Recensie

Lekker! Leuk! De Broadway Producers in Breda

De musical 'The Producers' is gebaseerd op de gelijknamige film van Mel Brooks uit 1968 en ging in 2001 in première op Broadway. En na ruim tien jaar is deze show ook eindelijk in een Nederlandse versie te zien.

‘The Producers’ speelde 6 jaar met veel succes op Broadway, werd overladen met prijzen en verbrak het al lang staande record van ‘Hello Dolly’ door er met twaalf Tony’s vandoor te gaan. En ook Londen maakte in 2004 kennis met de voorstelling en won drie Olivier Awards. Na producties wereldwijd van Melbourne tot Tel Aviv en van Rio de Janeiro tot Berlijn heeft nu ook Nederland een eigen versie van ‘De Producers’.

Het is het verhaal van de aan lager wal geraakte Broadway producer Max Bialystock die probeert te overleven door cheques aan te nemen van oude bejaarde dametjes in ruil voor ‘verleende diensten’. Zijn nieuwste musical ‘Funny Boy’, een muzikale versie van Hamlet, is echter zo’n flop dat de show al op de premièreavond van de planken wordt gehaald.  Zijn sullige boekhouder Leo Bloom doet Max een idee aan de hand want deze flop heeft hem wel het nodige geld opgeleverd. Samen bedenken ze het plan om dan maar ‘de slechtste musical aller tijden’ te maken en er voor te zorgen dat het geld binnenstroomt.

Het slechtste script ooit ‘Voorjaar voor Hitler’ vinden ze bij Franz Liebkind een ‘ex’-nazi en de meest belabberde regisseur in de persoon van de homoseksuele Roger DeBris en zijn flamboyante wederhelft Carmen Ghia. Met persoonlijk assistente in de persoon van de Zweedse langbenige en rondborstige, blonde Ulla is het team rond de firma Bialystock & Bloom compleet.

Na moeizame audities voor de rol van Adolf blijkt uiteindelijk Liebkind de meest ideale kandidaat. Maar het ongeluk slaat toe en net voor de première breekt hij letterlijk zijn been en moet DeBris op als Hitler. De volgende dag blijken de recensies voor hun ‘Voorjaar voor Hitler’ lovend en is de show een grote hit op Broadway. En daar hadden ze nou nét niet op gerekend …

De rol van Max wordt gespeeld door Johnny Kraaijkamp. Hij heeft de ondankbare taak om in de voetsporen van de legendarische Nathan Lane te treden die de rol speelde in New York en Londen en in de latere musicalverfilming uit 2005. Kraaijkamp is geen onbekende in musicalland en speelde in onder andere ‘De Jantjes’, ‘Pietje Bell’, ‘Cabaret’, ‘Wat Zien Ik?’ en ‘Spamalot’. Maar al vanaf het eerste moment is duidelijk dat juist deze rol hem past als een tweede jas. Zijn gevoel voor komedie en timing is perfect en dat heeft hij uiteraard van geen vreemde.

Joey Schalker speelt Leo Bloom en in een lastige scène als die in Max’s kantoor en zijn onafscheidelijke blauwe dekentje toont hij direct zijn klasse en weet met gemak het hart van het publiek te veroveren. Het samenspel tussen Kraaijkamp en Schalker is bovendien geweldig, ze vormen een echt en hecht team en gaandeweg het verhaal ontwikkelt zich een geloofwaardige vriendschap.

De rol van Ulla wordt subliem vertolkt door Noortje Herlaar en het contrast met haar vorige rol als Mary Poppins kan bijna niet groter zijn. Maar ook hier straalt ze. Herlaar scoort op alle fronten en is een geweldige actrice, zangeres en danseres en weet de rol van Ulla een groots hart mee te geven.

De ondersteunende rollen zijn ook meer dan in orde Marcel Jonker als de licht ontvlambare en enigszins labiele Franz Liebkind is echt hilarisch leuk en Dick van den Toorn als Roger Debris levert een puike prestatie. Ga er maar eens aanstaan om Hitler een sympathiek tintje mee te geven. Maar Van den Toorn als DeBris als Hitler slaagt daar in zijn onderonsjes met het publiek wonderwel in. Jeremy Baker als zijn wederhelft Carmen weet zijn toch aardig hysterische karakter levensecht neer te zetten zonder te vervallen in een al te platte karikatuur.

Het ensemble is ijzersterk zowel in de diverse kleinere rollen als in de ensemble stukken. En een geweldig spelend orkest onder muzikale leiding van Jeroen Sleyfer mogen we zeker niet vergeten. En echt live en dat is helaas geen garantie bij musicals tegenwoordig.

23 October 2011
Première
Breda
Chassé Theater
http://www.musicaldeproducers.nl
producers, musical, recensie, chasse, breda, johnny kraaijkamp, noortje herlaar, joey schalker, dick van den toorn, marcel jonker

Over de auteur

Theo schreef dit artikel voor jou

Theo

Meer artikelen van Theo

Delen