Fotoverslag

The making of Daens - de videoclip

Vandaag is de cast van Daens druk in de weer geweest met een cameraploeg om opnamen te maken voor de reclame die vanaf komende vrijdag zal worden uitgezonden.

We kregen de gelegenheid een stukje van deze opnamen mee te maken en zodoende een eerste blik te werpen op de kostuums van het stuk.

We spraken tijdens de opnamen ook nog even met Lucas van den Eynde, de acteur die de rol van Daens vertolkt.

Dit is de eerste keer dat de kostuums aan de buitenwereld worden getoond; is het voor jullie ook de eerste keer dat ze worden gedragen?
We hebben wel al eerder zoals je dat noemt een kostuumparade gehad waarbij alle personen zijn aangekleed en de regisseur en het artistieke team kijkt of alles klopt en alles aanwezig is. Dan worden er ook foto’s van genomen. Voor vandaag, de opnames van de trailer is het wel de eerste keer dat we in kostuum spelen. Mijn kostuum voelt lekker; het is een aangenaam kledingstuk (red: Het ziet er nog vrij zwaar en degelijk uit}. Het is toch vrij licht. Maar als straks bij de voorstelling alle spots erop staan zal ik misschien anders piepen.
Het kostuum geeft een bepaald gevoel van houding en dat helpt toch ook weer in de rol vind ik. Het dwingt ook meer respect af naar de mensen, en vroeger was het ook zo dat de zwartrokken aanzien hadden, en nu nog steeds in bepaalde delen van de wereld. Het is een vrij aangename dracht.

De presentaties van de afgelopen weken, de open repetitie voor de pers en de teaser tijdens de cultuurmarkt, zijn goed ontvangen
Ik ben blij dat we de afgelopen periode alles zo goed hebben kunnen repeteren. Dat is een zware periode geweest waar we zes dagen op zeven hebben geoefend, en dat heeft zeker vruchten afgeworpen. Het stadium waar we de komende twee weken in terecht komen is die van techniek. Precies bepalen van begin tot het einde “waar opkomen”, “daar afgaan”, “die microfoon aandoen”, “daar verkleden”. Waar je moet gaan en staan, het parcours uitstippelen; een hoop informatie die je moet absorberen. Dan kun je ook nog denken aan het zicht op de dirigent en de balans met de muziek. Dan is het fijn dat je niet meer hoeft na te denken over de invulling van een scene. Wat we nu gaan krijgen, orkest en arrangementen, decor en de monumentaliteit ervan, dat moet toch nog enorm veel kunnen toevoegen aan de show. Daarin zijn bepaalde dingen voor ons ook nieuw: bepaalde projecties bijvoorbeeld, maar globaal weten we wel wat er gaat gebeuren. Er wordt weinig aan het toeval overgelaten, en dat is een fijn gevoel als acteur, dat je goed omringd bent. We hebben een fantastisch ensemble, dat goed kan spelen en zingen, en dat is dikwijls ten dienste van die Daens, die ik mag spelen en waar ik heel blij mee ben.

Deze Daens is geen kopie van de film-Daens. Kun je benoemen wat er eigen is aan de invulling van Daens in deze musical?
Uiteraard is het anders, maar het is heel moeilijk om dat te benoemen. Ik ben een heel ander type acteur dan Jan denk ik. Hij heeft de film fantastisch gedaan, maar alleen al omdat ik een andere bouw en stem heb, geeft dat een andere kleur aan het karakter. Bepaalde gevoeligheden zullen we elk op onze eigen manier spelen/gespeeld hebben. Daarnaast geeft film je meer manieren om dingen te vertellen dan op het theater, waar close-ups niet mogelijk zijn.

Zijn er voor jouw rol hoogtepunten in de show; dingen die je het leukst vindt om te spelen, of die grote uitdagingen bieden
Er zijn veel scènes die leuk zijn. Die met Stillemans zijn heel prettige scènes om te spelen. Jo is een geweldig acteur en je voelt dan gewoon dat er druk in de lucht hangt. Eigenlijk kan ik niet zeggen dat er een scène is die ik niet graag speel, en dat zegt denk ik genoeg.

06 September 2008
N.v.t.
Berchem (Antwerpen)
X (het oude postsorteercentrum)
http://www.daens.be
daens, musical, video, reclame, studio 100, lucas van den eynde, antwerpen, berchem,

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen