Recensie

Wie is er bang voor de Boze Wolf?

Gisteren ging in het Lucent Danstheater in Den Haag de voorstelling Peter en de Wolf in première. Geen musical, maar wel een sublieme muziektheaterproductie voor alle leeftijden!

Peter en de Wolf werd in 1936 door Sergei Prokofiev. Hele generaties kinderen zijn opgegroeid met dit wereldberoemde stuk en leerden door het beluisteren op een speelse manier de diverse instrumenten van een orkest te (her)kennen. Elk personage wordt namelijk vertolkt door een bepaald instrument; zo is de vogel de fluit, de eend de hobo, de kat de klarinet en de wolf de hoorn.  Het simpele verhaaltje krijgt door de kracht van de geweldige muziek een universele zeggingskracht.

In de voorstelling die gisteren in première ging, werd voor de pauze een nieuw stuk gespeeld (gecomponeerd door Philip Feeney), waarin Peter voor het eerst in contact komt met alle dieren. Hij is op schoolreisje met de Boswachter en dwaalt af van de groep. Hij ontmoet in het bos de karakters die in het tweede, reeds bekende, deel terugkomen, inclusief de wolf waar het allemaal om draait.

Peter en de Wolf wordt meestal als muziekstuk opgevoerd, maar hier hebben we te maken met een voorstelling die daar een schitterende choreografie (van Didy Veldman), een prachtig decor (van Paul Gallis) en geweldige kostuums (van Yan Tax) aan toevoegt.

Peter en de Wolf spreekt letterlijk alle leeftijden aan. Tijdens de première van gisteren renden er in de gangen van het Lucent overal kleine dreumesen rond, maar tijdens de voorstelling was het ademloos stil. Of het moest zijn dat de fijne verteller (acteur Tom van Landuyt) om reactie vroeg. Zijn warme en natuurlijke voordracht maakte dat hij iedereen moeiteloos meenam op de sprookjesachtige reis door het bos in deel 1, en later op de boerderij van Peter’s grootvader (vertolkt door een fagot trouwens…).

De dansers zijn van uitzonderlijk hoog niveau en allemaal aan elkaar gewaagd. Een aantal dansers valt op: de buitengewoon sluwe wolf van Josef Degabriele, een lichtvoetige en stoute Peter (gedanst door Maurizio Montis) en de favoriet van alle kinderen: de eend van Christian Celini.

Het is niet vreemd dat de voorstelling (die oorspronkelijk werd gemaakt voor Carré) een zegetocht over de wereld is begonnen. De show werd al op Broadway opgevoerd in het New Victory Theatre en ging uitgebreid op tournee door Engeland. De komende weken is Peter en de Wolf terug in Nederland, waar het in de voorjaarsvakantie terugkomt op de planken van Carré. Voor elke liefhebber van klassieke muziek en moderne dans is Peter en de Wolf eigenlijk onmisbaar. Musicalliefhebbers moeten het gebrek aan zang maar voor lief nemen. Gaat dat zien!

foto: Sigfrid Eggers

04 January 2012
Première
Den Haag
Lucent Danstheater
http://www.peter-and-the-wolf.com
Peter en de wolf, carre, Tom van Landuyt, in the wings, Philip Feeney, Paul Gallis, Anne Geenen, Yan Tax, Christian Celini, Josef Gabriele, Maurizio Mascitti, Paul Rooney