Nederlandse Reisopera:  winterseizoen 20/21 alleen online
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13039
Geregistreerd  2002-11-15

Nederlandse Reisopera: geen live operavoorstellingen in winterseizoen 20/21

De Nederlandse Reisopera zal in het winterseizoen 20/21 niet met nieuwe producties in de theaters te zien zijn. In plaats van live voorstellingen voor publiek in het theater verschuift de focus naar online zichtbaarheid en impact, naar educatie & participatie. Achter de schermen gaat de ontwikkeling van producties en activiteiten voor de zomer van 2021 en de daaropvolgende seizoenen door.

ANDER PERSPECTIEF
Ondanks de vaak wisselende maatregelen is de Nederlandse Reisopera de afgelopen periode tot het uiterste gegaan om haar producties ‘live’ uit te voeren. Echter vanwege de steeds snellere wisselende omstandigheden en maatregelen waaronder gewerkt moet worden is besloten de aandacht te richten op alternatieven voor op de korte termijn en nieuwe producties op de lange termijn. Ook de positie van de Nederlandse Reisopera als ‘reizend’ gezelschap vraagt in deze periode meer voorbereiding om risico’s uit te sluiten. De algemene oproep om terughoudend te zijn met ‘reisbewegingen’ heeft ook invloed gehad op de afweging om de focus tijdelijk te verleggen.

Het gevolg is dat de tournee van de pocketopera La bohème in november en december niet doorgaat. Echter, de reeds geplande familieconcerten van Hans en Grietje in Oost-Nederland gaan deze winter wel door. Het beperkte aantal reisbewegingen en de publieksgroep (jongeren/jeugd) zijn aanleiding om de nog resterende voorstellingen door te laten gaan.

FOCUS OP ONLINE
De Reisopera wil met muziek en muziektheater zijn verbindende rol blijven spelen gedurende de coronacrisis. Muziek en zingen geven troost en brengen mensen bij elkaar in moeilijke tijden. Wij willen het zo waardevolle contact met ons publiek blijven behouden en daar zelf de regie over kunnen voeren. We hebben daarom gekozen voor de ontwikkeling van online concepten die verder gaan dan het reeds beproefde concept van ‘live-streaming’. We verwachten in de winter van 2020 dit online platform te lanceren. Op deze manier willen wij onze zichtbaarheid en onze impact op en verbinding met publiek en partners waarborgen en op een andere manier vormgeven. Daarnaast richten wij ons de komende maanden op de ontwikkeling van producties en activiteiten voor de zomer van 2021 en seizoen 21/22.
                   
De Reisopera neemt zijn verantwoordelijkheid als het aankomt op het wegvallen van werkgelegenheid door het door ons afgelasten van voorstellingen. Ondanks het feit dat wij, vanwege onze goede financiële positie, op dit moment niet in aanmerking komen voor de compensatieregelingen die door de overheid zijn ingesteld vanwege de coronacrisis, streven wij ernaar om ZZP’ers en andere organisaties waarmee wij samenwerken waar mogelijk te compenseren.