X

Wist je dat?

Je kunt met de slider zelf bepalen of je nu meer het artikel wilt lezen of de videoreportage wilt bekijken.

Recensie

Renée van Wegberg en Bettina Holwerda met sterke personalityshow ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Een liedjesprogramma lijkt vaak op een vullertje, een zoethouder voor musicalartiesten als het even stil is tussen twee klinkende musicalprojecten. Renée van Wegberg en Bettina Holwerda slagen er met hun humor, zelfspot en hun theaterskills in van #perfect een volwaardige theatervoorstelling te maken.

Gebruik de slider om te bepalen wat je het meest wilt zien.

Het had zo tegen kunnen vallen. Een personalityshow door werkende vrouwen die hun slopende moederschap uit alle macht proberen te combineren met een minstens zo inspannende carrière. Jaren geleden wist onder anderen Daphne Deckers met haar columns en boeken rond hetzelfde thema haar boterham lange tijd dik en rijkelijk te beleggen. En hoe waar ook de schets, de uitdrukking ‘alle ballen in de lucht’ heeft een baard van heb-ik-jou-daar. Laat die quote nu net prominent opduiken in het openingslied van #perfect, de duovoorstelling van Renée van Wegberg en Bettina Holwerda.

Maar vanaf dat moment ontrolt zich een bijzonder fijne voorstelling. Vooruit, het thema komt heel bekend voor - en dat deert het grotendeels vrouwelijke publiek in de zaal verre van - en de anekdotes zijn soms bijna identiek aan de verhalen die we in onze eigen kringen horen, maar op het toneel staan twee vrouwen die precies weten wat theater inhoudt en hoe zij hun publiek laten genieten van theater. Aan de behendige manier van vertellen alleen al zullen zelfs ongeïnteresseerden hun hart kunnen ophalen. Renée van Wegberg neemt daarbij graag de rol van slungelige aangever, Bettina Holwerda slaat daarop met het aangeboden materiaal een meedogenloze homerun. Een prettige bijkomstigheid is dat het geheel nauwelijks overkomt als bedacht en beredeneerd.

Dit neemt niet weg dat het publiek tussen al die bekende voorvallen door iets opvallends horen. Zo is er ernst: de twee vrouwen vertellen vrij uitgebreid over hun miskramen en het gevoel van schaamte en zelfs falen dat die met zich meebrengen. En er komt iets scandaleus ter sprake, een rodewangetjesonderwerp zodat de slimme dames zekerstellen dat over hun show onderweg naar huis nog lang wordt nagepraat én op het eerstvolgende verjaarspartijtje. In ieder geval zal de herinnering aan de klassieker Ring of Fire van Johnny Cash nooit meer hetzelfde zijn.

En over de songs gesproken. Men zou het bijna vergeten, maar het overgrote deel van #perfect wordt ingenomen door songs. Niet alleen songs door sterke vrouwen wat je zou verwachten (Dolly Parton met Jolene), maar ook van mannen (Gnarls Barkley met Crazy). De songs worden in lijn met de naam van de voorstelling gezongen: #perfect, zonder uitzondering. #perfect: de menselijke zwakheid in een sterke personalityshow.





09 February 2023
Reguliere voorstelling
Amsterdam
DeLaMar
http://www.reneevanwegberg.nl
#perfect, renee van wegberg, bettina holwerda, berry janssen,