X

Wist je dat?

Je kunt met de slider zelf bepalen of je nu meer het artikel wilt lezen of de videoreportage wilt bekijken.

Recensie

Acteurs geven 100% Coco de musical glans ⭐⭐⭐

Ondanks de goede bedoelingen voegt 100% Coco de musical weinig toe aan een overbekend thema. De acteurs weten echter de voorstelling te redden. Lees Musicalworlds recensie.

Gebruik de slider om te bepalen wat je het meest wilt zien.

Omdat haar vader voor zijn werk te vaak en te lang in het buitenland moet verblijven, is het voor de tiener Coco beter dat ze verhuist naar het huis van haar moeder. Maar een ander huis betekent ook een andere school. En Coco ziet daar behoorlijk tegenop. Haar vader roept haar nog liefdevol toe: Wees jezelf. Makkelijker gezegd dan gedaan: want wie is 100% Coco?

Naar het goed ontvangen 100% Coco, dagboek van een modeblogger van Niki Smit komt dit seizoen een musical van Morssinkhof Terra Theaterproducties.

Een radeloze Coco besluit zich kleurrijk te kleden in de hoop een onvergetelijke indruk te maken op haar eerste schooldag. Daar blijkt ze geen rekening te hebben gehouden met de daar heersende modepolitie. “De wetten van de jungle zijn hard, hier moet je populair zijn”, zingen de scholieren en maken haar schaterlachend uit voor Coco de clown. Diep geschrokken stopt zij haar 50 tinten groen en geel diep weg in haar kast en kleedt zij zich voortaan steevast in het grijs. Maar hoe kan Coco dan nog zichzelf zijn? Een bevriende boetiekhoudster raadt haar aan modeblogger te worden. Onder het mysterieuze pseudoniem Style Tiger scoort ze verrassend veel succes en veel volgers. Geweldig, maar de paradox van jezelf zijn terwijl je je identiteit achter een tijgermasker verborgen houdt, valt Coco zwaar.


   
Jezelf zijn tegen de stroom in, die boodschap is al decennialang het populairste thema in de moderne cultuur. We putten uit die torenhoge berg verhalen nog steeds veel nieuwe inspiratie en hoop. Maar aan de andere kant ligt bij zoveel uitingen clichématigheid op de loer. En daar lijdt 100% Coco de musical behoorlijk aan. De voorstelling doet te weinig zijn best om een beetje verrassend uit de hoek te komen. Er zitten veel grapjes in, maar vooral het af en toe doorbreken van de vierde muur en commentaar leveren op de scène voelt meer als een truc dan als vaardigheid. Wat ook niet werkt, is de handvol tegenstrijdigheden in het verhaal. Want hoe kan bijvoorbeeld een strenge modepolitie op een verder niet-godsdienstige onderwijsinstelling de scholieren dwingen tot 100% grijs?

Maar gelukkig is daar de cast, die uit niet meer dan drie acteurs bestaat. Terwijl Claudia Kanne de rol van Coco heel degelijk speelt, nemen de twee andere acteurs alle andere rollen voor hun rekening. En ze hebben zichtbaar de avond van hun leven. Vooral David van Dam valt hierbij op, omdat hij karakters speelt die het verst van elkaar verwijderd zijn. Van de ambitieuze hoofdredacteur van de schoolkrant tot Coco’s innemende vader, Van Dam schakelt onvermoeibaar en met het grootste gemak.





19 February 2022
Première
Zaandam
Zaantheater
cocodemusical.nl