Bejubelde ‘global warning opera’ Sun & Sea komt naar Nederland
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Bejubelde ‘global warning opera’ komt naar Nederland
Met Sun & Sea heeft O. Festival for Opera. Music. Theatre. in samenwerking met Brutus en Revolt ’s werelds eerste ‘global warning opera’ exclusief naar Nederland gehaald. Deze unieke muziektheaterperformance was in 2019 de Litouwse inzending voor de Biënnale van Venetië en werd daar onderscheiden met de Gouden Leeuw. Van 25 t/m 29 mei brengen zingende strandgasten in de Ferro, een voormalige gashouder in de Rotterdamse haven, een bloedserieuze boodschap verpakt in zomers gelanterfanter en geraffineerde ironie.

Bijzondere kijkervaring
Bezoekers kijken van bovenaf een speciaal gebouwde steigerconstructie op een kunstmatig strand dat wordt bevolkt door man en vrouw, jong en oud, dik en dun – een dwarsdoorsnede van de Rotterdamse bevolking. Ze eten een sandwich, checken hun telefoon, haken of zijn in de weer met een frisbee – de dingen die je doet op een strand. En ze zingen: aria’s en nummers voor ensemble. Het libretto is een lappendeken van verhalen, monologen en gedachtegangen over consumptie, globalisatie en de onontkoombare ecologische crisis. Het zijn zware onderwerpen die soms direct worden aangesneden maar vaker de vorm nemen van bijvoorbeeld een klaagzang over honden op het strand of de stiekeme dagdroom van een veganist die zo graag eens in een visrestaurant zou lunchen.

Met de mix van actualiteit, surrealistische vervreemding en humor was Sun & Sea een instant hit tijdens de 58ste Biënnale van Venetië en kreeg het de prijs voor meest gewaardeerde bijdrage. De New York Times noemde de voorstelling “een van de beste optredens van het afgelopen decennium”. De BBC bombardeerde de Litouwse opera tot “beste kunst ter wereld op dit moment” en kunst-vakblad Apollo sprak van “de beste tentoonstelling van het jaar”.

Dansen op de vulkaan
Sinds de biënnale heeft Sun & Sea furore gemaakt van Los Angeles tot Londen. Het werk blijft zijn actualiteitswaarde behouden maar krijgt telkens een nieuwe lading afhankelijk van de locatie waar het wordt getoond. De opvoering in de Ferro in Rotterdam is helemaal speciaal. Dit industrieel erfgoed functioneerde rond 1930 als gasfabriek waaruit aardkool stadsgas werd gemaakt. Daarna kwam er het Amerikaanse chemieconcern Ferro erin, waar het ronde gebouw zijn naam aan te danken heeft. Er is geen passender decor denkbaar voor een ecologisch geëngageerde opera dan de fysieke erfenis van de oude industrie die de bezongen problemen veroorzaakt heeft. Het luieren op het strand wordt hier een voelbaar dansen op de vulkaan.

Joep van Lieshout over Sun & Sea: “Echte goede kunst verzet grenzen en maakt de horizon weidser. Sun & Sea heeft bewezen dat te doen. Ik ben erg blij dat we met Brutus kunnen meewerken aan het verwezenlijken van deze voorstelling. En nog wel op de grootste en mooiste locatie waar de performance tot nu toe te zien was.”

Sun & Sea van componist Lina Lapelyté, librettist Valva Grainyté en regisseur Rugilé Barzdžiukaitė ging in 2017 in première in de National Gallery of Art van Litouwen. Twee jaar later werd het werk vertaald in het Engels voor deelname aan de Biënnale van Venetië. Sindsdien is het op tournee en vooral te zien in musea.

Sun & Sea is van woensdag 25 t/m zondag 29 mei a.s. te zien in de Ferro (Keileweg 25, Rotterdam).

Info & tickets: http://www.o-festival.nl


Over ons
• Sun & Sea is onderdeel van O. dat van vrijdag 20 t/m zondag 29 mei 2022 plaats vindt op verschillende plekken in Rotterdam: van hartje centrum tot het Westelijk Havengebied. O. is een internationaal festival voor opera, muziek en theater met een focus op avontuur, talentvolle makers en crosslinks met vele genres. Tien dagen lang zijn voorstellingen en concerten te zien, van works in progress tot wereldpremières door nieuwe en meer gevestigde namen. Op het programma staan 90 producties uit binnen- en buitenland, te zien op 30 locaties in Rotterdam.

‹‹ Richard lll      Dancing and the Brain ››