Musicalcompagnie Mithe brengt Rent
change_status
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  6522
Geregistreerd  2008-11-01

Van 14 t/m 29 mei is in Leuven, Belgie, een amateurproductie te zien van de musical “Rent”. De musical is te zien in het gezellige Reynaerttheater Malpertuus, Redingenstraat 4, Leuven.

Rent is een Amerikaanse rockmusical, gecreëerd door Jonathan Larson en gebaseerd op de opera “La bohème” van Giacomo Puccini. De première was op 13 februari 1996 in New York City bij de New York Theatre Workshop, voordat het opgepakt werd door Broadway op 29 april 1996. Rent is inmiddels meer dan 4000 x te zien geweest. De musical is verfilmd en die versie is op dvd uitgebracht.

In Nederland is Rent in het seizoen 2000/2001 te zien geweest in een productie van JvdE Theaterproducties met in de hoofdrollen Nurlaila Karim, Jim de Groot, Tom van Landuyt, Gino Emnes, Edwin Jonker, Stefan Swinkels, Casey Francisco en Ellis van Laarhoven. Daniël Cohen tekende voor de vertaling, *edit* en deze wordt ook bij deze productie gebruikt, met her en der wat “vervlaamsingen” aldus Kristel Lamerichs (zojuist bevestigd).

De musical gaat over een groep jonge artiesten en muzikanten die moeten zien te overleven in Alphabet City tijdens de AIDS-epidemie in de jaren ‘90.

Regie: Kristel Lamerichs & Erik Luyten
Choreografie: Jennifer Regidor

Cast: Joris Kun, Liesbeth Selleslach, Liesbet Bogman, Erik Luyten, Kristel Lamerichs, David Imbrechts, Michael Lejeune, Koen Lukasczyk, Karen Poinet, Cliff Pots, Babs Roose, Oliver Regidor, Kelly Van Hove, NausikaठDroste & Jara Vlaeminckx

Meer informatie en online reserveren van tickets (10 euro):

http://www.mithe.be/site/

Kristel Lamerichs is een Vlaamse musicalactrice, zangeres en muzikante. Als musicalactrice heeft ze deelgenomen aan het ensemble van de Vlaamse producties van Dracula en Belle en het Beest. In beide producties was ze understudy voor één of meer rollen. Als muzikante speelde ze mee in diverse musicalorkesten van professionele producties en als zangeres zong ze lead- en backing vocals bij diverse Vlaamse (pop)zangers. Check haar website http://www.kristellamerichs.be voor meer info.

[ Gewijzigd: 01 April 2015 12:04 PM by Jeroen ]
  [ # 1 ] 12 May 2010 04:33 PM
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  6522
Geregistreerd  2008-11-01

Alle reguliere voorstellingen zijn uitverkocht, voor een extra voorstelling op 30 mei om 14.00 uur kunnen nog wel kaartjes gekocht worden.

  [ # 2 ] 15 May 2010 01:04 PM
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  6522
Geregistreerd  2008-11-01

Première Rent in Leuven door Musicalcompagnie Mithe vzw - 14 mei 2010 in het Reynaerttheater Malpertuus
Nog te boeken 30 mei 14.00 uur, overige voorstellingen zijn uitverkocht.

Ik vind het altijd weer een feest om naar Leuven te gaan. Het is een mooie en gezellige studentenstad, je kunt er lekker eten en drinken en ik heb de eer gehad om enkele gastcolleges te mogen geven aan de Universiteit. Vorig jaar was Leuven de locatie van de eerste (amateur)productie van een Nederlandstalige versie van de musical Little Women, waarnaar ik zeer benieuwd was, dus ernaar toe. Geen spijt gehad, uiteindelijk was Little Women een van de sterkste musicals die ik in 2009 gezien heb.

