mee in Enkeltje Mars, Falling Dreams en Back to Oz. Acteur Barend van Daal speelde ook in Back to Oz en Syoma Ekhart, nieuw bij HFt, was regelmatig te zien bij Ulrike Quade Company.

Lisa Louwers, is verantwoordelijk voor het visuele concept, de vormgeving van het decor en ontwerp van de poppen en kostuums. Zij maakte (vergelijkbaar met de man in de voorstelling) het decor van vergeten spullen die ze nieuw leven in blaast. Ze doorzocht de opslag van Het Filiaal theatermakers en kringloopwinkels. Zo creëerde een ingetogen decor met een grote uitstraling. ‘Als vormgever bepaal ik wat de kijker ziet, maar laat ook genoeg ruimte over, zodat daar door de bezoeker nog over te fantaseren valt,’ aldus Lisa. Pluck Venema, bekend van Studio Figur in Utrecht, assisteerde bij de realisatie van de de poppen.

Huiscomponist Gábor Tarján componeerde nieuwe muziek op oude voorwerpen of instrumenten.‘Ik hou ervan om te kijken of ik met een oud, aftands of buitenissig instrument iets moois of verrassends kan maken. Voor deze voorstelling heb ik mezelf de uitdaging gesteld om alle muziek te maken met alleen maar tweedehands instrumenten die ik in de loop der jaren heb verzameld: een setje kleine Chinese gongs, een Casio keyboardje (jaren 80), een Duplex bekken (1920), een Musser marimba (1940) en een bandrecorder uit de jaren ‘60’.
 


SPEELDATA 2020
 
Za 3 okt Stadsschouwburg Utrecht
Zo 4 okt Stadsschouwburg Utrecht
Zo 11 okt Toneelschuur, Haarlem
Ma 19 okt Het Nationaal Theater, Den Haag (Festival de Betovering)
Wo 21 okt De Lieve Vrouw, Amersfoort (Herfststukjes)
Do 22 okt Maaspodium Rotterdam
Zo 25 okt Podium Hoge Woerd, Utrecht-De Meern (Herfststukjes)
Zo 1 nov Theater Rotterdam
Zo 15 nov De Meervaart, Amsterdam
Zo 22 nov De Verbeelding, Purmerend
Zo 29 nov Schouwburg de Lawei, Drachten

Hiernaast speelt Verloren Dingen tot eind maart 2021 nog voor schoolpubliek.


HET FILIAAL THEATERMAKERS
Wij zijn hèt Utrechts jeugdtheatergezelschap. Wij zijn denkers, onderzoekers, beeldbouwers, musici en bovenal makers van theater! Met onze voorstellingen willen we jong en oud raken in hart en ziel. We geven ruimte voor verbeelding, zodat je meer ziet, dan alleen je eigen werkelijkheid.
We laten niet alleen zien wàt we maken, maar ook hoe we het maken. Die transparantie prikkelt de verbeeldingskracht. Dat doen we interdisciplinair met spel, (live)muziek en zang, poppen, objecten en (live video) beeld. We spelen in theaters en voor de kleinsten ook op school. We reizen nationaal en internationaal, van Groningen tot Goes en van Sydney tot Shanghai.