Recensie

Dribbel kweekt Musicalfans

Theater voor de allerkleinsten: daar blinkt Theater Terra al jaren in uit. Hun nieuwste voorstelling Dribbel doet kinderen gillen van plezier.

Dribbel, geschreven en getekend door Eric Hill is een van de succesvolste serie kinderboeken voor de allerkleinsten. Theater Terra maakt daar nu sprankelend musiziektheater van en weet de kleine mensjes in de zaal van de eerste minuut af te boeien. Het begint al met het toneelbeeld: een groen huisje waar op de achtergrond een enorme houten puzzel te zien is waar de puzzelstukjes in gedrukt moeten worden. Dieren wel te verstaan, want op de boerderij zijn zomaar de dieren kwijt. Dribbel zegt heel goed te zijn in het opsporen van dieren en gaat, tegen de zin van zijn vader, op zoek, samen met het blauwe nijlpaardje Leentje. Geholpen door de kinderen in de zaal weten ze de dieren stuk voor stuk terug te vinden en loopt het verhaal natuurlijk goed af. Dribbel en zijn vriendjes worden verbeeld door grote stoffen poppen, waarmee veel meer te doen valt dan je op het eerste gezicht zou denken.

De voorstelling duurt een minuut of 50 (langer is de concentratie boog van twee jarigen niet) en zit vol heerlijke vondsten. De vier acteurs wisselen voortdurend van rol, waarbij Theun Plantinga de show steelt als vader die het verhaal voorleest aan zijn zoon en de vader van Dribbel. Plantinga heeft met zijn elastieke bouw en heerlijke gezichtsuitdrukkingen snel de lachers op de hand. Hem een klompendansje zien opvoeren is al bijna het kopen van een kaartje waard. Maar hij krijgt gelukkig sterk tegenspel van Mareille Labohm als moeder en Leentje. Dat blauwe nijlpaard kan nog behoorlijk venijnig uit de hoek komen! Desi van Doeveren vertolkt de rol van Dribbel met verve; ze stuift over het podium en weet het jonge hondje consequent enthousiast te spelen. Stagiair Jeroen Molenaar tenslotte is een prettige verschijning en houdt zich vooral bezig met het spelen van jonge vogeltjes. Dat klinkt oneerbiedig, maar is het zeker niet! De muziek van Fons Merkies (die ook regisseerde) blijft op een prettige manier hangen; probeer “Werken op de Boerderij”  maar eens uit je hoofd te krijgen.

Dribbel is prachtig geproduceerd en laat zien hoe mooi en belangrijk goed kindertheater is. Alle kleintjes in de zaal hadden een heerlijke middag en een groot deel zal voor de eerste keer in aanraking zijn gekomen met theater. Als Dribbel je eerste voorstelling is, ligt een verslaving op de loer. Precies wat het Nederlandse theater nodig heeft.

Scenefoto’s: Joey Buddenberg

14 September 2013
Première
Amsterdam
Theater de Meervaart
http://www.theaterterra.nl
Terra, Theun Plantinga, desi van doeveren, Mareille Labohm, fons merkies, Jeroen Molenaar, theater terra, Dribbel