Het Reynaerttheater Malpertuus is klein en biedt ruimte aan 109 bezoekers. Qua intimiteit en indeling van de theaterzaal is het te vergelijken met het M-Lab in Amsterdam. Vanuit de foyer kan je op de begane grond rechts en links de theaterzaal in. De foyer beschikt tevens over een balkon en daar van uit kan je ook de zaal in waarbij je dan op de bovenste rijen uitkomt. De vier ingangen voor het publiek zullen gedurende de avond ook regelmatig door de acteurs gebruikt worden.

Onderstaand verslag bevat spoilers!

Nu dus Rent, de succesvolle Broadwaymusical, geschreven door Jonathan Larson over een groep jonge artiesten en muzikanten die moeten zien te overleven in New York tijdens de AIDS-epidemie begin jaren ‘90. In 2000 in een professionele productie van Stage Entertainment te zien geweest in Nederland (3 musicalawards voor Nurlaila Karim, Ellis van Laarhoven en Edwin Jonker) en in 2007 als 3e jaars eindvoorstelling van het Fontys Conservatorium afd. Muziektheater in het M-Lab, met nu bekende namen als Freek Bartels en Niels Jacobs. Ik heb Jeroens verslag er nog even bijgepakt:

http://www.musicalworld.nl/artikel/fontys_brengt_indringende_rent/

Musicalcompagnie Mithe is afgelopen jaar opgericht en heeft zich ten doel gesteld om kleinschalige musicals te promoten. Professionalisme en de onvoorwaardelijke liefde voor het genre staan daarbij centraal aldus de verzorgde programmagids. Twee van de bestuursleden Kristel Lamerichs en Erik Luyten zijn de creatieve breinen achter deze versie van Rent en zijn beiden ook in belangrijke rollen te zien. De cast bestaat verder uit amateurs uit de regio of studenten aan de Leuvense Universiteit en velen waren ook al in Little Women te zien.

De voorstelling is geproduceerd in samenwerking met Danscompagnie Lune, geleid door Jennifer Regidor die ook tekende voor de choreografie van deze voorstelling. De oorspronkelijke vertaling van Daniel Cohen is gebruikt met enkele aanpassingen voor het Vlaamse taalgebied. Qua muziek was er een keyboard/pianospeler, Carl Vandoorne, en ik had de indruk dat de muzikale begeleiding volledig als sample was opgeslagen in het keyboard.

1e akte
Als de voorstelling begint is de ruimte achter de toneelopening aan het zicht onttrokken door een groot wit laken. Roger (Joris Kun) zit rechts op een stellage (de loft) al gitaarspelend te werken aan een lied, links staat de telefoon waar gedurende de voorstelling de gezongen voicemails binnenkomen. In eerste instantie wordt het laken gebruikt voor projecties van wat er achter dat laken, de buitenwereld gebeurt. Leuk gevonden en zo wordt de beroving/mishandeling van Tom Collins (David Imbrechts) heel artistiek in beeld gebracht. Mark (Erik Luyten) is alles aan het filmen, hij wil een documentaire maken en zal gedurende de voorstelling ook als verteller fungeren. Joris en Erik spelen sterk, Eriks zang is voldoende maar Joris’ versie van Glorie (One song Glory) vond ik niet overtuigend.

Wie wel overtuigde was Liesbeth Selleslach als nachtclubdanseresje Mimi die een relatie krijgt met Roger. Vanaf het eerste moment dat zij begint te spelen heeft ze mijn aandacht en die weet ze vast te houden gedurende de gehele voorstelling. Ze speelt heel natuurlijk en ook haar stem is bijzonder prettig om naar te luisteren.

Nadat het witte laken verdwenen is zien we Angel (Michael Lejeune) een straatmuzikant, en die helpt Tom weer op de been. Angel is ook travestiet en enkele scenes verder zal hij als travestiet zijn solo Today 4 U zingen, het eerste hoogtepunt van deze voorstelling.

