Recensie

Mariska on Top of the World

Mariska van Kolck zingt Karen Carpenter. Musicalworld was aanwezig op de première van haar Top of the World. Inclusief gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

Mariska van Kolck had al jarenlang één grote wens: een cd maken met daarop de mooiste nummers van The Carpenters. Producent Ruud de Graaf gaf haar die mogelijkheid maar vroeg haar meteen ook voor een theaterprogramma. “Top of the World” is het resultaat; de eerste personality show van La Kolck.

De show draait om het dramatische levensverhaal van Karen Carpenter die op jonge leeftijd overleed aan de gevolgen van anorexia. Mariska van Kolck vertelt over haar strijd tegen eetstoornissen uit de tijd dat ze balletdanseres wilde worden. Maar er zijn meer parallellen: Karen stond op het podium met haar broer Richard, Mariska heeft haar broer Gerben achter zich staan als leider van een fantastische band. De Carpenters sound van de hele voorstelling staat als een huis.

De muziek van de Carpenters is wereldberoemd en alle grote hits komen dan ook voorbij. Maar deze muziek is wel heel zoet en al snel wordt duidelijk dat het dramatische kracht mist om een hele avond te kunnen boeien. Het gevaar van een cruiseschip act komt af en toe gevaarlijk dichtbij, vooral omdat van Kolck de show voornamelijk op haar charme moet dragen. Ze zingt goed, maar haar geluid is niet heel karakteristiek en ze krijgt zeker voor de pauze weinig kans om te laten zien waar ze goed in is: het interpreteren van een nummer. Ze staat een beetje onhandig alleen op een klein rond podium en weet niet zo goed wat ze nou de hele tijd moet doen. De jurk die modeontwerper Jaap Rijnbende voor haar maakte helpt ook niet erg. De verbindende teksten, geschreven door Frans Mulder, zijn weinig verrassend en de show kabbelt gezellig door. Een stukje publieksparticipatie bij het nummer Jambalaya helpt het publiek vrolijk de pauze in.

De tweede acte begint met een golden oldies medley waarin vooral de band mag schitteren. Maar daarna belanden we opeens in een kerstblok; altijd leuk begin oktober (?). Maar gelukkig eindigt Mariska sterk met een aantal mooie dramatische nummers die eindelijk haar theatrale kracht tonen. Hier staat de musicalactrice die we allemaal kennen en die laat zien hoe ze kan ontroeren. Haar laatste nummer “Now” is het hoogtepunt van de avond.

Helemaal geslaagd kan “Top of the World” niet genoemd worden en dat is jammer want Mariska van Kolck heeft veel meer in haar mars dan ze hier kan laten zien. Ik zou zo een kaartje kopen voor een solo waarin ze hoogtepunten zingt uit het musical repertoire. Maar deze Carpenters voorstelling is te dun om grote indruk te maken.

De videoreportages van Musicalworld.TV zijn in hoge resolutie. Mocht die te veel zijn voor je computer, klik dan op de gele HD-knop onderaan het scherm voor een standaardkwaliteit.

06 October 2008
Première
Rotterdam
Oude Luxor
Officiële website
top of the world, karen carpenter, the carpenters, mariska van kolck, michael diederich, remko harms, richard groenendijk