Met de Gijsbrecht weer het nieuwe jaar in
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Gijsbrecht van Amstel van 1 t/m 4 januari 2014 in Stadsschouwburg Amsterdam
- met Mark Rietman, Marlies Heuer, Daan Schuurmans en Petra Laseur -

Het Toneel Speelt en Stadsschouwburg Amsterdam zetten de traditie voort om het nieuwe jaar te openen met Gijsbrecht van Amstel. Van woensdag 1 t/m zaterdag 4 januari 2014 zijn Mark Rietman, Marlies Heuer, Daan Schuurmans, Petra Laseur en Jules Croiset de hoofdrolspelers in Vondels klassieker. De regisseur is Jaap Spijkers.

In 2012 herstelden Het Toneel Speelt en Stadsschouwburg Amsterdam een theatertraditie met de opvoering op Nieuwjaarsdag van Gijsbrecht van Amstel, de klassieker van Joost van den Vondel. Ruim drie eeuwen was het Nederlands populairste toneelstuk. De hoofdpersoon was een geliefde held. Iedere generatie zag Ëœde Gijsbrecht” met andere ogen. En nog altijd speelt het stuk tot de verbeelding, getuige de uitverkochte voorstellingen in de afgelopen twee jaar. Daarom wordt de traditie van woensdag 1 t/m zaterdag 4 januari 2014 voortgezet. Nieuw in de cast zijn dit jaar de topactrices Marlies Heuer en Petra Laseur. Heuer werd in 1998 en 2012 bekroond met de Theo d’Or, de jaarlijkse prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol, voor haar rollen in Hedda Gabler en Am ziel. Laseur kreeg de Theo d’Or in 1973 en 1981 voor haar rollen in Hedda Gabler en Goot en klein.

Gijsbrecht van Amstel gaat over de ondergang van het middeleeuwse Amsterdam. Na een belegering van een jaar wordt de stad geplunderd, platgebrand en van de aardbodem weggevaagd. Gijsbrecht vecht tot de laatste snik. De hedendaagse productie van Het Toneel Speelt wordt geregisseerd door Jaap Spijkers. De cast bestaat uit Mark Rietman (Gijsbrecht), Marlies Heuer (Badeloch), Daan Schuurmans (Arend), Petra Laseur (bode), Jules Croiset (Willebord & Gozewijn), Bart Klever (Vosmeer), Fockeline Ouwerkerk, Leander de Rooij en Simon Heijmans. Decor: Guus van Geffen, kostuums: Bernadette Corstens, licht: Stefan Dijkman, reien: Willem Jan Otten, dramaturgie: Laurens Spoor en Ronald Klamer.

Websites Het Toneel Speelt, Stadsschouwburg Amsterdam

  [ # 1 ] 05 January 2014 11:39 AM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1486
Geregistreerd  2008-06-15

Pf. Nou.
Ze hadden er net zo goed een hoorspel van kunnen maken. De acteurs stonden voornamelijk op toneel hun tekst te zeggen en mochten af en toe een beetje heen en weer lopen en dat was het. Sommige wisten van die tekst ook nog eens niet meer te maken dan een Sinterklaasrijmpje. Marlies Heuer was wel te gek. (Toch fijn dat een mimer de beste tekstbehandeling heeft)
Leuk dat het zo’n Nederlandse theatertraditie is, maar DOE ER DAN WAT MEE! In plaats van het alleen op toneel te zetten.. Badeloch is zo interessant als personage/feministe, die hele voorspelling van Amsterdam dat over 300 jaar een welvarende stad zal zijn en hoe dat dan nu is.. De Gijsbrecht kan volgens mij best interessant zijn en zoveel meer dan alleen maar “Nederlandse theatertraditie”..

   Handtekening   

The sea has many drops of water, but the salt won’t let you taste the sweet.