Anders dan in Little Women zou Kristel Lamerichs dit keer wel een rol spelen, die van de biseksuele Maureen. Het is dan bijna het eind van de eerste akte en dus lang wachten voordat ze op mocht, maar het was het wachten waard. Op het toneel liggen dan enkele zeepkisten (die zo uit Notre Dame de Paris lijken te komen) die ze in haar solo Over the Moon gebruikt als podium om het protest te leiden tegen de sanering van de buurt. Wat een power in haar stem en aanwezigheid op het toneel! Ze heeft er in 1 klap weer een fan bij en ik betreur het dat ze niet gewoon zoals eerder in professionele producties te zien is.

2e akte
De tweede akte is eigenlijk een aaneenschakeling van (dramatische) hoogtepunten. De toon is gezet als alle spelers, aan het eind van de pauze, links en rechts op het balkon van de foyer plaatsnemen. Vanuit de zaal klinken de eerste tonen van Seizoenen van Liefde, wellicht het meest bekende nummer uit Rent en de spelers zetten nu dit nummer in, onder luid applaus van het publiek. Na enkele maten gaan de spelers de zaal weer in, gevolgd door het publiek. Als iedereen weer zit wordt het nummer verder uitgezongen.

Het duet tussen Maureen en Joanne (Liesbet Bogman), Neem Me of Laat Me, is sterk gezongen en geacteerd. Hierna gaat het bergafwaarts met de gezondheid van diverse personages. Als eerste is het Angel die overlijdt aan Aids en zijn sterfscene en de daaropvolgende hartverscheurende solo van Collins,  Ik Waak over Jou, zijn een dramatisch hoogtepunt. Marc zal aan de dood van Angel inspiratie opdoen voor zijn documentaire.

Intussen hebben Mimi en Roger ruzie gekregen. Enkele scenes later wordt de doodzieke Mimi door Maureen binnengebracht. Mimi lijkt te gaan sterven maar eerst verklaren Mimi en Roger hun liefde voor elkaar, Jij Kijkt, dat Roger heeft geschreven voor Mimi. Ze zakt steeds verder weg… maar dan opeens komt ze overeind en vertelt de aanwezigen onderweg te zijn geweest naar een warm licht waar ook Angel aanwezig was, maar die stuurde haar terug. In dit volgende dramatische hoogtepunt overtuigt Roger wel! Nu Roger zijn liedje heet geschreven en Marc zijn documentaire over Angel heeft gemaakt realiseren alle aanwezigen tenslotte dat je vandaag moet leven:
“alleen maar nu, alleen maar wij,
geen schuld, geen spijt
je tijd is zo voorbij
geen tweede kans
geen nieuwe vraag
alleen maar vandaag
......
leven voor vandaag!”

Kristel Lamerichs en Erik Luyten hebben een schitterende voorstelling neergezet die over de gehele linie de moeite meer dan waard is. Ok, niet iedereen overtuigt in alle disciplines, maar daar tegenover dat de dramatische scenes heel goed zijn uitgewerkt en daardoor ook terecht aankomen bij het publiek. De zang van de spelers is niet versterkt waardoor ik niet alles heb verstaan. Ik vond het leuk om Kristel nu ook ‘ns zelf te zien spelen. Als Wicked naar Vlaanderen komt hebben we Elphaba al gevonden;-)

Ander sterk punt vond ik de ensemble-nummers. De meerstemmige zang klonk sterk en ook de bewegingen waren een genot om naar te kijken, dus ook een compliment aan de choreografe is op zijn plaats. Tevens was ervoor gekozen om de vier spelers die met HIV besmet zijn, te laten vergezellen door een danser (moderne dans) op het moment dat ze speelden. Deze “schaduw” staat symbool voor de innerlijke strijd, angsten en verlangens van de personages, aldus de programmagids. Ook dit element in de voorstelling kwam goed uit de verf.

