Reportage

Soldaat tekent nog even bij

Twee jaar uitverkochte voorstellingen en op jacht naar het record van Phantom of the Opera. Soldaat van Oranje is nog lang niet klaar. Musicalworld was op het laatste jubileumfeestje en was opnieuw diep onder de indruk. Inclusief gefilmde reportage van Musicalworld.TV.

Aan de zegetocht van de voorstelling Soldaat van Oranje lijkt geen eind te komen. Eens in de drie maanden verschijnen oranje billboards in het landschap en dat lijkt genoeg om opnieuw een run op de kassa te veroorzaken. Deze maand staan er zelfs borden met alleen de tekst “AL TWEE JAAR UITVERKOCHT” zonder de titel van de show te vermelden. Het doet denken aan de legendarische campagne van CATS uit de jaren 80: de gele kattenogen waren genoeg om het publiek te vertellen dat het hier niet om een doodgewone voorstelling ging, maar om een fenomeen. Soldaat van Oranje is definitief een fenomeen geworden. De mond-tot-mondreclame lijkt moeiteloos zijn werk te doen en het lukt de show een publiek naar de voorstelling te trekken dat normaal musical links laat liggen. De combinatie van het spectaculaire decor, het sterke acteren en het meeslepende verhaal brengt elke avond meer dan 1000 mensen in vervoering op een afgelegen vliegbasis. Een meesterlijke prestatie van producenten Fred Boot en Robin de Levita.

De show blijkt bij hernieuwde kennismaking van gisteravond misschien wel sterker dan ooit. Het is vooral fijn dat “oer”-Erik Matteo van der Grijn weer terug is. Hoe capabel zijn opvolgers ook waren (vooral Dragan Bakema maakte indruk en werd beloond met een nominatie voor de Musicalworld Awards); deze rol is van hem. Superieur, krachtig en een stuk zekerder zingend dan bij de premiere van twee jaar geleden is het niet mogelijk je ogen van hem af te houden. Om hem heen staat een ijzersterk ensemble dat precies weet wat het doet. Het verhaal van een vriendschap die op de proef wordt gesteld door extreme omstandigheden maakt nog steeds diepe indruk. Er is geen voorstelling die het beklemmende gevoel van oorlog zo tastbaar maakt; de vriendengroep van Erik grijpt je bij de lurven en drukt langzaam je strot dicht. De wereld van Soldaat van Oranje is koud en gevaarlijk, met een aantal ongekend harde en nare momenten. Maar daar tegenover staat zo’n warm gevoel van vriendschap, dat de voorstelling je moeiteloos meevoert naar het bevrijdende slot.

Producent Fred Boot verklaarde gisteren met een schuin oog te kijken naar het record van The Phantom of the Opera als langstlopende musical in Nederland. Deze voorstelling verdient het om de boeken in te gaan als meest succesvolle show ooit. Wanneer het je lukt om als producent zo’n waagstuk te laten slagen, verdien je alle eer. Zeker als je zo goed voor je product zorgt als deze producenten ontegenzeggelijk doen. Soldaat van Oranje is sterker dan ooit. Wij verwachten een uitnodiging voor het driejarig jubileum in 2013!

De Dailymotion-versie van deze reportage:

30 October 2012
Evenement
Katwijk
De Theater Hangaar
http://www.soldaatvanoranje.nl
soldaat van oranje, matteo van der grijn, zjon smaal, robbert van den bergh, jubileum, musicalworld