Theatergroep Suburbia speelt Blackbird van David Harrower
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  9622
Geregistreerd  2002-05-01

Op 3 februari gaat in Schouwburg Almere de voorstelling Blackbird van Theatergroep Suburbia in première. Onder regie van Julia Bless spelen Paul R. Kooij en Lidewij Mahler een genuanceerd en ontroerend toneelstuk over de grenzen van de liefde.


In een morsige bedrijfskantine ontmoeten een man en een jongere vrouw elkaar na vijftien jaar opnieuw. Onverwacht staat Una voor Ray’s neus. Ze wil uitleg, een verklaring, ze wil hem zien. Ze wil praten over wat er destijds tussen hen is gebeurd.

Was het liefde? Kon het liefde zijn? Kan het liefde zijn?


In een kaalgeslagen, poëtische taal, waarin zinnen nooit worden afgemaakt en losse woorden in de lucht blijven hangen, trachten Una en Ray het verleden te reconstrueren. Tussen het afval van een smerige kantine worden we deelgenoot van de pijn over een verboden liefde. Is er een schuldige in deze liefdesgeschiedenis? En was het wel een liefdesgeschiedenis? Of was het misbruik? Een woord dat geen van beide personages durft uit te spreken.

David Harrower zoekt met Blackbird de grenzen van de liefde op. Hij speelt met een taboe, de gevoelens van een veertigjarige man voor een twaalfjarig meisje. Toch veroordeelt hij niemand. Harrower laat het publiek nadenken over schuld en onschuld, seksualiteit en macht. Alle gevoelens in dit onvoorstelbare verhaal worden voorstelbaar. In 2007 won Harrower met Blackbird de Laurence Olivier Award voor het beste nieuwe Engelse toneelstuk.

Julia Bless regisseert elk jaar een voorstelling voor Theatergroep Suburbia. Daarnaast regisseert zij regelmatig voor Productiehuis d’Amor in Amersfoort, waar zij afgelopen seizoen werd genomineerd voor de BNG Cultuurprijs 2009 voor haar voorstelling Fewer Emergencies van Martin Crimp. Paul R. Kooij speelde in vele toneelvoorstellingen, zoals Proust en de monoloog Odyssee, televisieseries en films. De meeste mensen kennen hem als ‘de boze buurman’ uit Ja Zuster, Nee Zuster. Begin van dit seizoen was hij samen m! et Lidewij Mahler te zien in De ingebeelde zieke van de Utrechtse Spelen. Lidewij Mahler is bij het publiek vooral bekend van haar rol als Eefje de Vrede in de televisieserie Waltz en als Ankie in de film Flirt van Jaap van Eyck. In het theater speelde ze o.a. bij Annette Speelt en bij Toneelschuur producties.

Theatergroep Suburbia is het stadsgezelschap van Almere. Suburbia maakt theater in de polder. De theatergroep streeft naar voorstellingen waarin de acteur centraal staat. Naast een jaarlijkse reisvoorstelling en verschillende locatieprojecten speelt Suburbia al zes jaar een zomervoorstelling op Stadslandgoed de Kemphaan in Almere.

Blackbird is van 28 januari t/m 18 april te zien in heel Nederland. Voor de volledige speellijst ga naar http://www.theatergroepsuburbia.nl

   Handtekening   

“Yes we ggghhad…..a great freakin’ day!”