[ Gewijzigd: 15 May 2010 02:34 PM by Hanstmf ]
  [ # 3 ] 17 May 2010 01:26 PM
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  6522
Geregistreerd  2008-11-01

Fotoreportage na afloop van de premiere op de Vlaamse Musicalsite:

http://www.musicalsite.be/report.php?id=2313

1. De Dames, met recht op de voorgrond Kristel Lamerichs (Maureen), op de pallets zittend 3e van rechts Liesbeth Selleslach (Mimi).
2. De Heren, voorgrond 2e van Links Erik Luyten (Mark), links van Erik, Michael Lejeune (Angel), rechtsachter Joris Kun (Roger).
3. De Dames, zelfde volgorde als 1.
4. De hele cast
5. De Heren, zelfde volgorde als 2.
6. De Dames, zelfde volgorde als 1.
7. De hele cast, zelfde volgorde als 4.
8. De Heren, zelfde volgorde als 2.
9. Gehele cast met op de voorgrond Christophe Coenegrachts en Deborah de Ridder (peter en meter van Mithe)

  [ # 4 ] 23 May 2010 11:29 PM
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  6522
Geregistreerd  2008-11-01

Vanavond naar de andere Vlaamse productie geweest van Rent, in Nieuwkerken-Waas (St. Niklaas).

http://www.rentdemusical.be/index.html

Dit verslag kan spoilers bevatten.

En wederom een mooie productie gezien. Er zijn wel verschillen met de Leuvense productie:
- Hier speelt een zeskoppige liveband en de zang/spraak is versterkt, dat komt de verstaanbaarheid ten goede;
- Van het “liefdesduo” Roger en Mimi is ditmaal Roger de betere en nu overtuigt One Song Glory wel.
- Ensemble is qua zang meer dan ok, maar in de bewegingen soms chaotisch, behalve de (pauze)finales.
- Er wordt weinig gedanst.
- Er is meer decor, een stellage rondom de drie wanden van het podium en boven het orkest.
- De samenzang van hoofdrolspelers Mark en anderen is soms vals.
- De dramatische momenten in de tweede akte zijn goed uitgewerkt m.n. dan de dood van Angel en de reactie daarop van Collins.
- Bij de bijna-dood van Mimi wordt m.i. een regisseursfout gemaakt: Mimi ligt languit op een tafel (van links naar rechts) en Roger zit daarvoor, dus tussen publiek en Mimi in, waardoor hij een groot deel van het zicht op Mimi wegneemt. Jammer want daardoor is deze scene toch minder aangrijpend dan in Leuven.
Maar goed, ook deze versie mocht er meer dan wezen, al was het in dat theater belachelijk heet. 
En de acteurs zien dan sneeuwvlokken. 😉

  [ # 5 ] 30 May 2010 05:29 PM
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  6522
Geregistreerd  2008-11-01

Vanmiddag weer de Leuvense productie gezien en wow het was weer een zeer inspirerende voorstelling. Roger was goed bij stem en overtuigde vanaf het begin, dus ook met One Song Glory.
Bij de finale moesten massaal de zakdoekjes weer tevoorschijn komen.

Deze amateurproductie is voor het seizoen 2009-2010 genomineerd voor de Euripidesprijs van de regio Leuven, een prijs voor amateurproducties voor toneel en musical. Over enkele weken volgt de uitslag.

Tenslotte wist iemand van de organisatie, die me welkom heette, te vertellen dat voor komend seizoen Company van Sondheim en Blood Brothers op het programma staan. Als het kan ben ik er zeker weer bij!

  [ # 6 ] 30 May 2010 08:44 PM
Avatar
Understudy
RankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  185
Geregistreerd  2008-06-05

Leuk dat je er weer van genoten hebt Hans! Mithe heeft dit jaar 2 prachtige producties gebracht en hun nominatie is dan ook mooie opsteker.

Geweldig dat ze volgend jaar Company en Blood brothers gaan doen. Dat wordt weerom tijdig kaarten bestellen, want ik wil absoluut geen van beide missen.

