Recensie

We Will Rock You: Koninginnedag in Utrecht

Op 3 september 2010 ging de Nederlandse productie van We Will Rock You in première in Utrecht. Naast de recensie ook een gefilmde impressie van MusicalWorld.TV

Leiders van de rebellen, de Bohemians, zijn Brit en Ozzy gespeeld door respectievelijk Charly Luske en Floortje Smit. Brit wordt oorspronkelijk gespeeld door Martin van der Starre maar vlak voor de 1e try out scheurde hij zin achilespees volledig af. Charly Luske werd als een gek klaargestoomd voor de rol en zal de komende maanden nog zeer regelmatig als Brit te zien zijn aangezien Martin waarschijnlijk pas aan het eind van het jaar weer hersteld is. WWRY is geen onbekende show voor Charly. In Keulen was hij te zien als Galileo en ook in Utrecht is hij alternate voor deze rol. Als Brit staat hij ook zeer goed zijn mannetje. Vocaal gezien passen de nummers van Queen gewoon erg goed bij zijn stemgeluid en qua spel zet hij ook een prima Brit neer, lekker macho en lekker vol van zichzelf zoals het hoort bij Brit. Charly zet de standaard hoog voor zichzelf, ik kijk uit naar zijn invulling als Galileo.
Brit zijn grote liefde is Ozzy gespeeld door Floortje Smit. Floortje werd bekend van het tv programma Idols waar zij 2e werd. WWRY is haar eerste musical en je kon goed merken dat ze last had van zenuwen. Tijdens de showcase is de Amsterdamse Paradiso stond ze zelfverzekerd op het podium en zong ze met kracht. Maar dit kwam er tijdens de première helaas niet uit. Haar showstopper ‘No one but you’ komt daardoor ook niet goed over. Het is een prachtig nummer maar ze stond tè nochelant op het podium en zong het nummer wat zeurderig en legt er weinig gevoel in. Laten we het erop houden dat het première zenuwen waren en dat ze de verwachtingen na 3 september weer gaat waarmaken.

Een kleine, maar erg leuke rol is die van DJ gespeeld door Rutger lePoole. DJ opent de voorstelling en hij weet meteen de aandacht te trekken. Het is dan ook jammer dat je 2 uur moet wachten, tot het laatste half uur van de show, voordat hij weer zijn opwachting mag maken. Maar het is het wachten waard. Rutger zet een lekkere gekke hippie neer, zijn komische timing is perfect en het nummer ‘These are the days of our lives’ zingt hij vol emotie. Niet de grootste rol in de voorstelling, maar wel een die je bij blijft!

De eerste keer dat ik WWRY zag, dat was in Londen, viel me op dat het ensemble een erg leuke rol heeft in deze voorstelling waar ze lekker kunnen knallen en laten zien wat ze in huis hebben. Aan de ene kant de ‘Ga-Ga jongens en meiden’ mogen zijn met hun strakke choreografiën en sexy pakjes. Aan de andere kant ‘Bohemians’ met stoere pruiken, ruige kleding en lekker mogen rocken. Wat ik mis bij het ensemble in Utrecht is wat meer pit, geilheid en timing. De sexy moves tijdens ‘Crazy little thing calles love’ en ‘Fat bottomed girls’ komen niet over, pasjes gaan regelmatig niet gelijk en de Bohemians bij het ‘Heartbreak Hotel’ staat net iets te knullig op het podium. Qua kleding misschien rebellen, qua uitstraling nog niet. Laten we hopen dat de ‘net niet’ zeer snel omslaat in ‘lekker om naar te kijken’ want dat is wat het ensemble in WWRY moet kunnen overbrengen.

Al met al blijft WWRY toch wel een lekkere show om te zien en te horen, het zwakke verhaal daar gelaten. De muziek is natuurlijk fantastisch, welke overigens erg goed door de band gespeeld wordt, en visueel gezien een technisch hoogstandje. De aandachtspunten zoals hierboven beschreven zijn zeker aan te pakken en ik verwacht dan ook dat de show na wat meer voorstellingen als een lekkere geoliede machine zal gaan lopen.

We Will Rock You is exclusief in het Beatrix Theater in Utrecht te zien. Voor kaarten ga naar http://www.musicals.nl
03 September 2010
Première
Amsterdam
Beatrix Theater
http://www.wewillrockyou.nl
we will rock you, musical, queen, utrecht, beatrix theater, brian may, john vooijs, pia douwes, martin stritzko, paul donkers, charly luske, rutger le poole, ben elton, erwin van lambaart, marjolein teepen, antje monteiro,