Recensie

Het saaie, onzedelijke voorstel ⭐⭐

Zondag 9 oktober ging in de Leidse schouwburg het toneelstuk Indecent Proposal in première. De makers beloofden een ‘ zinderende voorstelling over vertrouwen, aantrekkingskracht, liefde en macht’, maar deze belofte hebben ze niet kunnen waarmaken.

Het toneelstuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jack Engelhard en het verhaal is bij een groot publiek bekend geworden nadat het in 1993 verfilmd is. Het gaat over de geliefden Daphne (Roos van Erkel) en David (Matteo van der Grijn). Zij hebben geldzorgen en besluiten daarom hun geluk te beproeven in het casino. Hier worden ze benaderd door miljardair John (Chris Tates), die onder de indruk is van Daphne. John wil het stel laten zien dat alles te koop is, ook liefde. Hij biedt een miljoen euro voor een nacht met Daphne. David reageert in eerste instantie woedend, maar Daphne voelt zich gevleid. Uiteindelijk nemen ze samen de beslissing om op het voorstel in te gaan. Maar wat een simpele, zakelijke transactie lijkt, blijkt uiteindelijk heel grote gevolgen te hebben.

Dit morele dilemma en de gevolgen ervan zouden tot een interessante voorstelling kunnen leiden, maar de makers zijn hier niet in geslaagd. Het stuk is erg traag, langdradig en bij vlagen gewoonweg saai. De acteerprestaties zijn wisselend. Matteo van der Grijn zet zijn personage op een ongeloofwaardige manier neer. Al zijn zinnen worden op eenzelfde overdreven manier uitgesproken. Zijn rol wordt een komische rol en daardoor is het moeilijk om hem en zijn emoties serieus te nemen. Van Erkel en Tates acteren beter, maar de personages zijn niet goed genoeg uitgewerkt. Het is bijna onmogelijk om je te laten meenemen in het verhaal.

Het minimalistische decor blijft de hele voorstelling hetzelfde. Scènewisselingen worden gemarkeerd door een muziekje waardoor de kijker weet dat de spelers zich op een andere locatie bevinden. Tijdens de scènes wordt ook af en toe een dreigend muziekje gespeeld, maar dit effectbejag doet eerder komisch dan spannend aan.

Het hoogtepunt van de voorstelling is de scène waarin Daphne en John hun nacht samen beleven en we tegelijkertijd David op de achtergrond zien ijsberen. Hier zien we mooi stil spel van alle acteurs. Helaas kunnen deze paar minuten de voorstelling niet redden. Dit onzedelijke voorstel weet op een paar minuten na niet te boeien.

09 October 2016
Première
Leiden
Leidse Schouwburg