Reportage

Houthakken als vakantiewerk

Tijdens de voorjaarsvakantie klust BN'er Sipke Jan Bousema bij als houthakker. Hij speelt deze dagen Willem in Sprookjesboom — de musical. Inclusief gefilmde MusicalWorld.TV-reportage.

1 mei is de eerste voorstelling die Sipke Jan Bousema speelt. Wat dat betreft is houthakken niet het enige wat hij voor het eerst doet; zo voor de leeuwen geworpen kan enig dompteerwerk ook geen kwaad.  Als dan ook nog eens tijdens het eerste lied iets mis is met de microfoon van wolf lijkt dit eerste optreden niet bepaald gezegend.

De rol van houthakker werd het eerste seizoen gespeeld door reus Milan van Weelden, die geweldig zong en goed acteerde. Het tweede seizoen, wat nu nog loopt, speelt John ter Riet de rol. Hij doet dat sterk, en is ook een prima zanger. Hij heeft echter nu een tweeweekse pauze. Wie Sipke Jan Bousema al eerder bijvoorbeeld het liedje Big Sint heeft horen zingen, weet dat hij niet onaardig zingt, maar niet kan tippen aan zijn voorgangers.
Het mag een compliment heten dat we kunnen zeggen dat hij lang overeind blijft. Hij speelt de rol aardig, en ook de zang kan er mee door, met hier en daar een nootje wat lager dan anders. Helaas gaat het op een gegeven moment toch nog mis. Het effect van de toverdrank op Willem geeft hem een ongeloofwaardige Frankenstein-achtige houding, wat dan wel weer een geweldige imitatie door Ezel oplevert. Toch valt te hopen dat hier nog enige wijziging in wordt aangebracht; hier kan ook de regie nog aan het werk.  Ook is het laatste lied “Sprookjes Bestaan” echt veel te hoog gegrepen, en is allesbehalve zuiver. Enig eerherstel is er tot slot dan weer wel; het dansje wordt perfect uitgevoerd.

Naast het eerste optreden van Sipke Jan Bousema is het ook de eerste keer dat we Mark Haayema aan het werk zien. Tijdens de première van het tweede seizoen was hij nog actief in Ja Zuster Nee Zuster en speelde understudy Bo van Vliet. En zo wordt deze hernieuwde kennismaking met de Sprookjesboom ook een positief verhaal. Als Ezel benadert hij de glansrol van Barry Beijer in het eerste seizoen, en als Fakir, een rol die tot nog toe niet de goede geestige vorm had gevonden, is hij fenomenaal. Uiteraard doen de rest van de spelers, die we eerder dit jaar aan het werk zagen, het nog steeds prima. Het leverde Janneke Iking zelfs een Musicalworld award-nominatie op.

Wie de datum voor het kiezen heeft kan beter wachten op de terugkeer van John ter Riet. Maar, zo heeft de Efteling bevestigd, 31 mei sluit de show onherroepelijk. Wie de keuze niet heeft, de voorstelling blijft ook met Sipke Jan een buitengewoon geestige voorstelling voor jong en oud, Ook voor deze vakantiedagen kun je rustig een kaartje kopen. Dit was zijn allereerste voorstelling, dus er is nog alle ruimte voor groei. En mocht je de liedjes leuk vinden; koop dan de cd, waarop de liedjes door de betere zangers worden vertolkt.

01 May 2010
Alternate première
Kaatsheuvel
Theater De Efteling
http://www.efteling.nl
sipke jan bousema, john ter riet, janneke iking, mark haayema, sprookjesboom, musical, ezel, willem. houthakker, efteling. sprookjesboom de musical, eerste voorstelling,

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen