Boek Anna Enquist wordt muziektheater

Datum: 14-10-11


Janke Dekker Producties brengt Contrapunt, naar het gelijknamige boek van Anna Enquist, als een muzikaal toneelstuk naar het theater.

Het theaterproductiebedrijf van Janke Dekker en Michael van Praag heeft hierover een overeenkomst gesloten met de schrijfster. De productie is in het seizoen 2012 – 2013 in de theaters te verwachten en gaat in november 2012 in première. De regie is in handen van Brigitte Odett.
Contrapunt verscheen in 2008 bij Uitgeverij De Arbeiderspers. Anna Enquist noemt het boek een ‘monumentje’ voor haar dochter die in augustus 2001 overleed als gevolg van een noodlottig ongeluk. De schrijfster stortte zich na haar dochters dood op pianospelen en in het bijzonder op het instuderen van de Goldbergvariaties van J.S. Bach. Die variaties zijn dermate complex dat het Enquist steeds vaker lukte om even niet aan haar dochter te denken. Maar Enquist gebruikte de variaties ook als structuur voor de roman Contrapunt.
In het toneelstuk zijn drie acteurs te zien. Als eerste de moeder die door Janke Dekker wordt vertolkt. Deze vrouw is niet Anna Enquist, maar een fictief personage dat echter niet zonder Anna had kunnen bestaan. Verder is een rol voor de dochter weggelegd. De moeder en dochter hebben huiselijke onderonsjes, maar uiteraard ook hun ruzies. Het leven van de jonge vrouw wordt geschetst tot aan haar vroegtijdige overlijden. De enige mannenrol is toebedeeld aan Johan Sebastian Bach. Ook hij is prominent aanwezig in de gedachten van de moeder. Aanvankelijk lijkt hij zich te bemoeien met haar pianospel, maar de band tussen moeder en Bach verandert naarmate het stuk vordert. Dan blijkt dat ze meer gemeen hebben dan verwacht. De vierde rol wordt ‘gespeeld’ door de muziek, die grotendeels door de acteurs zelf wordt gebracht.
Janke Dekker Producties legt zich toe op muziektheater en kleinschalige inhoudelijke musicals. Het bedrijf wordt bijgestaan door twee artistieke adviseurs: Cox Habbema en Paul van Vliet.

reacties

14-10-11 @ 12:03
Anna Enquist schrijft wel heel lekker.. Ben benieuwd!


Reageer


Om gebruik te maken van enkele interactieve diensten van Musicalworld moet je in het bezit zijn van een digitale Theaterpas. Het gebruik van deze Theaterpas is gratis en geeft je ook de mogelijkheid om op alle websites die zijn aangesloten bij Theaterpas.nl in te loggen.Automatisch inloggen in de toekomst

Janke Dekker

musical


Meer info? Klik hier