Recensie

Legally Blonde: professionele amateurs

Amateurproducties zijn hot. Niet voor niets maakte de organisatie van de Amateur Musical Awards onlangs bekend dat hun derde uitreiking zal plaatsvinden in Koninklijk Theater Carré. Wie weet staat dan de groep van Amsterdam Musical op het podium. Afgelopen donderdag was hun première van Legally Blonde en het was een feestje.

Legally Blonde, gebaseerd op de gelijknamige film, is een vrolijke musical over het societymeisje Elle Woods. Nadat haar lief hun relatie verbreekt, besluit ze hem terug te winnen. Hoe dan? Ze meldt zich aan voor de opleiding waar hij ook zit: het prestigieuze Harvard Law (“Alsof dat moeilijk is?!” zegt Elle). Als meisje in het roze wordt ze niet zo serieus genomen. Gelukkig weet ze al snel wat harten voor zich te winnen en blijkt ze meer te kunnen dan ze ooit zelf gedacht had.

Het leuke van Amsterdam Musical is dat ze werken met een dubbele cast: cast roze en cast groen. Dit houdt in dat de grote rollen door twee verschillende mensen gespeeld worden en dat ze per voorstelling wisselen. Op donderdag speelde Doortje Roosdorp de rol van Elle en op vrijdag was dat Charlotte Trommelen. Een ontzettend sympathieke manier om meerdere mensen een mooie rol te laten spelen. Ik zag alleen cast Roze, maar ik moet zeggen dat ik ook echt ontzettend veel zin heb om ook de andere cast te zien.

In deze productie wordt nogal wat gevraagd van amateurs: ze moeten goed kunnen zingen (de melodielijnen in deze musical zijn echt een beetje raar), ze moeten goed kunnen dansen, komisch acteren en 90% van de tijd in een happy bubble op het podium staan. Deze groep deed dat echt ontzettend goed. Als je na de pauze met een groep dansers al touwtje-springend een workout kan zingen (complimenten voor Stephanie Verstraten als Brooke), dan heb je wel wat in je mars. Maar ook de solisten hebben een mooi staaltje musicalwerk neergezet. Ziara Bogaers als Paulette, bijvoorbeeld, was een feest om naar te luisteren en te kijken. Het grootste compliment gaat echter naar Doortje Roosdorp, die een fantastische Elle neerzette.

Al met al een hele goede amateurproductie. De scheidslijn tussen amateur en professional begint voor het publiek zelfs een beetje te vervagen. Vanavond speelt Amsterdam Musical helaas alweer de laatste voorstelling. Dat is het enige nadeel van amateurproducties: ze spelen vaak maar een paar keer.

08 June 2017
Première
Amsterdam
Podium Mozaïek
http://amsterdammusical.nl/