Achtergrond

DE ZORRO CHAT Halve finale

Het was druk gisteravond op de Musicalworld Zorro Chat. Niemand wilde ook maar een seconde missen van het halve finale spektakel.

De ZORRO chat Halve finale. Kort door de bocht? Jazeker. Genuanceerd? Helemaal niet. Beledigend? Soms…. Maar wellicht kun jij volgende week zorgen voor meer nuance. Log in en chat mee!

De have finale is meestal HET moment waarop de kandidaten van de Op Zoek Naar… serie echt op de toppen van hun kunnen presteren. Gisteravond stelde wat dat betreft een tikje teleur volgens de chatters, maar er was zeker voldoende stof om over te discussiëren.

De opening van de avond werd verzorgd door Bergit Lewis, die meteen veel meer te zingen kreeg dan de gasten die tot nu toe waren verschenen. Ze zetten een lekker vette (en harde!) “When Life Takes Over” in, die in de mash-up ging met “Tonight” waarin de jongens al playbackend hun danskunsten konden laten zien. Veel close-ups van een ietwat horkerige Ruud en Tommie spetterde van het scherm.

De kandidaten kregen dit keer een persoonlijk introductiefilmpje waarin ouders, partners en vrienden hun lof uitspraken over “hun”  kandidaat. Roman beet het spits af met een Mambo versie van het schitterende “Dat ik Besta” (Being Alive) uit Company. Kenners van het Sondheim nummer haalden hun wenkbrauwen op bij het ietwat zoete arrangement, maar Roman presteerde boven verwachting. Pia (uitgedost met Madonna nep staart uit 1988) was duidelijk tevreden. Tommie mocht daarna de bühne op met “Night Fever”; niet toevallig aangezien Stage entertainment deze week een auditieoproep voor Saturday night Fever deed uitgaan. Het werd al snel duidelijk dat Tommie, mocht hij Zorro niet winnen, een uitstekende kandidaat voor de rol van Tony zou zijn. Dat is nog een veel interessantere rol dan de gemaskerde man ook. Veel positieve commentaren over het gevoel en opbouw van Roman en de souplesse van Tommie.

Dennis zette zijn tanden in “De Melodieën van de Nacht”  uit Phantom. Knap gezongen, op een noot na dan, maar qua interpretatie nogal vlak. Hij stond vooral te glunderen, in plaats van dat er iets mysterieus of dreigends te zien was. Ruud moest aan de slag met het damesnummer “River Deep, Mountain High”. Ondanks het feit dat hij zijn handjes er vrolijk bij in de lucht gooide en vooral HARD zong, overtuigde Ruud niet echt als soulmeneer. De kritieken op beiden waren dan ook niet mals: Willem vond het spel van Dennis onder de maat (en de regie van Pia blijkbaar ook) en vond dat Ruud een kunstje liet zien in een te makkelijk nummer.

Hierna volgde een duettenronde, waarbij de kandidaten werden gekoppeld aan een musicalactrice. Roman zong samen met Rosalie de Jong “You’re the One that I Want”, waarbij de dames- en herenpartij wonderlijk genoeg waren omgedraaid. Rosalie zag er naast babyface Roman wat ouwelijk uit, maar dat was bij Olivia Newton John in de film ook zo… De chemie tussen de twee was zeker aanwezig, al was het nogal een vermoeiende performance met veel uitdagen en weer afstoten.

Tommie en Nurlaila Karim deden precies het tegenovergestelde met een ingetogen, maar prachtig gezongen “Zonder Jou” (oorspronkelijk van Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis). Tommie moest hard werken om Nurlaila niet te laten weglopen met het nummer, maar slaagde daar wonderwel in. Roman moest van Bergit werken aan zijn geluid (het mag allemaal wel wat voller in de uptempo nummers), Tommie kreeg vooral veel lof over zijn mooie samenspel, wat volgens Willem zelfs via de achterhoofden plaatsvond…

Dennis werd gekoppeld aan een uitermate zwakke Bettina Holwerda in een Madonna/Glee mash-up van “Open Your Heart” en ”Borderline”. Een tamelijk pijnlijke 3 minuten volgden, waarbij er vele dunne, valse noten te horen waren. Maar Bettinna was daar zeker zo schuldig aan als Dennis. Laatstgenoemde ging wanhopig door de knieën, ging erbij liggen…..het mocht allemaal niet baten. Dieptepunt van de avond, met de vreselijkste eindnoot sinds het vertrek van Samuel.

