X

Wist je dat?

Je kunt met de slider zelf bepalen of je nu meer het artikel wilt lezen of de videoreportage wilt bekijken.

Recensie

RECENSIE EN VIDEO: De Magie van de Beauty ⭐⭐⭐⭐

Beauty and the Beast betovert na tien jaar opnieuw. Recensie van de gala première in het Circustheater. Inclusief VIDEO met gesprekken met Anouk Maas, Edwin Jonker en Freek Bartels.

Gebruik de slider om te bepalen wat je het meest wilt zien.

Zo halverwege in de tweede acte gebeurt het dan toch nog compleet onverwacht. Van dat kippenvel dat in je nek begint en helemaal over je rug kruipt. Daar staat Belle in een prachtige jurk, maar heel goed kun je het niet zien omdat je opeens wel hele vochtige ogen hebt. De magie van Beauty and the Beast slaat genadeloos toe en probeer daar maar eens weerstand aan te bieden. Tien jaar na de eerste Nederlandse productie is Beauty terug, en hoe!

Vooraf was er veel te doen om deze nieuwe Beauty and the Beast. Het oorspronkelijke plan was om met deze productie te toeren langs de grote theaters van Nederland, maar door de tegenvallende bezoekersaantallen van Billy Elliot werd de tour teruggetrokken en werd het Circustheater het nieuwe huis van de voorstelling. Het zou wat groter worden dan oorspronkelijk bedacht en in plaats van de gewraakte tape zou er een live orkest komen. Of orkestje liever gezegd (hoeveel mensen er uiteindelijk in de orkestbak terecht zijn gekomen is uit het programmaboek niet op te maken). Zouden we in het Circustheater te maken krijgen met een “Beauty-light”?  Al die twijfel was nergens voor nodig: er staat een prachtige, rijke en zeer complete voorstelling op de planken van het Circustheater waar je iedereen met een beetje gevoel voor sprookjes en theatermagie zonder twijfel mee naar toe kunt nemen voor een heerlijke avond.

Beauty and the Beast vertelt het beroemde verhaal van een arrogante prins die, met zijn hele huishouden wordt vervloekt. Zelf wordt hij een angstaanjagend beest, zijn huishouding verandert in objecten. De enige manier om de vloek op te heffen is door iemand verliefd op hem te laten worden. De jonge Belle is het buitenbeentje van het dorp. De macho Gaston wil graag met haar trouwen, maar zij zit liever met haar neus in de boeken of helpt haar verstrooide vader, die uitvinder is. Toch is zij degene die uiteindelijk het hart van het beest weet te raken en ervoor zorgt dat alles weer goed komt. Zoals het hoort in sprookjes.

Bijna iedereen kent de film uit 1991 waarmee Disney, na wat magere jaren, opeens weer terug was als toonaangevende filmstudio. De weergaloze muziek van Alan Menken viel bijzonder op en na rijp beraad waagde Disney voor het eerst de sprong naar Broadway. Daar haalde men in eerste instantie de neus op voor “pretparkvermaak”, maar Beauty and the Beast bleek een enorme hit en werd negen maal genomineerd voor een Tony Award (die bijna allemaal gewonnen werden door Sondheim’s “Passion” trouwens). Met de tweede Disney productie op Broadway was alle twijfel rondom deze nieuwe speler helemaal weg: The Lion King won zes Tony Awards. Nederland maakte in 2006 kennis met Beauty and the Beast toen Chantal Janzen en Stanley Burleson te zien waren als Belle en het Beest.

Nu staan Anouk Maas en Edwin Jonker op het podium en zij vormen een schitterend koppel. Maas weet na haar prachtige Maria vertolking in The Sound of Music opnieuw een echt karakter te maken van een beetje tuttig meisje. Vocaal moest ze vanmiddag even op gang komen, maar ze overtuigde volledig. Jonker zit verborgen achter een enorme lading schmink, weet met zijn houding en fantastische stem een angstaanjagend, maar ook ontroerend beest neer te zetten.  De twee worden omringd door een fijne supporting cast, waarbij vooral Freek Bartels grote indruk maakt. Bartels is misschien niet de eerste waar je aan denkt bij een ploert van een macho, maar blaast vocaal iedereen van het podium en weet van Gaston een ongekende eikel te maken (waarnaast Jorge Verkroost na 10 jaar nog steeds de lachers op zijn hand weet als zijn hulpje Lefou). Tony Neef speelt de wufte kandelaar Lumiere die samen met de klok Tickens (Armand Pol) het huishouden van de prins zo’n beetje runt. De chemie tussen de twee was er af en toe, maar echt lekker uit de verf kwamen de scènes tussen de twee niet, ondanks prijsnummers als “Kom er in” en “Weer helemaal mens”. Loeki Knol speelt mevrouw Pot en die heeft eigenlijk maar een taak: heel mooi het titelnummer zingen en dat doet ze: haar warme stem ontroerde diep vanmiddag.

De voorstelling ziet er prachtig uit. Het is allemaal wat karikaturaal qua decor en kostumering, maar dat past bij deze voorstelling. Opvallend mooi was het licht van Mike Baldassari: mysterieus, stijlvol en spannend. Het live orkest voldeed, al schreeuwt deze heerlijke score om een viool of 12 af en toe (maar alles liever dan een bandje!). Regisseur Glenn Casale had vooraf aangekondigd dat deze Beauty donkerder en sexier zou worden dan de versie van 10 jaar geleden. Misschien. Het zal. Een beetje. Beauty and the Beast is vooral een verrukkelijk sprookje voor jong en oud waar je, als je je mee laat voeren, je weer even kind voelt.

 13 December 2015
Première
Scheveningen
Circustheater
http://www.stage-entertainment.nl/shows/musical/beauty-and-the-beast/
beauty & the beast, anouk maas, edwin jonker, Stage Entertainment, jorge verkroost, freek bartels, loeki knol, circus theater, glenn casale,