Komedie ‘De wijze kater’ terug in Amsterdam
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Komedie ‘De wijze kater’ door Het Toneel Speelt terug in Amsterdam
- 21-25 november Stadsschouwburg, 11-15 december DeLaMar Theater -

Na vele positieve recensies en een succesvolle tournee door het land keert De wijze kater binnenkort terug naar Amsterdam. De komedie van Het Toneel Speelt staat van ma 22 t/m do 25 november in de Stadsschouwburg en van za 11 t/m wo 15 december in het DeLaMar Theater.

Mark Rietman, Camilla Siegertsz, Maarten Heijmans en Marisa van Eyle spelen de hoofdrollen in De wijze kater, een productie van Het Toneel Speelt. Jaap Spijkers regisseerde de prikkelende komedie van Herman Heijermans, die enthousiast is ontvangen door publiek en pers. “Heijermans’ kater frist enorm op van beetje seks” (de Volkskrant); “Jaap Spijkers laat De wijze kater spinnen: aaibare komedie” (De Telegraaf); “Rietmans koning paart slapeloosheid aan botheid en dronkenschap en is daarmee de geestigste” (Het Parool); “Zelden heb ik zo’n plezier om de tekst van een stuk gehad als bij deze opvoering… Camilla Siegertsz is een fabuleuze wijze kater” (NRC Handelsblad).

SYNOPSIS
In De wijze kater, een humoristisch sprookje in drie bedrijven, raakt Jonathan al zijn geld kwijt omdat hij te goed is voor deze wereld. Opeens blijkt zijn kater echter te kunnen praten en biedt hem de oplossing om de vrouw van zijn dromen te veroveren. Het brutale, slimme beest blijkt een dynamische gangmaker. Als de koning door een rattenplaag ten einde raad is, verovert hij een plek aan het hof. De koning raakt er zo gecharmeerd van de gewiekste kater, dat hij hem zelfs een dag lang de scepter laat zwaaien. En dan staat het rijk op z’n kop.

EEN VROUW ALS KATER
De wijze kater is een parabel over goed en kwaad, over natuur en beschaving. Met veel humor wijst Heijermans de mens op zijn onmenselijkheden. Te veel macht corrumpeert. Wie denkt de wereld te kunnen verbeteren raakt al spoedig zijn oorspronkelijke, goede bedoelingen kwijt. In deze voorstelling wordt de kater voor het eerst door een vrouw, Camilla Siegertsz, gespeeld. Jaap Spijkers: “Het maakt de relatie tussen de koning en de kat nog scherper, geestiger en het zorgt voor een prettige, extra spanning.” De afgelopen seizoenen bracht Het Toneel Speelt met veel succes al twee andere stukken van Heijermans: Op hoop van zegen en Ghetto.

AMSTERDAM
Na een succesvolle tournee door het land keert De wijze kater de komende maanden terug naar Amsterdam. De voorstelling staat van maandag 22 t/m donderdag 25 november in de Stadsschouwburg en van zaterdag 11 t/m woensdag 15 december in het DeLaMar Theater.

Officiƫle website Het Toneel Speelt