Perspresentatie

Sister Act - De nonnen zijn begonnen

Op woensdag 23 januari vond de perspresentatie van Sister Act plaats in de Vondelkerk in Amsterdam. Musicalworld en Musicalworld.tv waren erbij en spraken met Simone Kleinsma, Stanley Burleson, Christanne de Bruijn en vele anderen.

Bij ontvangst sprak Joop van den Ende over de totstandkoming van Sister Act in 2009, de eerste keer waarbij hij de samenwerking aan ging met een Engels bedrijf. De beslissing voor een musical-versie van Sister Act lag in de titel en het verhaal en samen met onder andere Whoopi Goldberg, de originele Deloris, is de show tot stand gekomen.

Bij de eerste productie, op West End, bleek de originele regisseur het niet te trekken en heeft Van den Ende zijn best gedaan om de Nederlandse regisseur Carline Brouwer in te brengen en dat beviel, sindsdien heeft zij bijna alle Europese producties van Sister Act geregisseerd. Ook mocht zij zelf even spreken en vertelde ze ons dat Sister Act inmiddels haar leven is en dat het leuk is om samen te werken met alle vrouwen. Daarnaast wist ze te vertellen dat elk land een versie van Sister Act te zien die aangepast is voor de cultuur en wat voor ons betekend dat we een “scherpere en brutalere” versie te zien krijgen.
Na de previews van “Binnen in dit huis” (Here Within These Walls) en “Laat je gaan” (Raise Your Voice) was er de mogelijkheid tot interviews.

Marlon David Henry speelt TJ, het neefje en de “niet al te snuggere” handlanger van Curtis (gespeeld door Stanley Burleson). De beslissing om te auditeren voor TJ kwam vooral bij zijn vrienden vandaan omdat de rol volgens zijn vrienden echt op zijn lijf geschreven is. “Qua voorbereiden kijk ik naar komedie en vooral veel naar zwarte acteurs, The Fresh Prince [of Bel Air] en Jaime Foxx, die dit soort dingen al eerder gedaan hebben.” Samen met de andere handlangers van Curtis, Joey en Pablo (gespeeld door Zjon Smaal en Frank van Hengel), is Marlon aan het repeteren op de falsetto die ze nodig hebben voor hun nummers. “Alles wat die drie zingen zijn een soort Bee Gees, erg hoog.”
In de rol van Maria Patricia is Esmée van Kampen te zien, een “enthousiast, spontaan en hysterische zuster die gelijk een innige verbondenheid voelt met Deloris. Eindelijk mag ze zichzelf zijn en kan ze wat loskomen.” Als voorbereiding heeft Esmee samen met enkele collega’s een roadtrip naar Stuttgard gemaakt om de productie te zien die daar staat. “Dat gaf een kader, nu weet ik wat ik te doen heb. En na 1,5 jaar op een kantoor gewerkt te hebben moet ik wel weer even werken om in deze conditie te komen om de show te spelen.”
Vers uit haar rol van Nessarose in Wicked is Christanne de Bruijn te zien als Maria Roberta. “Ze is postulante, nog niet toegetreden tot de kloosterlijke orde en ze is te vondeling gelegd in het klooster en daar dus ook opgevoed. En als Deloris dan binnenkomt brengt zij een hele nieuwe wereld mee.” De rol van Maria Roberta heeft zijn gelijkenis met Nessarose, ze begint wat verlegen “maar ze maakt wel een mooie ontwikkeling door, en ze eindigt ook wat vriendelijker”. De repetities zijn zwaar maar gaan goed “vocaal en conditioneel moeten we flink aan de bak, maar ik heb nog nooit zoveel lol gehad in m’n leven als de afgelopen twee weken.”

De eerste try-out is op 17 februari en de 10e productie van Sister Act zal op 3 maart in het AFAS Circustheater in premiere gaan.

Bekijk hier twee nummers uit de show:


De Dailymotion-versie van deze reportage:

22 January 2013
N.v.t.
Amsterdam
Vondelkerk
musicals.nl
sister act, carolina dijkhuizen, simone kleinsma, musical, joop van den ende, whoopi goldberg, scheveningen, martine bijl, christanne de bruijn, esmee van kampen, stanley burleson, zjon smaal, frank van hengel, marlon david henry