recensie 42nd street door “De Jonge Stem”
change_status
Avatar
Understudy
RankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  166
Geregistreerd  2009-06-14

Publiek op de banken bij 42nd street door de Jonge Stem

In Velsen en omgeving is het een begrip: de jaarlijkse uitvoering door musical vereniging “De Jonge Stem”.
Onder regie van Danny van Zuijlen wordt er een uiterst professionele en sprankelende show weggegeven in de lokale stadsschouwburg. De artiesten zijn jongeren in de leeftijd tot 23 jaar. De vereniging draait helemaal op vrijwilligers en dat maakt de prestatie alleen maar meer bijzonder. De muzikale leiding is in handen van Olaf Windey.

Dit jaar is gekozen voor 42nd street, het prachtige klassieke verhaal dat speelt in de jaren 30 in New York. 
42nd street is voorwaar een enorme uitdaging vanwege het grote aantal dans en tap nummers. Je vraagt je af waarom voor deze musical is gekozen, je maakt het jezelf niet bepaald makkelijk maar dat is nou precies de signatuur van De Jonge Stem: ze lopen niet weg voor een uitdaging meer of minder.
De grote dans nummers werden met een jeugdige energie uitgevoerd waar menig ensemble met jaloerse blik naar mag kijken . Strak in de choreografie met tap en dans en dan ook nog vrolijk blijven kijken. De jongeren uit Velsen en omgeving hadden hier duidelijk vele uren van noeste trainingsarbeid inzitten onder leiding van Annemarie Libbers.

Het verhaal vertelt over de Broadway producer Julian Marsh, die een nieuwe Broadway show gaat brengen.  De grote ster van de show is Dorothy Brock, zij moet met haar talent voor volle zalen gaan zorgen. Duidelijk is al snel dat ook Peggy Sawyer, een meisje uit het landelijke Pensylvania over grote talenten beschikt. Als Dorothy vlak voor de première haar enkel breekt moet Peggy klaargestoomd worden voor haar grote doorbraak.

Peggy Sawyer wordt gespeeld door Daisy Carati. Marjolijn Maltha kruipt in de huid van Dorothy Brock. Bij beide dames spettert het talent van het podium.
Marjolein zet Dorothy neer als een enigszins vileine, licht arrogante diva. Een geweldige rol: van dit talent gaan we nog meer horen.
Dat geldt zeker ook voor Daisy die naast een prachtige stem ook beschikt over een flinke dosis humor.  Zingen, dansen en dan ook nog grappig zijn: een unieke en gewilde combinatie.

De mannelijke hoofdrollen zijn voor Jeroen de Brouwer als Julian Marsh en Yannou Tanis als Billy Lawlor. Jeroen bracht Julian eerst streng maar later bleek de producer toch gevoelig voor de charmes van Peggy Sawyer, een mooie ontwikkeling van het karakter die door Jeroen tot in perfectie werd uitgevoerd. Zijn uitvoering van het bekende “The Lullaby of Broadway” was één van de hoogtepunten van de show.
Yannou straalde de hele voorstelling maar vooral in de tapnummers, met zijn mimiek, perfecte bewegingen en vrolijke uitstraling bracht hij publiek in vervoering.

Andere grote damesrollen waren voor Lynn Sangers, als Maggie Jones, Sophie Philippo als Annie, Marlies Bax als Phyllis, Christa Moerdijk als Lorraine, Maria Westerling als Gladys, Thalita Tuyn als dokter en Anne van de Wetering als Ethel. Een speciale vermelding voor Samantha van der Veen als Diane. Samantha viel op door haar uitstraling en sprong eruit in het ensemble.

De mannenrollen werden vertolkt door Bryan [maart 2021: op verzoek verdere naam verwijderd] als Bert Barry, Jop van Gennip als Pat Denning, Sander Coridon als Mac, Roland de Bruijn als Frankie en Rick van Zijtveld als Andy Lee. Rick hebben we vaker gezien bij de jonge stem. Vaak in een rol met veel zang, nu in een leidende dansrol. Wat beweegt dit talent toch makkelijk. Daarnaast kon het publiek nog regelmatig genieten van zijn prachtige stem. Nick van der Veen, als Abner Dillon, viel op door zijn prima toneelspel.

Het publiek genoot met volle teugen van dit spektakel. Alles klopt aan deze voorstelling: de kostuums, de decors, het sprankelende ensemble en de sfeer die ze neer zetten. De live muziek vanuit de bak werd nog ondersteund door een pianist (Bas Jongsma) op het podium die voor een extra “jaren 30” entourage zorgde.

Op zaterdag 20 november gaan de leden van De Jonge Stem er nog 1 x vol voor. De voorstelling is zo goed als uitverkocht, en terecht!

[ Gewijzigd: 23 March 2021 07:33 AM by Jeroen ]