   Handtekening   

24-25/02 Spring Awakening | 07/04 Yank! | 08/04 Priscilla Queen of the Dessert | 09/04 Southern Baptist Sissies | 13-15/04 Bare | 19-20/05 Bare

  [ # 7 ] 15 June 2010 02:04 PM
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  6522
Geregistreerd  2008-11-01

Hanstmf - 30 May 2010 05:29 PM

Deze amateurproductie is voor het seizoen 2009-2010 genomineerd voor de Euripidesprijs van de regio Leuven, een prijs voor amateurproducties voor toneel en musical. Over enkele weken volgt de uitslag.

Op 9 juni is bekend gemaakt dat deze productie van Rent de Euripidesprijs ook daadwerkelijk heeft gewonnen. Gefeliciteerd Kristel en Erik!  🍰

  [ # 8 ] 01 January 2015 05:57 PM
Avatar
Understudy
RankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  185
Geregistreerd  2008-06-05

Musicalcompagnie Mithe herneemt in mei, na 5 jaar, de gelauwerde productie van Rent. Dit keer niet in het kleine Reynaerttheater, maar brengen ze de voorstelling naar het fakkelteater in Antwerpen en het Wagehuys in Leuven:

Musicalcompagnie Mithe werd in 2010 voor deze productie beloond met de Euripidesprijs (Leuvense stadsprijs voor beste theaterproductie) en kreeg een nominatie voor de Vlaamse Musicalprijzen in dat jaar. Nu, 5 jaar later willen Mithe en CoCon graag deze productie opnieuw delen met het publiek.

* De voorstellingen van 15-16 en 17 mei gaan door in de ZWARTE ZAAL van het FAKKELTEATER in ANTWERPEN om 20u30 en zondag om 15u.
* De voorstellingen van 21-22 en 23 mei gaan door in het WAGEHUYS in LEUVEN steeds om 20u!

   Handtekening   

24-25/02 Spring Awakening | 07/04 Yank! | 08/04 Priscilla Queen of the Dessert | 09/04 Southern Baptist Sissies | 13-15/04 Bare | 19-20/05 Bare

  [ # 9 ] 01 January 2015 06:13 PM
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  6522
Geregistreerd  2008-11-01

2015 wordt voor Nederland en Vlaanderen een mooi RENT jaar !!

  [ # 10 ] 01 April 2015 12:04 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

MITHE vzw brengt musical RENT (en blaast 5 kaarsjes uit)

Op 21, 22 en 23 mei brengt Musicalcompagnie Mithe hun tweede productie van het seizoen RENT in het Wagehuys in Leuven. Een herneming van de succesvolle productie uit het eerste seizoen van Mithe. Omwille van het vijfjarig bestaan van de groep werd aan de toeschouwers gevraagd welke voorstelling ze graag nog eens terug wilden zien en RENT kwam als winnaar uit de bus! Een gelegenheid om deze productie in samenwerking met CoCon opnieuw te delen met het Leuvense, maar ook Antwerpse publiek.
Een week eerder op 15, 16 en 17 mei zal de productie ook te zien zijn in de Zwarte zaal van het Fakkelteater in Antwerpen. De Leuvense amateurmusicalcompagnie trekt daarmee, na Spring Awakening in 2012 voor een tweede keer naar het Antwerps publiek. Een teken dat de verschillende producties ook buiten Leuven gesmaakt worden.

RENT van JONATHAN LARSON in een regie van KRISTEL LAMERICHS en ERIK LUYTEN.

VZW MITHE
Musicalcompagnie Mithe is een jonge musicalcompagnie met grote ambitie. De groep ontsproot als Musicalafdeling uit de befaamde Leuvense dansschool van Aike Raes.
Haar werking groeide en evolueerde gestaag en sinds 2009 staat Mithe als vzw op eigen benen.
De eerste 5 ‘zelfstandige’ seizoenen verliepen meteen erg succesvol! Voor meerdere producties sleepte Mithe telkens enkele belangrijke nominaties en erkenningen in de wacht. Hoogtepunten waren het binnenhalen van de Euripidesprijs met de productie ‘Rent’ in 2010 en de Vlaamse Musicalprijs in 2011 met de productie ‘Company’ (categorie: ‘Beste Amateurmusical’ in heel Vlaanderen)!
Andere succesvolle en genomineerde producties van de laatste jaren waren ‘Spring Awakening’, de Vlaamse premières van ‘The Full Monty’, ‘The Thing About Men’ en recent nog ‘Legally Blonde’.
Mithe organiseert ook het hele jaar door workshops voor jongeren en volwassenen rond zang, dans en acteren.
Uit musicalcompagnie Mithe is dit jaar ook de professionele organisatie proMITHEus ontstaan die in het voorjaar 2015 hun eerste succesvolle productie ‘Thrill Me’ op de planken bracht in Leuven, Antwerpen en Gent.

