musical
Synopsis

Disney’s High School Musical gaat over twee middelbare scholieren. Troy, de populaire sterspeler van het basketbalteam, en Gabriëlla, een verlegen studiebol die nieuw is op school. Troy en Gabriëlla komen erachter dat ze een verborgen passie voor…
Start > Producties > 2009 > Pop musical > High School Musical
Over...

 
producent:
Stage Entertainment
jaar:
2009
duur:
pauze:
Ja
genre:
Pop musical
score:
4star


High School Musical: heimwee naar de middelbare school


Artikel: Recensie
Voorstelling: Première
Datum: 25 jan 2009
Theater: Theaters Tilburg
Lokatie: Tilburg
Website: http://www.hsmdemusical.nl
Auteur: Tim de Ligt, Frans P. Wollrabe & Huibert J. Schat

In Tilburg vond op 25 januari 2009 de première plaats van High School Musical - Live in het theater. Ook Met gefilmde impressie van MusicalWorld.TV met een hoog Joseph-gehalte.

Het is 20 januari 2006 als Disney haar zoveelste telefilm uitzend op haar geheel eigen themakanaal. Het begin van een Hype die nu, drie jaar later, nog altijd niet te stoppen valt, want na drie films (met een vierde in de pen) is er eindelijk de theater versie. Het is eigenlijk nogal vreemd dat het zo lang op zich heeft laten wachten.

Het verhaal van High School Musical begint net zoals Grease. Een jongen en een meisje komen terug op hun school na de vakantie en vertellen hun vrienden dat ze iemand zijn tegengekomen op Oudjaarsavond. Dat dat gebeurde tijdens een avondje karaoke vertellen ze er, heel verstandig, niet bij. De jongen, Troy, is de stoere aanvoerder van het basketbalteam en het meisje, Gabriella, is net nieuw op East High en zo slim dat ze nog net lijdt onder haar IQ. Beiden zouden graag willen zingen in de jaarlijkse schoolmusical, maar Troy moet zijn ‘Wildcats’ naar de overwinning leiden en Gabriella is de hoop van de scheikundeclub. Als Juf Darbus denkt dat Troy alleen maar mee wil doen aan de audities om de dramaleerlingen voor schut te zetten probeert ze daar een stokje voor te steken. Oei, oei, oei, zou dat goed aflopen?

De videoreportages van MusicalWorld.TV zijn in hoge kwaliteit. Mocht die te veel zijn voor je computer, klik dan op de gele HD-knop onderaan het scherm voor een standaardkwaliteit.

De meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar Tommie Christiaan als Troy en Nathalie van Gent als Gabriëlla. Beiden zijn geloofwaardig als puberende tieners die vooral bezig zijn met wat anderen nou eigenlijk van ze vinden. Tommie zagen we eind vorig jaar in de voorrondes van ‘Op zoek naar Joseph’ waar hij uitstapte omdat hij de hoofdrol in High School Musical in de wacht had weten te slepen en is het niet veel leuker om het stoere tieneridool te zijn dan een zweverig Bijbelfiguur? Nathalie heeft een lekkere komische timing en een dijk van een zangstem. Wel doet haar spel erg denken aan Chantal Janzen. Ze vormen een mooi stel samen en genieten zichtbaar van de voorstelling. Paul Boerenboom als Ryan is aandoenlijk, maar straalt in de finale als hij eindelijk z’n polonaise danst. Sarah Chronis als Sharpay is de enige die niet helemaal meegaat in de vrolijke opgeflufte stijl van het stuk. Ze speelt haar rol vals en gemeen, niet meer. Als de DJ van de schoolradio zien we Stephan Holwerda. Hij praat op een aantal punten de scènes op komische wijze aan elkaar, maar ook Na-Young Jeon als componiste Kelsey is hilarisch als aankomend componeertalent dat uit haar dak gaat als Troy en Gabriella háár muziek zingen.

Het ensemble gaat helemaal uit z’n plaat. De choreografieën van Nichola Treherne spetteren van het toneel af in de tomeloze energie van de kleurrijke stoet studenten. Het werkt allemaal aanstekelijk, want je swingt mee in je stoel. Ook tijdens de spelscènes is het ensemble prima op z’n plaats. Met als hoogtepunt de nablijfscène waarin Martijn van Voskuijlen een hilarische interpretatie geeft een rups. Dat werkte zo aanstekelijk dat hij tijdens de première een spontaan applaus kreeg. Het heeft als nadeel dat vrijwel niemand de informatie van de scène zelf meekreeg, maar ach daar zal niemand om malen, want 80% van het publiek kan het verhaal dromen. Te midden van die hele bups jonge spelers houden twee volwassenen zich staande. Vastert van Aardene speelt de vader van Troy, Coach Bolton. Naast hem staat de charmante Margo Dames als Juf Darbus. Zodra ze op het toneel komt verschijnt er een glimlach op je wangen. Als een huppelende vrije geest zwiert ze door het stuk heen en weet iedereen te betoveren met het musicalvirus, inclusief het jonge publiek.

De Nederlandse versie van High School Musical is geen volledige kopie van de Amerikaanse voorstelling. Alleen het decor en de choreografie zijn van het originele team, maar welk kind is daar nou mee bezig als hij/zij in de zaal zit en mag genieten van zoveel herkenning. David Sympatico bewerkte het filmscript voor het theater. Het verhaal is zo mierzoet dat een kilopak suiker jaloers wordt, maar het werkt wel voor het jonge publiek. Carline Brouwer regisseerde de musical voor het Nederlandse publiek en weet een voorstelling neer te zetten die ontzettend strak in elkaar zit en waar voldoende van te genieten valt.

High School Musical blijft ook in het theater een slap script dat voor vele musicalhaters weer een rede is om te zeggen dat musical zo oppervlakkig is. Toch zal deze voorstelling voor vele de drempel naar het theater verlagen en jongeren kennis laten maken met hoe leuk theater kan zijn, want dat is wat High School Musical is.Fotos
musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)