Vroeger of Later - de tijdloze songs van Robert Long
change_status
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  6522
Geregistreerd  2008-11-01

Vroeger of Later - de tijdloze songs van Robert Long is een door Senf Theaterpartners ontwikkelde avondvullende voorstelling waarin de liedjes van Robert Long centraal staan. Geen musical, eerder muziektheater, een liedjesprogramma, kleinkunst dat op de planken wordt gebracht door Jenny Arean, Tony Neef, Maaike Widdershoven en Joel de Tombe.

Robert Long (1943-2006) was een Nederlandse zanger, caberetier, tekstschrijver, componist en tv-presentator die omtrent 1970 voor het eerst is doorgebroken met de Engelstalige popband Unit Gloria, met hierin ook een piepjonge Bonnie St. Claire. In de band kan hij toch onvoldoende zijn talent kwijt en gaat solo. De LP “Vroeger of Later” uit 1974 betekent zijn doorbraak als solo-artiest. Hij is volledig overgeschakeld op louter Nederlandse cabareteske kleinkunstnummers die niet zelden thema’s als geloof (Jezus Redt) en homoseksualiteit aansnijden, thema’s waarmee hij in z’n jeugd heeft geworsteld. In de jaren ‘70 staat hij samen met Jenny Arean vaak op de planken, en dat doet hij in de 80-er jaren met Leen Jongewaard.

In 1988 schreef hij samen met Dimitri Frenkel Frank de musical Tsjechov over deze beroemde Russische schrijver, waarhij op plaat wel alle teksten inzong, maar later in 1991 op het toneel de hoofdrol overliet aan Boudewijn de Groot omdat Robert Long niet meer op de planken wilde staan.  Tsjechov werd artistiek goed ontvangen, maar Joop van den Ende en Jacques Senf moesten producent John van der Rest te hulp schieten om een voortijdig einde van de musical te voorkomen. Acht jaar later is de musical door Senf opnieuw op de planken gebracht.

Vanavond in een uitverkocht huis in Delft kwam Tsjechov natuurlijk ook aan bod met vier ingekorte liedjes. Begeleid door een driekoppige prima spelende band kwamen in twee uur een greep uit de grappige, maar ook ontroerende liedjes van Robert Long aan bod, gezongen door vier (musical)artiesten die elk in een andere rol tot Robert hebben gestaan of staan. Prachtige doorleefde nummers gehoord, van vakvrouw Jenny, rasmusicalacteurs als Tony en Maaike en relatieve “nieuwkomer” Joel, maar wat is hij gegroeid sinds Idols! Hij is volwassen geworden en draagt zijn nummers met gemak. 

Tussen de nummers door waren er wat gesprekken tussen de artiesten, die soms wel, soms niets met de muziek te maken hadden maar wel met de thema’s die Robert Long aansneed in zijn muziek. Het voortouw hierbij werd steeds genomen door Jenny. Grootste bijval kreeg vanavond het met Amsterdamse tongval door Jenny en Tony gezongen Die Fijne Jordaan, over de lotgevallen van twee homoseksuele vrienden in deze Amsterdamse volkswijk. Anders dan de titel doet vermoeden loopt het niet fijn af. Afgesloten werd met Robert Longs enige top-tienhit Iedereen Doet Het. Een mooie voostelling over de liedjes van een van onze beste kleinkunstenaars, met zorg en liefde voor de teksten gebracht door vier artiesten uit het theatervak.

  [ # 1 ] 24 December 2011 05:01 PM
Avatar
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  677
Geregistreerd  2004-07-08

Een mooi eerbetoon aan Robert Long.
De kaartverkoop gaat ook erg goed.

   Handtekening   

Voor de laatste nieuwtjes van Tony:
http://www.tonyneeffansite.nl en https://www.facebook.com/TonyNeefFansite

  [ # 2 ] 27 December 2011 05:53 PM
Toneelhulp
Rank
Totaal aantal Reacties:  21
Geregistreerd  2006-02-17

Ook ik heb de show in Delft gezien en kan het iedereen aanraden.Zeker een goede gelegenheid voor de jongeren onder ons om kennis te maken met de mooie muziek en goede teksten van Robert Long.Toch waren de wat oudere bezoekers ruim in de meederheid maar dat is aan een kant ook wel logisch.Van alle 4 de artiesten enorm genoten en van Jenny Arean in het bijzonder. Wat een vakvrouw is dat toch.

  [ # 3 ] 03 January 2012 11:18 AM
Ensemble
RankRankRank
Totaal aantal Reacties:  56
Geregistreerd  2006-05-29

Wie heeft er zin om a.s. donderdag in Eindhoven mee naar deze voorstelling te gaan?

  [ # 4 ] 03 January 2012 11:48 AM
Avatar
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  677
Geregistreerd  2004-07-08

Kom helaas niet meer thuis.

   Handtekening   

Voor de laatste nieuwtjes van Tony:
http://www.tonyneeffansite.nl en https://www.facebook.com/TonyNeefFansite

‹‹ Yab Yum      Ghost NIET naar Nederland. ››