Musicalreport

Een Phantom In Goud

Op 9 oktober 2011 is het precies 25 jaar geleden dat Andrew Lloyd Webber’s 'The Phantom Of The Opera' in Her Majesty’s Theatre in Londen in première ging. En dat werd gevierd met een groots jubileum op 1 en 2 oktober in de Royal Albert Hall.

Vorig jaar begin oktober werd het 25-jarig jubileum van ‘Les Misérables’ gevierd in de Londense O2 Arena. Qua muziek en intentie is dat een hele andere musical die zich beter leent voor een grootsere opzet. Voor ‘The Phantom Of The Opera’ kozen de Really Useful Group van Andrew Lloyd Webber en co-producent Cameron Mackintosh voor de intiemere setting van de prestigieuze Royal Albert Hall.

Al maanden gonsde het van de geruchten en in maart van dit jaar kwam de definitieve bevestiging. Begin juli gingen de drie concerten in de voorverkoop en deze waren binnen een mum van tijd uitverkocht. Virtuele wachtrijen van meer dan 2000 waren geen uitzondering op de dag dat de kaartverkoop van start ging. Eens temeer het bewijs van de ongelofelijke impact die deze meest succesvolle Lloyd Webber musical de afgelopen 25 jaar op het publiek heeft gehad.

‘The Phantom Of The Opera’ is sinds 9 januari 2006 de langstlopende musical op Broadway toen de 7.486e voorstelling werd gespeeld en het record werd overgenomen van ‘Cats’. In oktober 2010 vierde de Londense productie de 10.000e voorstelling en de voorstelling speelt met John Owen Jones als Phantom en Sofia Escobar en Katie Hall als Christine nog steeds met veel succes in Her Majesty’s Theatre aan Haymarket. ‘The Phantom Of The Opera’ won 60 grote theaterprijzen waaronder zeven Tony Awards en drie Olivier Awards.

Wereldwijd heeft de musical al zo’n 3.2 miljard opgebracht en overtreft daarmee de recette van welke film of theaterstuk dan ook. ‘The Phantom Of The Opera’ heeft gespeeld in 145 steden in 27 landen en is gezien door meer dan 130 miljoen mensen. Momenteel speelt de voorstelling nog in Londen, New York, Boedapest, Las Vegas en Kyoto en in februari 2012 gaat in Plymouth de lang verwachte en nieuw geënsceneerde tourproductie van start.

Maar terug naar het jubileum van afgelopen weekend ! Op vrijdag al de sfeer kunnen proeven tijdens een reguliere tour in de Albert Hall toen we, ook tot verbazing van de leidster, diverse malen het auditorium in mochten. De voorbereidingen en repetities waren toen nog in volle gang.  Op dat moment was het lastig voor te stellen dat een dag later alles gereed zou moeten zijn. Men was nog druk bezig met de opbouw van het decor, het enorme orkest was bezig met een sound check en de videoschermen werden uitvoerig getest.

Musicalnieuws

02 October 2011
Musicalconcert
Londen
Royal Albert Hall
phantom of the opera, royal albert hall, concert, west end, sierra boggess, ramin karimloo, michael crawford, sarah brightman

Over de auteur

Theo schreef dit artikel voor jou

Theo

Meer artikelen van Theo

Delen