Ruud mocht zingen met een fantastische Pearl Jozefzoon en beiden deden op een fantastische manier auditie voor de revival van Aida die er nooit gaat komen. Bijna alle chatters kregen instant kippenvel. “Ergens in de Sterren” was zonder enige twijfel het hoogtepunt van de avond. Dennis was ook volgens de jury niet overtuigend. Te jongensachtig, te voorzichtig en uiteindelijk te guitig. Ruud werd iets te weinig passie verweten en Willem vond dat hij de luikjes voor zijn ogen teveel naar beneden hield. Hij moet meer kijken en zich meer openstellen. Na al die weken weten we nog steeds niet echt wie Ruud is volgens Willem. De chat was het daar niet helemaal mee eens.

De opening van de uitslagshow bestond uit het vreselijke “The Final Countdown”, “Anotherone Bites the Dust” gelardeerd met schermduels op muziek van Pirates of the Carribean. De regie van de AVRO kon nauwelijks bijbenen wat er allemaal gebeurde, maar het zag er nogal gevaarlijk uit (ook voor de achterste rij van het publiek!) en het had volgens sommige chatters zeker iets erotisch.

De Zorro missie bestond uit een “diepte interview” met Wilma Nanninga; genoeg reden voor de chatters om massaal wat te drinken te halen of een sanitaire stop te maken. Haar dieptevragen maken veel indruk (“Waarom wil je Zorro worden?” Ehm……) en uiteindelijk riep ze Tommie uit tot winnaar. Het zal wel…

Tijd voor de trap…. De jury sprak zich uit voor Ruud (Erwin) en Tommie (Pia en Bergit), maar wij waren natuurlijk vooral geïnteresseerd in de mening van het Nederlandse publiek. Toen eenmaal bleek dat Dennis in de sing-off stond met Ruud was de spanning er meteen af, want na alle kritieken die Dennis gehad had zou het raar zijn als Willem hem niet naar huis stuurde. De heren deden een wedstrijd loeihard zingen in het nummer “Bloed Zweet en Tranen” van (of all people) Andre Hazes. Wat het met Zorro te maken had werd nooit duidelijk, maar indrukwekkend was het zeker. Dennis was misschien wel beter in dit nummer, maar Willem baseerde zijn oordeel natuurlijk niet alleen op de sing-off. Erwin zorgde echter voor de verrassing van de avond door Dennis na de eliminatie een baan in het ensemble van Zorro aan te bieden zodat hij de kans krijgt veel vlieguren te maken, zijn baan op te zeggen en uit te groeien tot een echte musicalacteur. De chatters vonden het een mooi en verdiend gebaar, maar of de vorige week weggestuurde Mischa het daarmee eens is?

Dennis zong daarna het afscheidsnummer en daaruit bleek maar weer wat een charmante kandidaat hij is geweest. Zijn eindnoot was alles behalve perfect, maar wat een leuke vent!

Wie zal er winnen volgende week? Misschien is dit wel de spannendste Op Zoek Naar… tot nog toe. Tommie blijft constant, maar Ruud en Roman lijken hem steeds meer in de nek te hijgen. Ik zou er geen fles champagne op durven zetten! Volgende week staat de chat voor de laatste keer open om met elkaar ervaringen te delen over de zoektocht naar Zorro. Vanaf 20:00 uur kun je inloggen via de Zorro Special (linksboven op de homepage). Tot dan!

12 February 2011
Overig
opzoeknaarzorro.avro.nl
Zorro, Op Zoek naar Zorro, Avro, Frits Sissing, Tommie Christiaan, Roman van der Werff, Zorro chat, Dennis de Groot, Mischa Kiek, Ruud van Overdijk, Jacco Plooijer, Pia Douwes, Erwin van Lambaart, Stage entertainment, Willem Nijholt, Nurlaila Karim,