Recensie

Recensie: FROZEN II (⭐⭐⭐)

Onze Frans keek naar Frozen II (⭐⭐⭐), de langverwachte opvolger van de immens populaire ‘Let it go’-animatie over de Sneeuwkoningin. Of de sequel even pakkend is als zijn voorganger, is te lezen in Musicalworlds recensie.

In 2013 werd de wereld verrast met Disneys versie van het sprookje van de Sneeuwkoningin: Frozen. Een animatiefilm die zich even goed een musical liet bekijken. Kinderen speelden de dvd wel honderd keer per maand af, zongen de sleutelsong ‘Let it go’ nog vaker dan de toenmalige nummer 1-hit en YouTube werd overspoeld met filmpjes van vlotte, fotogenieke paartjes die in hun rijdende auto het duet ‘Love is an open door’ playbackten. Met een wereldwijde opbrengst van meer dan een miljard dollar moest Walt Disney wel met een vervolg komen. En zes jaar later is de sequel daar: Frozen II.

Disney is erin geslaagd de complete A-cast opnieuw aan te trekken. Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff en Josh Gad zijn alle vier terug om hun geliefde karakters nieuw leven in te blazen. Anna, Elsa, Kristoff en Olaf zijn wel in de tussenliggende jaren volwassener geworden. Hoewel Anna nog steeds pittig en gedreven is, is ze rustiger geworden, vooral als het om de liefde gaat. Ze vormt sinds het einde van de vorige film een stel met Kristoff, waarmee haar droom uit is gekomen, dus dat hoofdstuk is klaar. Kristoff daarentegen is juist wat nerveuzer geworden. Hij wil ‘de volgende stap’ zetten, maar wat is een geschikt moment om haar een verlovingsring aan te bieden? Na de paniek in Frozen 1 heeft Elsa haar magische krachten goed onder controle. Ze was al in dat deel behoorlijk op zichzelf, wat de fans van de eerste film het idee gaf dat ze heel misschien op vrouwen zou vallen. Zal Elsa in dit vervolg die ‘volgende stap’ zetten? Ten slotte is zelfs sneeuwpop Olaf opmerkelijk volwassen geworden. Hij debiteert voortdurend verrassend wijze levenslessen.

De plot van dit vervolg is eveneens anders van karakter, donkerder en pessimistischer. Precies deze keuze blijkt de achilleshiel van Frozen 2 te zijn. Het blijkt dat papa, Koning Angarr van Arendelle, de meisjes in hun jeugd ooit een somber verhaal voor het slapen gaan verteld heeft. Papa’s relaas speelt zich af in het Enchanted Forest, ten noorden van het koninkrijk Arendelle. Daar leven de Northundra, een eenvoudig en ambachtelijk volk. Aanvankelijk lijken zij in harmonie te leven naast het volk van Arendelle. Maar op een onbewaakt moment worden Angarr en zijn leger, die op bezoek zijn in het Enchanted Forest, op een verraderlijke manier aangevallen door de Northundra. Bij de aanval verliest Angarr het bewustzijn, waarna een krachtige mist zich meester maakt van het bos. Het bos wordt hierdoor ondoordringbaar. Uiteindelijk wordt Angarr gered, maar, zo vertelt hij, ‘het bos kan elk moment wakker worden en dan een gevaar worden.’

We zijn pas een kwartier bezig en de film wordt dus al enorm vaag en verwarrend. Toch gaat die omslag nog even door. In het heden hoort Elsa ineens een stem in de nacht. Vervolgens treft een zware storm het Enchanted Forest. Elsa bedenkt dat de storm veroorzaakt is door haar magische krachten, die zij kennelijk niet meer kan beheersen. Ze concludeert dat ze naar het bos moet afreizen, dwars door de barre natuur, ‘om de goede stem te vinden’. Haar zus Anna, haar vriend Kristoff, Olaf en het trouwe rendier Sven gaan mee. Als je als volwassene van deze malle verwikkelingen al weinig chocola kunt maken, vraag je je af wat kinderen hiervan zullen begrijpen.

De liefde tussen Anna en Kristoff, die zo schattig ontlook in deel 1, heeft duidelijk typische sequelproblemen. Immers, de spanningsboog van krijgen-ze-elkaar? is afgerond. Dus welk avontuur moeten we nu voor die twee verzinnen? Daarom worden de tortelduiven op hun avontuurlijke tocht door pech uit elkaar gedreven. Enkel en alleen voor het creëren van een vleugje ontroering als ze elkaar weer vinden. Een meevaller is dat Kristoff wel een aardig sololied (‘Lost in the woods’) in de schoot krijgt geworpen. 

Over muziek gesproken, op twee na zijn de songs ook niet echt indrukwekkend. ‘Into the unknown’ is overduidelijk de opvolger van superhit ‘Let it go’, maar helaas pas na horten en stoten kan actrice Idina Menzel op haar vertrouwde manier losbarsten. 

Gelukkig ziet de film er weer prachtig uit. Het ijzige winterlandschap heeft plaatsgemaakt voor diepe herfstkleuren. (Dat sneeuwpop Olaf al die temperaturen boven nul overleeft, mag een prestatie heten.) Er zullen nog steeds mensen zijn die het jammer vinden dat de handgemaakte tekeningen van vorige eeuw plaats hebben moeten maken voor gladde computeranimaties, maar de personages en de beesten bewegen zich ongekend soepel en natuurgetrouw door het avontuur. Het gevecht dat Elsa met de woeste zee moet leveren, is bloedstollend. Ten slotte, is er natuurlijk een nieuw, ontwapenend beestje dat zich voegt bij de hoofdpersonen. Het is Bruni, een lief salamandertje dat niet kan praten, maar vooral met zijn grote ogen en prominente tong communiceert.

Frozen II mag nogal tegenvallen, maar de geschiedenis wijst uit dat zelfs mindere Disneyfilms nog grote drommen publiek naar de bioscoop weten te lokken. Dat miljard zal dan ook voor Frozen II haalbaar zijn.

Frozen II draait vanaf woensdag 20 november in de Nederlandse bioscopen.

Foto’s: Copyright 2019 Disney Enterprises Inc All Rights Reserved.

 

14 November 2019
Film (preview)
https://disney.nl/films/frozen-2
frozen 2, sequel, Idina Menzel, disney, kristen bell, jonathan groff, into the unknown, olaf, elsa,