RENT

De rockmusical RENT vertelt het verhaal van acht vrienden die in New York wonen. We kijken in de voorstelling door de ogen en de lens van Marc, die een jaar lang de groep volgt door middel van een videoreportage. De acht moeten zien te overleven terwijl ze worstelen met relaties, liefde, het verlies, hun creativiteit en aids. Larson liet zich voor zijn werk inspireren door de opera ‘La Bohème’ van Puccini.

CAST & CREATIVES
Cast: Joris Kun, Liesbeth Selleslach, Erik Luyten, Kristel Lamerichs, David Imbrechts, Michael Lejeune, Koen Lukasczyk, Klaas Vanderperren, Barbara Roose, Jennifer Regidor, Oliver Regidor, Hélène Kamers, Astrid Van Gramberen, Leen Doms, Nele Quaegebeur

Tekst en muziek: Jonathan Larson
Nederlandse vertaling: Daniel Cohen

Regie: Kristel Lamerichs & Erik Luyten
Muzikale leiding: Kristel Lamerichs
Choreografie: Jennifer Regidor
Acteurscoaching: David Cantens

Productieleiding: Pieter-Jan Martens & Joost Elli
Techniek: Erik Luyten, Wouter Devos, Erwin Dirckx & Bram Vanhove

OPVOERINGEN
Fakkelteater, Zwarte Zaal, Antwerpen
15 & 16 mei 2015, om 20u30 en 17 mei 2015 om 15u
Tickets via: http://www.fakkelteater.be

Wagehuys, Leuven
21, 22 & 23 mei 2015 om 20u
Tickets via: http://www.30cc.be

Tickets kosten €17/€15 (leden OPENDOEK, Cultuurkaart KUL, -12 en 60+ en groepen; exlusief reservatiekosten voorstellingen Antwerpen)

MEER INFO
Voor meer info http://www.mithe.be.

  [ # 11 ] 17 May 2015 08:07 PM
Avatar
Understudy
RankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  113
Geregistreerd  2010-10-23

Vandaag in Antwerpen voor de eerste keer Rent mogen zien! Ik had de show “hoog op mijn lijstje staan” en zoals altijd, verdiep ik me niet teveel in de muziek en het verhaal, om zo verrast te worden in de zaal. Dat pakt meestal goed, maar soms slecht uit.

Het eerste half uur van Rent, vond ik een beetje verwarrend en het leek alsof er veel gebeurde, dat weinig met elkaar te maken had. Ik vond het wel mooi en vooral interessant, maar het greep me nog niet helemaal. Hoe verder de eerste akte vorderde, hoe meer ik meegenomen werd in het verhaal en toen in de pauze bleek dat we alweer 1,5 uur verder waren, verbaasde me dat toch. De tweede akte begon meteen met een mega klapper en heeft mijn aandacht niet meer losgelaten. Ik vond het uiteindelijk een prachtige show, eentje waar je nog heerlijk lang over na kunt denken en in gedachte doorheen kunt “wroeten”.

En over Mithe kan ik kort zijn: ze waren steengoed! Ik heb professionele producties gezien, die minder goed waren dan deze. Kortom: we hebben genoten, dan ga ik nu mijn zojuist gearriveerde Rent cd opzetten en heerlijk nagenieten 😊

‹‹ RoodKapje      Damn Yankees in Wageningen ››